Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

100-годишният млечен пунш, с който Коледа става топла и вълшебна

Млечният пунш фигурира и в личните записки на Бенджамин Франклин Снимка: iStock
Млечният пунш фигурира и в личните записки на Бенджамин Франклин

Мрачните зимни дни веднага стават далеч по-прекрасни с правилния коктейл. В тефтерите на нашите баби откриваме вълшебни рецепти за яйчени ликьори, които са чудесни за зимата и за коледните празници.

В тефтерите на своите баби пък американците откриват рецепта за млечен пунш.

Обикновено питието се сервира в късната сутрин на Коледа, след като сме си позволили сън до късно и сме отворили подаръците.

Коктейлът веднага задава веселото настроение, което да се пренесе и на трапезата покрай пищния празничен обед.

Снимка: iStock

Млечният пунш е малко по-лек от нашия яйчен ликьор откъм калории, но е и с по-високо съдържание на алкохол.

Рецептите за коктейла са пренесени от Англия към Северна Америка още с първите заселници, а преди около сто години начинът на приготвяне е окончателно утвърден. Което не означава, че във всяко домакинство няма някоя хитрина или подправка, която да направи пунша още по-вкусен.

Американците твърдят и че в точните количества напитката помага за справяне с последиците от предната вечер.

Млечният пунш фигурира и в личните записки на Бенджамин Франклин, който високо ценял коктейла.

В неговата рецепта фигурират и лимонов сок и газирана вода, докато в други трактовки се среща ананасов сок. Причината е прозаична - консервите с ананас са били най-достъпният вариант за евтина плодова добавка наравно с лимоните.

При класическия млечен пунш обаче основата е от сладолед или сметана, прясно мляко и подправки.

Ето и съставките за една доза:

  • 2 чаши хубав ванилов сладолед
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша качествен бърбън
  • ½ чаша качествен тъмен ром
  • 1 супена лъжица захар
  • Подправки - канела, индийско орехче, карамфил
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Ваниловият сладолед се оставя извън хладилника, за да омекне и да е по-лесен за работа. След това го изсипваме в дълбока купа заедно със захарта и прясното мляко и разбиваме с миксер до въздушна смес.

После прибавяме двата вида алкохол и подправките и отново разбиваме.

Сервираме в добре охладени чаши с още малко канела или индийско орехче отгоре. Бърбънът може да се замени с по-меко на вкус уиски, а към коктейла може да се прибави и малко какао на прах или лъжичка течен шоколад.

За децата може да се приготви безалкохолна версия само със сладолед, мляко и подправки.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените