8 март. Без целофан

Всъщност всичко започва оттам, че жената поиска да й се плаща като на мъжете. А също така и да гласува.

Обаче не й плащаха. Дори и днес в много държави, развити в това число, не й плащат колкото тях.

В България жените получават с 15% по-малко от мъжете, и другаде в ЕС положението не е по-добро. Социалистите на Европа обещават, ако спечелят европейските избори, да поправят това положение. Това не е истина, разбира се, да не кажем нещо по-силно. Но и с неистината ще се задоволим.

Тези чернобели снимки показват, че пътят към малко повече трудови права е дълъг. Твърди се, че на този ден през 1857 г. на стачка се вдигнали жените-работнички в текстилни и шивашки предприятия в Ню Йорк - заради лошите условия на труд и, разбира се, прекалено ниското заплащане. Полицията се нахвърлила и разпръснала протестиращите.

Повече от 150 години след това в цехове из България жени - мъжете са в чужбина на работа - шият обувки на ишлеме в цехове, където от изпаренията на лепилата не се диша, а вентилацията е или отворен прозорец, или китайски вентилатор. Или работят по 12-14 часа, прегънати над шевните машини, някои даже ги и заключваха, за да не ходят до тоалетната, а други не получават месеци наред заплатите си. Иначе по закон има Главна инспекция по труда.

Фактите, които ни е завещал XX век, са, че първият женски митинг за равноправие е бил на 8 март 1908 г. в Ню Йорк, а през 1910 г., по идея на Клара Цеткин, станал ден на женския митинг. В продължение на няколко години датата се местела - 12 април, 2 март, 9 март, 13 март. В Русия за първи път от 1921 г. денят станал официален празник. От 1966 г. дори бил обявен за неработен ден в СССР.

От това, разбира се, положението на жената не стана по-добро. Освен че пропагандната машина измисли стихове, речи, опакова деня с помпозност, тържественост, банкети и червени карамфили - едни от малкото цветя, които можеха да се намерят при соца.

В един от романите си - Цепнатината, нобеловата лауреатка Дорис Лесинг разказва как първите обитатели на земята са жени и че мъжът е произлязъл по-късно от тях. Фантастика, разбира се. Ние всички знаем, че жените са произлезли от реброто Адамово.

#1 DonTsetsi 08.03.2014 в 14:55:31

15 % разлика в заплащането... откъде ли идва тя? Първо, повече мъже работят на по-добре платени работни места. Един работник в завод получава по-добро заплащане от един продавач, например. В България това важи главно за неквалифициран труд. Второ, когато един човек е в майчинство/бащинство, това е по-зле платена пауза в кариерата, а повече жени излизат в майчинство, отколкото мъже в бщинство. Трето, в повече семейства работи само мъжа, орколкото само жената. Четвърто, мъжете се пенсионират на по-висока възраст. Интересно е, че при неженените младежи, където последните три фактора не са в сила, жените са с по-малък процент безработни и с по-добро заплащане, въпреки че първият изброен фактор действа с пълна сила. Да, и да не забравя, третата вълна на феминизма не е довела и няма да доведе до нищо добро, точно обратното.

Новините

Най-четените