Земеделският министър Мирослав Найденов се кани да ни угости с един деликатес - луканката на соца. Спомен мил, спомен мой от времето, когато БДС забраняваше в луканките да се влагат замразени меса. Умилението, когато живяхме соца, май идва вече само откъм слюнчените жлези...
Благодарение на глобализацията, пазарната икономика и отпадналия преди десетина години БДС вече похапваме луканка, наблъскана с доста сланина, генномодифицирана соя, замразено говеждо, престояло десет-двайсет години в складове из Европа и някое прясно заклано българско теле.
Сега, за радост на чревоугодниците, Найденов отупа от прахта идеята на последния земеделски министър на тройната коалиция Валери Цветанов - (и даже не му благодари), който в изтичащите месеци на мандата реши да направи нещичко по отношение на качеството на българските храни. Но остана само до етикетите „храни с растителни мазнини", които слагат само в големите вериги, не и в кварталните бакалии. Което не пречи на рафтовете с българско масло да седят пакетчета бг „масло", в които втвърденият химически (хидрогенериран) маргарин да е смесен и с малко масло, при това порядъчно осолено...
Ще изчакаме идеята да придобие вкуса, мириса и цвета на луканката на Тато (и за търговска марка е добре - почти като киселото мляко на баба). Стига БДС-то да не означава много пари за продукт с кофти качество...
Лошото е, че всички тези напъни на Найденов да направи трапезата на българина по-здравословна спират дотук. Освен че копипейства идеи на предшественика си, той проявява същото (обяснимо) упорство и не осигурява законен достъп до пазара на хората, които искат да продават там свое прясно мляко, сирене, масло, кашкавал и др. Да не би пък големите мандри и преработватели да не искат фермерите да произвеждат...
Найденов нарича тези хора „бабите, които продават мляко в нехигиенични бутилки". Има и такива. Но те по-вредни ли са за стомасите ни от онези, които продават палмово масло и сухо мляко вместо сирене, кисело мляко и кашкавал?
За колбасите по-добре да не отваряме дума, камо ли уста.
Защото наредбата за директния достъп до пазара, готова още по времето на кабинета Станишев, беше блокирана именно от големите преработватели. Страхът е голям - ако вместо да им продават млякото си за 30 стотинки на литър, хората го преработват в ИСТИНСКО сирене, мляко и кашкавал и ни го продават, какво ще правят тези големи производители... Ами ще засилят вноса на сухо мляко и подобрители от Китай, то се знай. Понеже кравите в България ги поизклаха и може да се яви по-голям дефицит от сегашния на прясно мляко.
Да не бъдем черногледи. Прекрасно е, че ГЕРБ ще патентова Луканката на Тато. Да продължи и с боята в черния хляб и да провери колко жива е бактерията лактобацилус булгарикус в кофичките кисело мляко - някъде може и да мърда...
Има някои верни неща в този материал, но носталгията по соца в него личи от всякъде. За някои "Тато" наистина е бил Тато. Главно за тези, които са "преяждали с луканка" както пее Милена. Та по времето на "Тато": Първо - луканка нямаше освен в "специалните" магазини. Пускаха за простосмъртните около Нова година и още един-два пъти в годината. Второ - когато "пускаха" луканка даваха най-много по две парчета на човек и трябваше да се нареди на опашката (имаше големи опашки за този "деликатес") цялата фамилия. Трето - и тогава в луканката имаше соя. Четвърто - не всички днес произведени луканки са по лоши от "Татовата". например карловската луканка е по-добра. И последно - Мисля си, че автора се е объркал тогава нямаше луканка, а Луканов.