Мрачните зимни дни веднага стават далеч по-прекрасни с правилния коктейл. В тефтерите на нашите баби откриваме вълшебни рецепти за яйчени ликьори, които са чудесни за зимата и за коледните празници.
В тефтерите на своите баби пък американците откриват рецепта за млечен пунш.
Обикновено питието се сервира в късната сутрин на Коледа, след като сме си позволили сън до късно и сме отворили подаръците.
Коктейлът веднага задава веселото настроение, което да се пренесе и на трапезата покрай пищния празничен обед.
Млечният пунш е малко по-лек от нашия яйчен ликьор откъм калории, но е и с по-високо съдържание на алкохол.
Рецептите за коктейла са пренесени от Англия към Северна Америка още с първите заселници, а преди около сто години начинът на приготвяне е окончателно утвърден. Което не означава, че във всяко домакинство няма някоя хитрина или подправка, която да направи пунша още по-вкусен.
Американците твърдят и че в точните количества напитката помага за справяне с последиците от предната вечер.
Млечният пунш фигурира и в личните записки на Бенджамин Франклин, който високо ценял коктейла.
В неговата рецепта фигурират и лимонов сок и газирана вода, докато в други трактовки се среща ананасов сок. Причината е прозаична - консервите с ананас са били най-достъпният вариант за евтина плодова добавка наравно с лимоните.
При класическия млечен пунш обаче основата е от сладолед или сметана, прясно мляко и подправки.
Ето и съставките за една доза:
- 2 чаши хубав ванилов сладолед
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша качествен бърбън
- ½ чаша качествен тъмен ром
- 1 супена лъжица захар
- Подправки - канела, индийско орехче, карамфил
Начин на приготвяне:
Ваниловият сладолед се оставя извън хладилника, за да омекне и да е по-лесен за работа. След това го изсипваме в дълбока купа заедно със захарта и прясното мляко и разбиваме с миксер до въздушна смес.
После прибавяме двата вида алкохол и подправките и отново разбиваме.
Сервираме в добре охладени чаши с още малко канела или индийско орехче отгоре. Бърбънът може да се замени с по-меко на вкус уиски, а към коктейла може да се прибави и малко какао на прах или лъжичка течен шоколад.
За децата може да се приготви безалкохолна версия само със сладолед, мляко и подправки.

