Мебели от хартия. Наистина ли?

Активните съвременни хора често си задават въпроса как да живеем в по-чисти градове и да рециклираме нещата, за да ги използваме отново. Това е въпрос на отговорност и социална мисия и за съвременните компании. Затова в ИКЕА потърсихa необичайни иновативни решения. Като мебели от хартия. Звучи невероятно, но шведската компания проучи дали може да направи мебели от същия материал, от който се изработват корите за яйца? И може ли рециклираната хартиена пулпа да има и друга роля, освен в продуктовите опаковки?

Мебели от хартия. Наистина ли?

В търсене на вдъхновение и опит, екипът от дизайнери на ИКЕА тръгна по света и обиколи доста държави, посети фабрики и доставчици. Не е лесно да се стигне от идеята до прототипа, защото хартиената индустрия се базира на дълбоко вкоренени традиции.

„Понякога те мислят за луд. Това, което един смята за красиво, за друг е непостижимо. Много важно е да не спираме любопитството си" - споделя с усмивка дизайнерът Хана Далрот. В търсенето на точния метод за мебелите от хартия екипът среща голяма подкрепа от хартиения бранш. „Едно е сигурно: те разбират стойността на хартията и възобновяемите й качества. Знаят, че нещата, които хората изхвърлят, могат да бъдат ценни" - обяснява Майкъл Николич, творчески ръководител.

Фокусът на дизайнерския екип е върху отговорното отношение към околната среда.

Хартиената индустрия усвоява много отпадъци. Така че си казахме, вместо да произвеждаме опаковки, които после се изхвърлят или рециклират в нови опаковки, защо да не създадем нещо красиво? Точно в това ИКЕА е най-добра - когато правим нещата различно" -продължава Майкъл.

Избират се девет различни материала, в основата на всеки от които е хартията. „Тя е страхотен материал, с много приложения, но е и доста сложно." - допълва той.

Едно от основните открития на екипа е хартиената пулпа. Тя представлява рециклируема хартия, превърната в каша, която се поставя в калъп и се превръща в твърда обвивка с плътност и дизайн по избор.

По същия начин се отливат традиционни материали като керамика, пластмаса или метал - само че се използва хартия. Дължината на влакната и количеството лепило определят твърдостта и качеството на крайния продукт. С други добавки материалът може да има допълнителни качества, като водоустойчивост или цвят.

Целта на екипа е да разработи стабилни и стилни продукти, които са също така разградими. Дизайнерът Мая Ганжниеч разказва как баща й наскоро изхвърлил стария си диван: „Отне му близо два дена да раздели материалите, за да ги рециклира. Кой ще отдели два дни, за да разглабя диван? Никой. Повечето от нас ще го изхвърлят цял, а това не е хубаво за природата".

Затова е важно да проектираме продуктите така, че лесно да може да се разглобят и да се разделят материалите след края на периода им на експлоатация. Само тогава те могат да бъдат рециклирани правилно. Диваните от хартия следват тази логика.

Не е важна самата хартия, а това хората да са съзнателни като купувачи. Вярвам, че продуктите на ИКЕА трябва да бъдат израз на тази философия. Когато отидеш в някоя фабрика,в началото те се противопоставят на промените, но след известно време стават страшно ентусиазирани и това е невероятно." - разказва Мая.

Хартиена пулпа, хартиена глина, хартиено лепило, хартиен памук и хартия, която може да се мие - възможностите са безкрайни! В момента тези приложения на хартията се тестват и разработват. Предстоят още куп идеи, проверки и открития, но големият въпрос остава:

Ще има ли в ИКЕА хартиени мебели?

Отговорът ни е, че най-доброто тепърва предстои. Никой все още не може да каже какво ще излезе накрая. „Това е много дързък проект - начинът на работа с този материал е съвсем нов, досега не е правено нищо в такъв производствен мащаб" - обяснява дизайнерът.

Има толкова много фактори - съставът на материала, плътността, конструкцията на обвивката. Регулират се три или четири аспекта едновременно. Така че има още много работа преди да се стигне до крайния резултат.

В ИКЕА любопитство е водещо. Дизайнерите непрекъснато поставят подхода и продуктите си под съмнение, иначе биха създавали само неща, които вече са правени.

Те обаче предпочитат да предложат на клиентите нещо оригинално, нещо смело, нещо с умисъл - нещо по-добро за нас - като например мебели от хартия.

#1 e-mil 10.10.2016 в 18:40:26

"Едно от основните открития на екипа е хартиената пулпа... рециклируема хартия, превърната в каша, която се поставя в калъп и се превръща в твърда обвивка " Какво откритие бе, хора? Не сте ли виждали кори за яйца? Наистина ли? Правят се от точно такава пулпа. От десетилетия се правят, когато въпросните "дизайнери" вероятно още не са били родени, че може и ИКЕА да е нямало още. А сега се ползва НАВСЯКЪДЕ, дори и електроника опаковат в нея. Напишете в Гугъл "paper pulp insert" и вижте какво огромно приложение има! И въобще, дървесната маса преди да стане на лист е именно пулпа. Преди дървото са използвали памук и лен, и пак се е минавало през пулпа. Производителите още преди столетия са се сетили, че щом кашата може да стане тънък лист, значи може да заеме всякаква форма. Оттам до "откритието" е една крачка.

Новините

Най-четените