Чужденците обожават българската кухня.
Те обожават баницата ни със сирене и даже не ѝ казват бюрек, а се мъчат да произнесат "ба-ни-тса". Харесват и шопската ни салата, налитат сериозно на скарата, топят я с кеф в лютеницата.
Похапват с удоволствие и мекици, тиквеник, торта "Гараш", както сочи Taste Atlas.
Но както виждаме там, има и храни, които искрено ненавиждат в България. Като например:
Ошав
Шампионът по кофти ревюта е ошавът.
Комбинацията от сушени плодове, накиснати във вода, не допада и на много от нас, българите, но чужденците явно я намират за още по-неприятна. Въпреки това на всяка Бъдни вечер ние сервираме ошав, за да спазим традицията.
И все пак се посочва, че ошавът става по-поносим със захар или мед, както и с добавки като карамфил, канела и лимон.
Бахур
Ако питаме Wikipedia, тя ще каже, че бахурът е български деликатес.
Ако питаме чужденците, може и да не се съгласят с това твърдение. Може би е заради дреболиите, може би е заради животинската кръв, а може и да е заради обилните подправки, които се слагат в някои домакинства.
Въпреки недоволството, трябва да отбележим, че бахурът ни е много подобен на английския черен пудинг и на още редица сходни колбаси из Европа.
Пататник
Като "картофени палачинки на стероиди" описва един потребител пататника.
Най-вероятно е опитал безвкусна версия на иначе апетитното съчетание от картофи, масло и сирене.
А кои са колбасите, които чужденците обожават - разкриваме тук:
Други бързат да посочат, че на тях пататникът им допада, особено когато се яде някъде из живописните Родопи, откъдето е и оригиналната рецепта.
А и все пак в някои държави картофите не са на чак такава почит, на каквато са в България. Да не говорим, че има и нации, които ги правят на десерти...
Рибена чорба
Едни смятат, че рибената чорба е прекалено люта, други - че е кисела.
Въпреки това няколко заведения във Варна и Бургас са посочени от туристи като топ места за вкусна рибена чорба. В описанието ѝ пък е отбелязано, че трябва да има няколко вида риба, за предпочитане - соленоводна и сладководна.
Странно е обаче, че е посочено, че рибената чорба се застройва с яйце и мляко - нещо, което много малко хора причиняват на супата си с риба.
___
Най-любимите десерти на Източна Европа са тук: