Повод за напиване

Имаше (а сигурно и още има) една такава рубрика в национален всекидневник. Там изреждаха рождените дни на известни личности, исторически събития и други. Ако по някаква невъзможна случайност няма нищо на 8 декември, могат спокойно да сложат едно „Студентски празник", заедно със списък на партитата по дискотеките в столицата и страната.

В света на българското висше образование ченгета от ДС са ректори, преподаватели още живеят във втората половина на XX век, студентски съвети организират чалга маратони и флиртуват открито с политически партии, а студенти записват „нещо" с единствената мисъл да заминат на бригада и да се върнат с пари за нова 10-годишна кола. На такова място желанието да си недвижимо пиян лесно става естествено състояние на духа, а денят, в който това е официално позволено и, едва ли не, очаквано, е празник.

На 8 декември би трябвало да се обръщаме назад към постигнатото от студенти и преподаватели и към предприетите стъпки за развитието на системата. Към какво да се обърнем? Имаме един Софийски университет на... 610-о място в света, останалите са извън топ 2000. Системата продължава да бълва висшисти, които не могат да си намерят работа по специалността или знанията им от университета са неадекватни (познахте, те са замръзнали във втората половина на XX век).

За сметка на това, преди седмица се разбра, че култовата чалготека „Ориент 33" ще възкръсне в Студентски град - отново ще се помещава в бившия стол на УНСС, който все така е собственост на университета. Наздраве за което.

Всичко хубаво в българските университети е резултат от личните усилия на шепа достойни преподаватели и будни студенти. Много често академичните ръководства са не просто безразлични, а направо пречат. Какво да му празнуваш на това?

Затова и акцията на „Ранобудните" пред парламента навява тъга. Според тях „поне един път в годината" студентите могат да са наконтени като Мая, наперени като Бойко, угоени като Пеевски, глухи като Пацо, злоупотрепяващи като Миков, цинични като Стати, отдаващи се като Волен. Не, пичове в мъжки и женски род, не бива и за една вечер да приемате зверската посредственост на българското висше образование.

Другаде (уви, май не върху оградата на парламента), го написахте вярно: днес е „ ден за почивка, забавления, но и равносметка". Тази равносметка не се прави, докато в името на купона и карнавала си взел назаем всичко гадно от българските политици - тези, които имат най-голям интерес салфетките от чалготеката да затрупат книгите. Даже и на шега не ставайте като тях.

Докато 8 декември е „повод за напиване", това не е никакъв празник.

#2 Борката 09.12.2013 в 10:50:31

Бойчо, ти да не си се каращисал с Баба Гуци,че така се фърляш да защитаваш църквата?

#4 AlahAkbar 09.12.2013 в 12:36:34

Нещо кофти ти започва работната седмица в Кафето, възпитанико на Бургаския свободен... Той на кое място е в класацията?

#6 Оня Дето Го Трият 09.12.2013 в 14:13:02

Бойче Ама ти още ли твърдиш, че имаш образование?

#7 delight 09.12.2013 в 14:14:29

"!С това образование съм платил издръжката на студент в СУ, на друг в Англия и в САЩ." Моля? Платил си единствено да си вземеш диплома за нещо. За Магистър Космонавт примерно. В Бургаския свободен имат традиции в космонавтиката, личи си.

#8 Borracho 09.12.2013 в 14:15:56

Не е баба гуци, а е Баба Гуси. Най-правилно е Баба Гууусиииии Проявете малко уважение към църквата и двамата, поне научете имената на свещениците правилно!

#9 lele male 09.12.2013 в 15:25:28

Самата статия е повод за напиване... Тъжната истина... П.С. Днес е Международният ден за борба с корупцията - също добър повод за напиване, но аз лично, ще имам прекрасен повод за напиване, ако Бойчев спре да плещи глупости!

#10 паяка 09.12.2013 в 15:36:22

1 Boicho Boichev | 09.12.201310: Подкрепям го изцяло ТОЗИ коментар.

#11 dedogo6 09.12.2013 в 17:32:56

Абе не знам какво е било вчера , празник ли, или повод за напиване, но едно нещо ми направи адски лошо впечатление. Днес като отивах на работа минах покрай Син Сити (по път ми е) и това е момента, в който съжалих , че нямам телефон с камера... . Защо ли - пред въпросното заведение (на тротоара пред него) беше такава невъобразима кочина от фасове, салфетки и кво ли още не, че нямам думи... .Да речем ,че не е имало кой да почисти след снощните джамбурета в 8:45 сутринта , ама ми кажете пък вие , уважаеми студенти , според вас , културните хора трябва ли да оставят такава мизерия след себе си?! Не ме интересува каква музика се е слушала нея вечер вътре в заведението, но ако вътре са били бъдещите вишисти на България, направо ми се плаче.... , ако след всяко подобно мероприятие остава подобна купчина боклук.

#13 Rowan 09.12.2013 в 21:32:04

Ае, то от кога почнахте да ходите студенти, за да учите??? Студентството е трите "Й" - Йедене, пиЙене, Йе*ене. Поне по моите разбирания. То по мое време бяха само две "Й" де, Йеденето хич го нямаше, ама компенсирахме с другите две Да се забавляват дЯцата, то кога на 20 не се забавляваш, кога? След пенсия може би, като швабите... доде се наканят да живеят и той живота им минал. Кога кръвта ври, само до учене ти е. Четеш там да минеш с тройка и да вземеш кетапа накрая. После време да се изучиш - колкото искаш. Време за купон обаче, като студентството и мацки в изобилие - никога. И какво им е на университетите? Дипломата им не струвала, то пък да не би някоя диплома да струва? Ако си мислите пък, че с една западна диплома ще си вадите хляба цял живот, без да учите постоянно - далеч сте от истината. Може да помогне да ви вземат на работа, ама ако сте си галфони, пак ще ви натирят. Това като вземат да се вайкат за образованието, особено млади хора, пък и да морализаторстват по повод студентите.... почвам да вярвам, че поколението се изражда - нещо им липсва тестостерон на такива статии.

#15 паяка 10.12.2013 в 13:01:56

15 Von Bl | 09.12.201321:43 Нека се веселят децата с мярка...не пвече от 1000мл концентрат на калпак Пийте колкото ви е сладко, бе дЕца!- От къде толкова пари, бе Вон?

Новините

Най-четените