Алоха, земляни!
Навън е все още доста студено, но това не пречи да потърсим лятото в душите си. А как става това най-лесно? Моят отговор е прост - с коктейл в ръка.
Да, дойде време в подкаста "Хедонисти" да повдигнем темата за коктейлите, която е много близка на сърцето ми, и да си говорим за смесване на напитки... с джин. С тази предизвикателна напитка човек може да създаде великолепни творения на алкохолното изкуство и моят гост е майстор в това.
Христо Стойчев е барман от 5 години, като за това време той е успял да натрупа внушителни умения, а днес е главен барман на The Gin House - едно заведение, което се е посветило специално на джинени коктейли.
Чуйте разговора с него в новия епизод на "Хедонисти":
Започваме разговора с обяснение за това какво всъщност представлява джинът и от какво се приготвя, за да постигне този си специфичен аромат, а Христо обяснява и кои са едни от първите официални коктейли, които са се появили.
Повдигаме и вековният въпрос - какво е перфектното съотношение джин към тоник в този любим коктейл, със забележката от Христо за някои особено видове джин.
Кога се слага краставица в джина - този въпрос ме занимава от години насам и имам възможност да го задам на един професионалист, като с него обсъждаме и различните украси и тяхната роля при оформянето на дадения коктейл.
Христо разказва и за джин класиките от времето преди Сухия режим в САЩ, а аз допълвам с историята за моряшкия произход на един любим коктейл.
Сок от цитрус, захарен сироп, джин и сода - няколко прости съставки, които обаче могат да създадат съвсем различни коктейли. Барманът обяснява къде са тънките разлики при приготвянето на Том Колинс, Джин Фис и Гимлет.
Христо споменава и за две позабравени коктейла, които заедно с колегите му в The Gin House се опитат да възродят за българската публика - Bee's Knees и French 75.
От подкаста ще разберете и каква е странната история на Old Tom джина, в която главен герой е една злощастна котка, както и какво представлява греяният джин. С госта говорим и за цялостното развитие на коктейлната култура в България, като той обяснява какви са оптимистичните тенденции за развитието на баровете у нас.
Христо дава и няколко важни съвета за това какво би било нужно на човек, за да може да си направи напълно функциониращ домашен бар за коктейли. За финал споделя и своя личен топ 4 на любимите джин коктейли.
В епизода можете да чуете още:
- Кога се използва яйчен белтък за коктейлите;
- Има ли коктейли с джин, които са подходящи за хора, които не харесват джин;
- Как се стигна до този възход на розовия джин.
Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:
Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски и приготвяне на ароматно греяно вино, през северняшките сладкарски традиции, та до рецепти за великолепна шкембе чорба.