Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

4 български ястия, които чужденците искрено ненавиждат

Не може само хвалби Снимка: iStock
Не може само хвалби

Чужденците обожават българската кухня.

Те обожават баницата ни със сирене и даже не ѝ казват бюрек, а се мъчат да произнесат "ба-ни-тса". Харесват и шопската ни салата, налитат сериозно на скарата, топят я с кеф в лютеницата.

Похапват с удоволствие и мекици, тиквеник, торта "Гараш", както сочи Taste Atlas.

Но както виждаме там, има и храни, които искрено ненавиждат в България. Като например:

Ошав

Снимка: iStock

Шампионът по кофти ревюта е ошавът.

Комбинацията от сушени плодове, накиснати във вода, не допада и на много от нас, българите, но чужденците явно я намират за още по-неприятна. Въпреки това на всяка Бъдни вечер ние сервираме ошав, за да спазим традицията.

И все пак се посочва, че ошавът става по-поносим със захар или мед, както и с добавки като карамфил, канела и лимон.

Бахур

Снимка: iStock

Ако питаме Wikipedia, тя ще каже, че бахурът е български деликатес.

Ако питаме чужденците, може и да не се съгласят с това твърдение. Може би е заради дреболиите, може би е заради животинската кръв, а може и да е заради обилните подправки, които се слагат в някои домакинства.

Въпреки недоволството, трябва да отбележим, че бахурът ни е много подобен на английския черен пудинг и на още редица сходни колбаси из Европа.

Пататник 

Снимка: iStock

Като "картофени палачинки на стероиди" описва един потребител пататника.

Най-вероятно е опитал безвкусна версия на иначе апетитното съчетание от картофи, масло и сирене.

А кои са колбасите, които чужденците обожават - разкриваме тук:

Други бързат да посочат, че на тях пататникът им допада, особено когато се яде някъде из живописните Родопи, откъдето е и оригиналната рецепта.

А и все пак в някои държави картофите не са на чак такава почит, на каквато са в България. Да не говорим, че има и нации, които ги правят на десерти...

Рибена чорба

Снимка: iStock

Едни смятат, че рибената чорба е прекалено люта, други - че е кисела.

Въпреки това няколко заведения във Варна и Бургас са посочени от туристи като топ места за вкусна рибена чорба. В описанието ѝ пък е отбелязано, че трябва да има няколко вида риба, за предпочитане - соленоводна и сладководна.

Странно е обаче, че е посочено, че рибената чорба се застройва с яйце и мляко - нещо, което много малко хора причиняват на супата си с риба.

___

Най-любимите десерти на Източна Европа са тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените