Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Каква е перфектната рецепта за джин-тоник

В "Хедонисти" си говорим с Христо Стойчев от The Gin House за тайните на джинените коктейли Снимка: Webcafe
В "Хедонисти" си говорим с Христо Стойчев от The Gin House за тайните на джинените коктейли

Алоха, земляни!

Навън е все още доста студено, но това не пречи да потърсим лятото в душите си. А как става това най-лесно? Моят отговор е прост - с коктейл в ръка.

Да, дойде време в подкаста "Хедонисти" да повдигнем темата за коктейлите, която е много близка на сърцето ми, и да си говорим за смесване на напитки... с джин. С тази предизвикателна напитка човек може да създаде великолепни творения на алкохолното изкуство и моят гост е майстор в това.

Христо Стойчев е барман от 5 години, като за това време той е успял да натрупа внушителни умения, а днес е главен барман на The Gin House - едно заведение, което се е посветило специално на джинени коктейли.

Чуйте разговора с него в новия епизод на "Хедонисти":

Започваме разговора с обяснение за това какво всъщност представлява джинът и от какво се приготвя, за да постигне този си специфичен аромат, а Христо обяснява и кои са едни от първите официални коктейли, които са се появили.

Повдигаме и вековният въпрос - какво е перфектното съотношение джин към тоник в този любим коктейл, със забележката от Христо за някои особено видове джин.

Кога се слага краставица в джина - този въпрос ме занимава от години насам и имам възможност да го задам на един професионалист, като с него обсъждаме и различните украси и тяхната роля при оформянето на дадения коктейл.

Христо разказва и за джин класиките от времето преди Сухия режим в САЩ, а аз допълвам с историята за моряшкия произход на един любим коктейл.

Сок от цитрус, захарен сироп, джин и сода - няколко прости съставки, които обаче могат да създадат съвсем различни коктейли. Барманът обяснява къде са тънките разлики при приготвянето на Том Колинс, Джин Фис и Гимлет.

Христо Стойчев е барман от пет години, но за това време е успял да натрупа завидни умения в смесването на напитките Снимка: Facebook, The Gin House
Христо Стойчев е барман от пет години, но за това време е успял да натрупа завидни умения в смесването на напитките

Христо споменава и за две позабравени коктейла, които заедно с колегите му в The Gin House се опитат да възродят за българската публика - Bee's Knees и French 75.

От подкаста ще разберете и каква е странната история на Old Tom джина, в която главен герой е една злощастна котка, както и какво представлява греяният джин. С госта говорим и за цялостното развитие на коктейлната култура в България, като той обяснява какви са оптимистичните тенденции за развитието на баровете у нас.

Христо дава и няколко важни съвета за това какво би било нужно на човек, за да може да си направи напълно функциониращ домашен бар за коктейли. За финал споделя и своя личен топ 4 на любимите джин коктейли.

И един прекрасен French 75, създаден лично от Христо Стойчев Снимка: Webcafe
И един прекрасен French 75, създаден лично от Христо Стойчев

В епизода можете да чуете още:

  • Кога се използва яйчен белтък за коктейлите;
  • Има ли коктейли с джин, които са подходящи за хора, които не харесват джин;
  • Как се стигна до този възход на розовия джин.

Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:

Apple Podcasts / iTunes

Google Podcasts

Spotify

Castbox

Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски и приготвяне на ароматно греяно вино, през северняшките сладкарски традиции, та до рецепти за великолепна шкембе чорба.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените