Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Само за смелите - исландският деликатес, който мирише на белина и се преглъща с шотове от питие, известно като Черна смърт

Ферментиралата гренландска акула е национално ястие в страната Снимка: iStock
Ферментиралата гренландска акула е национално ястие в страната

Гренландската акула е изумително създание. Това са най-дълголетните гръбначни животни - живеят стотици години и дори се смята, че има екземпляри, които може да са на над 500 години.

Обитават студените води на Северния Атлантик, огромни са - могат да достигат дължина до 7 метра и тегло над 1000 кг, и се движат изключително бавно - рядко плуват със скорост над 3 км в час. Могат да обитават дълбочини до над 2200 метра.

За да оцелеят в подобни условия, тези акули имат високи нива на триметиламин N-оксид, който е токсичен. Той се натрупва в мускулите и тъканите и пази акулите от студа и налягането в дълбочините, но ако се консумира от хора, може да доведе до натравяне. Няколко парчета могат да ослепят човек, а още няколко - дори да го убият.

Затова исландците, за които гренландската акула е национално ястие, първо оставят месото да ферментира. Процесът е дълъг, но гарантира, че деликатесът е безопасен.

Стига да съумееш да свикнеш с миризмата на белина.

Хаукарт няма особено добра слава извън Исландия. Снимка: iStock
Хаукарт няма особено добра слава извън Исландия.

Ферментиралата гренландска акула, или хаукарт, както се нарича на исландски, няма особено добра слава извън родината си. Според класация на Taste Atlas за най-лошите храни на света, акулският деликатес заема трето място. Тя се нарежда след салатата Индигирка, която се яде в Якутия и представлява овкусена замразена риба.

По-зле от акулата се представя и тортата от пица, която пък идва от Канада и представлява няколко пици една върху друга, подредени във формата на торта.

Чак третото място на хаукарта е донякъде странно, защото традиционната ферментирала акула има достатъчно отчетлив вкус на амоняк и на местните се налага често да обясняват, че няма - и не е имало - традиция в част от процеса на ферментация на месото да има въвлечена и човешка урина.

Препоръката към туристите е да преглътнат акулата с шот бренивин - вид силен алкохол, понякога наричан и Черна смърт.

Преди съвсем да сбърчим нос, нека си припомним, че Исландия е остров на прага на Арктика и в огромната си част се състои от вулкани и ледници. Това далеч не води до изобилие на храна и в миналото за местните хора е било важно да се възползват от всеки източник на калории, особено такива, които да им помогнат да преживеят дългите, брутални зими.

Първоначално те са ловели гренландски акули заради черния дроб и мазнината в него, която са използвали за осветление. Постепенно се научават как да елиминират отровата в месото - чрез ферментация.

Процесът е дълъг - животното се корми и почиства, и се слага в дупка в пясък или чакъл за до 12 седмици. Целта е месото да се изсуши и от него да се оттекат всички течности, включително токсичните.

Подготовката на месото е доста дълъг процес. Снимка: iStock
Подготовката на месото е доста дълъг процес.

Когато това стане, остатъкът се реже на парчета и се суши на въздух за 4-5 месеца. Чак след това е готово и безопасно за консумация.

В днешно време процесът е почти същият, но акулата не стои първоначално в дупка в пясъка, а в специални кутии. Тъй като хората на острова отдавна не разчитат на акулите за прехраната си за зимата, ферментиралата риба остава като едно от националните ястия, но рядко се лови - обичайно се сушат основно животни, попаднали случайно в мрежите на корабите при друг риболов.

Миризмата на амоняк идва от това, че гренландската акула няма отделителна система и бъбреци и съответно амонякът и уреята остават в тъканите.

Ферментацията обаче елиминира отровния ефект от амоняка. Тъй като отнема дълго време, това прави и вкуса на месото по-интензивен.

Или както гласят различните описания: сирене "Стилтън" с нюанс на амоняк; "като да дъвчеш напоен с урина матрак"; "белина"; или просто "едно от най-отвратителните неща, които съм опитвал".

Важното е, че ферментиралата акула, която се продава в магазините в Исландия, е напълно безопасна. Но за всеки случай опаковката не бива да се отваря в затворени пространства като кола или хотелска стая.

Най-добре на чист въздух и далеч от погледа на околните.

Исландия е доста интересна страна и има своите специфики - например тази:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените