Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Из тайните на добрия барман

В подкаста "Хедонисти" с Николай Веселинов от The Gin House си говорим за изкуството да поддържаш добър бар Снимка: iStock, Webcafe
В подкаста "Хедонисти" с Николай Веселинов от The Gin House си говорим за изкуството да поддържаш добър бар

Алоха, земляни!

Почти не познавам, човек, който поне на един етап да не е имал мечтата да си отвори собствен бар. Всеки май си го е мислил в един или друг момент, представял си е как ще изглежда барът, какво ще се сервира там и т.н.

Е, някои хора не просто си мислят за собствен бар, докато правят кратка следобедна почивка от работа, а директно отварят такъв, защото просто усещат вътрешно, че трябва да го направят. И това приключение може да бъде невероятно удоволствие.

Днешният гост в подкаста "Хедонисти" е Николай Веселинов е дългогодишен барман, но освен това е основател и управител на софийския бар The Gin House. С него си говорим за тайните на това как един бар може да бъде успешен, за триковете на добрия барман, за как се развива този крайно специфичен бранш, както и за много други неща от света на баровете.

Чуйте разговора ни тук:

Николай, който по образование е финансист, разказва как в самото начало просто е решил да пробва "нещо по интересно" като работа. Но само две седмици, след като започва в тази сфера, за него идва едно изключително важно запознанство. То ще го накара да се замисли, че може би барманството е нещото, което иска да прави с живота си.

За него най-важното решение, когато човек иска да се занимава с барманство, е да прецениш дали можеш да се справиш с напрежението и интензитета на работа. След това вече започваш да търсиш как да се развиваш и да правиш кариера.

Колкото до създаването на бара, Николай споделя, че макар много от приятелите му дълго време да са го карали да направи свое място, той е знаел, че за подобно нещо трябва да има ясна концепция и смисъл. Едва когато натрупва достатъчно опит и открива, че в България всъщност има достатъчно голяма ниша за джин, барът му става реалност.

Говорим и за това, което отличава всеки бар като отделно и специално усещане, като гостът тук е категоричен - независимо от идеята, визията и концепцията, най-важно е отношението на персонала. Затова и той самият мисли за посетителите не като за клиенти, а като за гости на бара си.

"Реално хората ходят в заведения, според мен, за да изпитват емоция. Дали ще е негативна от това, че са скъсали с гаджето, дали ще е позитивна, защото са си взели изпита, дали ще отидат, просто за да убият време - всяко едно от тези неща е емоция. Хората отиват, за да изпитват емоции. А нашата работа е просто да предадем най-позитивните емоции", коментира Веселинов.

Николай Веселинов Снимка: Facebook, Николай Веселинов
Николай Веселинов

Лесно ли се намира подготвен персонал за подобна задача? Николай е категоричен, че към момента отговорът е отрицателен, като според него причина за това е пандемията, която е накарала голяма част от професионалистите в бранша да потърсят друго поприще.

Затова той и призовава хората за малко повече търпение, докато се развие и обучи следващото поколение бармани и сервитьори, дори и това да отнеме година-две. Колкото до "онези" заведения, където не се държи толкова на обслужването, според него такива у нас има константно, тъй като това е въпрос на манталитет.

"Хората не са длъжни да ти оставят парички под формата на бакшиш. Аз имах голям късмет, че един от първите ми шефове ме научи, че всъщност това е изключително и единствено само моя работа. И усмивката е най-важното нещо, тъй като сме в бизнеса с гостоприемство, с това да разположим хората", обяснява още гостът.

Повдигаме и темата за това кои са най-важните умения за един барман, като Веселинов обяснява, че барманството не е професия, в която се изисква някакъв талант, освен може би да си комуникативен с хората. Всичко останало е занаят и се учи.

"Колкото по-мързелив е един барман, толкова по-успешен е той", казва Николай и обяснява за това колко важна е предварителната подготовка: "70% са заготовки, 20% е шоу и ако първите две са спазени добре, само 10% е работата."

Отваряме въпроса и за барманските състезания. Николай е организатор на едно такова, като в тазгодишното му издание фокусът е леко променен - не толкова към професионалните бармани, колкото към аматьорите.

Причина за това, както разказва той, е пандемията, в която много от нас започнаха да си правят коктейли у дома. Сега това състезание ще отправи предизвикателство за тези хора да покажат на какво наистина са способни. А повече информация по темата се очаква на страницата на The Gin House във Facebook.

С Николай намекваме на барманите, слушащи епизода на "Хедонисти", за нуждата от тики бар в София, като си говорим с любов за тики коктейлите.

В епизода можете да чуете още:

  • Какво прави един барман истински майстор на професията?
  • Как протича едно барманско състезание?
  • Може ли ракията да стане следващата текила?

Ако Ви е по-удобно да ни слушате в Spotify, можете да чуете новия ни епизод тук: 

Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:

Apple Podcasts / iTunes

Google Podcasts

Spotify

Castbox

Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски и приготвяне на коктейли, през рецепти за великолепна шкембе чорба, та до това как да се наслаждаваме на природата максимално. 

   

Най-четените