Тази есен всички бяхме завладяни от света на Свежите Супергерои. Техните суперсили не само успяха да ги превърнат в любими съмишленици на най-малките членове на семейството, но и да изпълнят една на пръв поглед много трудна мисия - да направят плодовете и зеленчуците част от тяхното ежедневно меню.
Това, разбира се, ги превърна и в любимци на техните родители.
Зад този успех стоят Чико Банана, Червената грамада - доматът, Хитруша Круша, Ябълката Чудо, Роко Броколито, Ел Каротино - морковът, Тикватрон, Невидимата Зелка, Доктор Ориндж и Фрас Праз. Или иначе казано - героите от свежата кампания на Kaufland, която има за цел да популяризира по атрактивен начин плодовете и зеленчуците като вкусна и предпочитана част от семейното меню.
Свежите Супергерои вдъхновиха и нас да размишляваме по темата „зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте", а това ни хвърли в спомени по детството. Така ни хрумнаха три забавни въпроса, които зададохме на трима човека, които смело можем да назовем нашите Супергерои.
Мария Касимова, чиято суперсила е словото - журналист, публицист, редактор и дългогодишен автор на Webcafe.
Карин Околие, която е нашият Супергерой в леката атлетика.
Борис Тасев, който прави чудеса с храната, а вкусните му шедьоври вдъхновяват всички в и извън кулинарното училище AmuseBouche.
Обичаше ли да похапваш зеленчуци и плодове като малък? Колко любими ти бяха от 1 до 10, като 10 е най-много?
Карин: Като малка зеленчуците не бяха любимата ми храна. Въпреки това баба, която е страхотен кулинар, правеше изключително много салати, от които изяждах само краставиците. От 1 до 10, давам 6 за зеленчуците.
За плодове винаги съм умирала. От малка обожавам банани, дори имам една забавна детска случка, свързана с тях. Другият плод, който опустошавах като малка, бяха мандарините. Помня, че дори ги изяждах вместо основното, за което си имах проблеми с баба. От 1 до 10 за плодовете давам 10.
Мария: 10 за плодовете и зеленчуците.
Борис: Като дете всъщност се твърди, че съм бил изключително злояд и не съм хапвал доста неща (не е лъжа). Моята теория обаче е по-различна. Според мен е много важно как ще представите плодовете и зеленчуците на децата, за да ги направите интересни за тях. Като цяло по скалата от 1 до 10 бих казал, че зеленчуците и плодовете в детския ми период са заемали позиция някъде под средата, да кажем 4.
Кой е Супергероят в твоето семейство, който те вдъхнови да заобичаш плодове и зеленчуци? Как?
Карин: Не бих казала, че е има конкретен човек в семейството ми, който да ме е вдъхновил да ям плодове и зеленчуци. Като почти всяко дете и аз бях злояда. С времето се научих да опитвам различни неща и те започваха да ми харесват. Помня, че не исках да чуя за броколи, докато не поотраснах не осъзнах колко са вкусни. Вкусът винаги е бил от голямо значение за мен.
Мария: Родителите ми ме научиха от малка да ям плодове и зеленчуци. У дома винаги ги имаше в достатъчно количество - салатата беше предястие за всяко ядене, а плодовете бяха поне два вида. Можех да изям един килограм домати просто ей така. За мандарините да не говорим - навремето се купуваха от т. нар. показен магазин, където татко беше абониран.
Купуваше килограм и половина и на следващия ден ходеше за още толкова, защото аз всичко бях омела. Възпитанието в културата да ям плодове и зеленчуци не е било натрапчиво - просто те си бяха част от ежедневното ни меню и винаги е било така. С годините се изненадах колко хора всъщност не се хранеха като нас и в ежедневното им меню почти нямаше нито плодове, нито зеленчуци.
Борис: Винаги съм обожавал доматите. И понеже доматът е плод, който се маскира на зеленчук, мисля, че покривам и двете категории като Плюс Супергерой с него. Когато в кухнята има домати обикновено съм най-щастлив. Обичам ги под всякаква форма.
Мисля, че основна причина беше градината на баба ми, където лятото можеше спокойно да минеш и да откъснеш един домат, добре затоплен от лятното слънце, и да утолиш безумната августовска жажда, която те мъчи. И да, доматите са по-вкусни топли, отколкото студени! Освен това съм фен на италианската кухня, където доматът заема специално място. Не случайно на италиански помодоро всъщност означава златна ябълка.
Има ли плод/зеленчук, който до момента не си опитвал/а? А много би искал/а?
Карин: Артишок. Гледала съм много готварски предавания и винаги го приготвят много вкусно (поне нагледно). Никога не съм го опитвала, а би ми било интересно.
Мария: Да, има! Не съм яла личи. Вероятно има и много други екзотични плодове и зеленчуци, които не съм опитвала, просто защото дори не подозирам за съществуването им. Готова съм да опитам всичко ново!
Борис: Уви, има доста плодове и зеленчуци, които не съм опитвал и те са от категорията супер екзотични. Обикновено, минавайки през секцията с плодове и зеленчуци, ние от AmuseBouche винаги щипваме по нещо, което до момента само сме виждали в книги или в разни екзотични кулинарни предавания.
Затова нещата, които се продават в България, са ни сравнително познати. Определено обаче ми се иска да опитам плодове и зеленчуци, които не са достъпни на българския пазар, тъй като обикновено се транспортират трудно и биха били непосилно скъпи. Например: Поха бери, Бредфрут или например Strawbery Guava - все плодове, които можете да намерите в Полинезия и Хаваи.