Червеният холокост

1 февруари 1945 г. - денят на разстрела на 147 личности, които са основата на политическия елит на България в годините преди окупацията от СССР.

Сред екзекутираните са тримата регенти, 67 депутати, 22 министри за периода 1940-1944, в това число и министър-председателите проф. д-р Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 47 генерали и полковници, издатели на централни вестници и публицисти.

Това е началото на най-мракобесния период от новата история на България, който е причина за това и до ден днешен да сме последни във всяка една класация, независимо дали е политическа, икономическа или за свобода на словото.

Разстрелът на осъдените се случва в яма, като екзекуциите са една по една. Проф. Александър Станишев, хирург от световна величина, моли да бъде разстрелян последен, за да може да провери пулса на всеки екзекутиран преди него.

След като разстрелват и него, телата са хвърлени в бомбена яма на Софийските гробища, като отгоре са посипани със сгурия.

Въпреки че новият режим се старее максимално да го запази в тайна, край масовия гроб постоянно има поклонения и запалени свещи от граждани.

В своите мемоари царица Йоанна пише, че никой представител на новата власт не смее да спре опечалените жени, които палят свещи на гроба и оставят цветя, когато тя е сред тях.

Новият режим се презастрахова, като разселва повечето близки на екзекутираните още преди да бъдат обявени смъртните присъди.

След екзекуцията от 1 срещу 2 февруари предстоят още над 2600 убийства, които са разпоредени от т.нар. Народен съд.

За по-малко от година е избит цветът на политически, икономически, военен, духовен и интелектуален елит на България. Разправата с противниците на режима не спира само до тук.
Народният съд разпорежда още 226 доживотни тъмнични, 8 двайсетгодишни, 946 петнайсетгодишни, 687 десетгодишни и 3741 по-кратки присъди, като мнозина от осъдените са убити от изтезания и побоища веднага след задържането им.

Осъдени са дори вече екзекутираните Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Това са само част от жертвите. В периода от 1945 до 1962 в 86-те лагера в страната са въдворени близо 30 000 "врагове на народа". Това е видимата част, но има и друга.

В периода преди това, през 1941-1944 година, под давлението на Москва, комунистическите терористи избиват над 3 хиляди души, предимно кметове, свещеници и такива, които просто проявяват негативно отношение към комунизма.

В тази сметка никога не се включват хилядите масови убийства без съд и присъда, които започват веднага след 9 септември и продължават години наред. Едно от известните такива убийства е това на митрополит Борис, който е колос на българската култура и духовност.

Т.нар. Народен съд се използва и за "освобождаване" на жилищни площи за "заслужилите другари" веднага след 9 септември.

По този начин новата власт награждава палачите на стария елит, който съумява да не прати и един войник да загине на Източния фронт. "Прогресивните" граждани, които се настаняват в имотите на "реакционните" такива, са в повечето случаи малограмотни, без какъвто и да е обществен и социален принос било преди, било след 1944 г.

Те представляват създаването на новия елит, който без образование, заслуги и нужните умения, започва да управлява държавата на различни нива.

Наскоро разсекретени документи от началото на 50-те години доказват принудителното изселване на "активни вражески елементи" от столицата, които включват "815 семейства с 3184 члена", вкл. и децата.

Така се освобождава място в столицата за верните на властта, които до 1950 г. избиват без съд и присъда противници на властта в цялата страна.

Преди всичко трябва да отбележим, че т.нар. Народен съд по своята същност е незаконен. Той се провежда в момент, когато България е окупирана от Тридесет и седма армия на Съветския съюз. Това се отнася и за референдума от 1946, който се провежда в същите условия на окупация.

Всички дадени жертви на фронта от страна на България по време на Втората световна война са от периода след окупацията на Червената армия, като голяма част от 35 000 жертви и хилядите инвалиди са елитът на войската - офицери, подофицери и войници, основно членове на патриотични организации.

Те са пратени на първа линия, като на втора зад тях стрелят партизани, доброволци и политкомисари.

Т. нар. Народен съд е острието, което подготвя узаконяването на окупацията от Червената армия чрез нелегитимния референдум за република от 1946 г.

С помощта на т.нар. Народен съд Съветският съюз и неговите гаулайтери в България успяват да насадят в голяма част от обществото страх и терор, с помощта на които се управлява до 1989 г.

Последствията от избиването на елита на нацията се виждат и до ден днешен, но са особено осезаеми при провеждането на политиката на подмяна на ценностите на нацията.

Така от държава с европейски мироглед и перспектива, България бе вкарана в коловоза на евразийската концепция за политика, включваща терор и отказване от свободата за сметка на минимално препитание, а не самоинициатива и гражданско общество.

В периода от 1944 до 1989 г. засегнатите от комунизма са над 300 000 българи и техните семейства.

Този факт е достатъчно красноречив защо никога повече не трябва да позволим връщането на какъвто и да било тоталитарен режим.

На 1 февруари, когато са първите разстрели на т. нар. Народен съд, отбелязваме деня на жертвите на комунизма. Това е знакова дата за началото на най-мракобесния режим в българската история. Никога не трябва да забравяме това.

#2 янаки 01.02.2015 в 08:58:29

Когато се връщаме назад във времето и към такива жестоки събития, каквото беще Народният съд, трябва да си даваме сметка, че такива съдилища имаше във всички страни, в които управляващата класа беше сътрудничела с нацитска Германия. Във Франция ги наричаха колаборационисти. Не бива да се забравя, че тези съдилища бяха създадени под наблюдението на Тристранната комисия в лицето на трите страни победителки в антинацистката коалиция. Факт е, разбира се, и така беше във всички страни, сателити на Германия след войната, че имаше и саморазправа и разчистване на лични сметки. За да възтържествува справедливостта, трябваше всички дела от този съд да се преразгледат и невинно осъдените да бъдат оправдани и реабилитирани. Но не и тези, които прокараха, ръководеха прилагаха Закона за защита на нацията и Закона за защита на държавата – два закона, които бяха в основата на „законодателството” и на нацистка Германия.

#3 aleph 01.02.2015 в 09:55:20

,, За по-малко от година е избит цветът на политически, икономически, военен, духовен и интелектуален елит на България." Много е трудно да се говори, че българите някога са имали някакъв ,,елит" или избитите са съставлявали някакъв ,,елит" или винаги в България марионетките, в случая ,на нацистка Германия се възприема за елит. Този т.нар. ..елит" загуби войната и чрез действията си предостави българската държава на руско влияние.

#4 Архангел 01.02.2015 в 11:25:46

Като гледам историите с Пеевски, Доган, обира на КТБ, шеф на КФН -адвокат на Брендо, масово крадене и корупция, закриване на блокове в Козлодуй, съгласяване с всичко, което кажат от Брюксел и американското посолство, тотална продажба на интересите на страната-никак не се учудвам, че преди 70 години се е наложило да се проведе народен съд!Още повече, че сега малко или много населението се е пообразовало и поочовечило. Представям си каква селяния и жестокост е било преди 70 години! И сега има нужда от един народен съд!

#6 янаки 01.02.2015 в 13:02:39

Ето отново сложиха етикета „червен” и с това доказаха тезата си, че всички съдени от „Народния съд” са невинни. Забравя се, че когато се учредява този съд със санкция на Народното събрание, за неговото създаване гласува, и Никола Петков, и опозицията. България е между победените страни – съюзници на нацистка Германия. Ощв веднъж щв повторя за тези, които не са информирани. Във всички страни, не само в окупираните от Червената армия, бяха съдени сътрудниците на немците. Дори във Франция, страна с несъмнени демократични традиции, се стигна до там, че професионалните проститутки, които бяха обслужвали немските войници и офицери бяха публично събличани голи и остригвани до голо. Да не говорим какво се случвапо на тези, които прокарваха политиката на нацистите Да, истина е, че много от осъдените са жертва на изфабрикувани „доказателства”,( на каквито станаха по-късно жертва и водачите на опозицията Никола Петков и Коста Лулчев), но имаше и действително виновни - сътрудници на нацистите.

#7 oldschool 01.02.2015 в 13:11:14

да наречеш народният съд "Червен Холокост" е признак на душевно заболяване. Както предишните коментиращи са отбелязали в цяла Европа протичат такива процеси, които са предшествани от масови разстрели на нацисти и техните помагачи. А в 3 българско царство подобни има в изобилие.

#8 Кръстанов 01.02.2015 в 13:36:46

Т. нар. Народен съд си е точно това - червен холокост. Всички негови жертви са осъдени без легитимни доказателства, въз основа на лъжи и изфабрикувани "факти", единствено с цел прочистване на политическата сцена за нанасянето на неграмотния, простоват, селски, текезесарки режим на глутницата болшевики, свалили законната монархия в Русия и удавили всички държави под тяхно влияние в реки от невинна кръв. Справедливостта изисква да не се вземат под внимание дори доказателства, събрани по незаконен начин, а камо ли лъжи, приемани с охота от марионетки, нарекли себе си народни съдии.

#9 Архангел 01.02.2015 в 13:41:33

Да, да! И адвоката на тоя бил зает, оня арестант се разболял тежко! Кръстанов, с твърде много права не се управлява ефективно държава! Ти какви доказателства мислиш, че ще се намерят срещу Доган, Пеевски или Искров? А да е мислиш, че на следващия народен съд ще им се размине щото нямало юридически докзателства??

#10 tonkich 01.02.2015 в 13:52:47

а за синия холокост кога ще направите статия как през вашият мечтан преход се стопяваме с 2 милиона

#11 oldschool 01.02.2015 в 14:01:44

Хубаво е пишещите по темата да се запознаят с настояванията на БЗНС лидера Никола Петков за провеждането на Народен Съд. Добре би било да погледнат и изискванията на Съюзниците за провеждането на подобни съдилища.

#13 янаки 01.02.2015 в 14:37:15

Никола Петков нямаше нишо общо с хората, които бяха германофили по убеждения и прокарваха немската политика в България. Никола Петков беше убеден демократ и враг на нацизма, който причини разрушения, страдания и смъртта на 60 милиона човека в Европа. Това, че „антифашистката борба” в България беше хилава, не оправдава тези, които сътрудничеха на нацистите.

#14 белоризецплах 01.02.2015 в 15:01:50

Доста неграмотност и латентен комунизъм виждам в коментарите...Народният съд не е прецедент за Европа след края на Втората световна война – подобни трибунали действат и във Франция, Белгия, Гърция, Дания и т.н. И въпреки това българският случай е уникален. Първо, по това, че когато започва да действа, войната все още не е приключила, България е окупирана от чужда армия и управлявана от чужда столица. И второ, по това, че броят на съдените и осъдените е необикновено висок за страна, която до 1944 г. не взема почти никакво участие във военните действия: повдигнати са обвинения на почти 11 хиляди души, от които осъдени на смърт са над 2700, а на доживотен затвор – над 300. Дори да се оставят настрана фактите, че Народният съд действа във време на война под диктата на външна сила, че a priori приема обвиняемите за виновни и че погазва няколко текста от конституцията и съдебното законодателство на страната, неговото съществуване е изцяло престъпно дори само по смисъла на целите, на които служи.

#15 dedogo6 01.02.2015 в 15:57:23

Червени боклуци!!!!

#16 Harry 01.02.2015 в 16:09:43

Доста от разстреляните са си заслужили куршума, но защо се изнасят само досиетата на дребните агенти? За да се отклони вниманието от едрите риби от ЦК на БКП, Политбюро и ДС. За да остане тайна че "прехода" е трансформация на червения болшевишки елит в капиталистически, единствено и само. Както казал Луканов на съветника на Тодор Живков - Костадин Чакъров: "Европа и Америка искат от нас да направим капитализъм, ще го направим и ние (комунистическата и номенклатурната върхушка) ще бъдем капиталистите." И тука идваме до най-важното, всички професионални антикомунисти, цялата мрежа на ОО, Протестна мрежа, найо -тицини и асен-геновци са децата и внуците на болшевишкия елит, крещящи с пяна на уста против комунизма, по единствена причина - да са пак елита на България, с пари, привилегии, власт. Цялата демократична опозиция е подбирана и одобрявана от Америка с изричното условие, да не преследва бившата комунистическа олигархия. За това свидетелства Янко Янков. Сега поповете опяват умрелия максист-атеист Жельо Желев в "А. Невски", виден деец на тази измама, комунистите го купиха евтино, ласкаеха го като изобретател на "Мирния Преход", към какво? Така че "мили хора" нищо ново под луната не се е появило. Със здраве.

#17 Шамито 01.02.2015 в 16:20:07

Защо е тази истерия?Това е плачът на реститутите и си имат своите виждания.Но това си е било революция от гледната точка на съвременниците.Да попитам къде е била прехвалената западна демокрация да се намеси?Ами тя си е гледала своите интереси и защо се учудвате че комунистите са си гледали своите.Ама много сложно било да анализираш от двете страни.И тук идва нейно Величество манипулацията.С уважение към невинните жертви–анализаторите ги наричат косвени жертви.

#18 Шебек Хасан 01.02.2015 в 17:11:02

Понякога се чудя, дали ако някога сегашните грабители и разсипници на България си получат заслуженото, няма отново да бъдат обявени за "мъченици" на демокрацията. То не че сред ликвидираните от Народния съд няма и невинни хора, но голяма част от осъдените са били много подобни на сегашния ни бизнес и политически "елит".

Новините

Най-четените