The Donald или Хилари? Милиардерите вече решиха

Доналд Тръмп поддържа мита за успелия бизнесмен, който е изградил цяла империя с двете си ръце - следователно, претендира, че може да управлява и държавата като добър мениджър.

Част от имиджа му се крепи и върху факта, че сам финансира кампанията си и така пази "независимостта" си от влиянието на богатите американски фамилии - "самонаправилият" се милиардер се дистанцира умишлено от традиционния елит.

И все пак разходите в президентската кампания надхвърлят финансовите възможности на Тръмп. А поради факта, че очевидно се нуждае от приток на свежи пари, кандидатът на Републиканците започна да кани големите играчи от Wall Street на ексклузивни вечери.

Подкрепата от фондовата борса не е важна само заради финансирането на кампанията. Тази предизборна кампания отново постави фокуса върху компетентността по икономическите въпроси.

Слоганът "Икономиката, глупако" вече донесе победата на Бил Клинтън през 1992 г.

Сега съпругата му Хилари Клинтън привлече множество големи инвеститори, които я представят като политик с компетентност във финансовите въпроси и удрят по авторитета на Тръмп.

Легендарният Уорън Бъфет постави под въпрос качествата на Тръмп като бизнесмен. По думите му - дори маймуна щеше да направи печалба на Wall Street през 1995 г., когато Тръмп пусна хотелите и казината си на борсата, а инвеститорите отчетоха загуба от 90 цента на долар.

Подобна беше и "присъдата" на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг по време на конференцията на Демократите: "Ако Тръмп управлява държавата, така както управлява и бизнеса си, Господ да ни е на помощ".

Сега Хилари Клинтън успя да привлече подкрепата на Мег Уитман - главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise, която всъщност е симпатизант на Републиканската партия.

"Ще даря пари за нейната кампания и ще се опитам да събера подкрепа за нея", казва Уитман пред New York Times.

И все пак доста други известни мениджъри дадоха рамо на Тръмп. Острата му риторика и политическата непредсказуемост изплашиха някои от най-важните донори на републиканците, но радикалността му вече привлича други инвеститори.

Вижте в галерията кои милиардери заложиха на Тръмп и кои - на Клинтън.

Новините

Най-четените