Какво е хранителната зависимост и как да се справим с нея

Повечето от нас, когато мислят за хранителна зависимост, са склонни да си представят прекалено екстремни случаи. Това е така, защото терминът „зависимост“ често се свързва с тежки субстанции като наркотици или алкохол. По този начин лесно може да помислим, че някой, който страда от хранителна зависимост, трябва задължително да бъде със свръхнаднормено тегло.

За съжаление, това не е случаят.

Възможно и често срещано е човек да поддържа нормално тегло, хранейки се с нездравословни храни, докато в същото време ограничава калориите си до опасен минимум, за да контролира своите зависимости, което също може да е толкова нездравословно.

Какво представлява хранителната зависимост?

Въпреки че хранителната зависимост е сериозна и реална опасност, все още няма официална дефиниция какво точно представлява. Също така, подобно на други зависимости, може да има различни форми като вманиачаване при броене на калории или ограничаване приема на храна до опасни стойности.

Терминът също може да бъде използван, когато определени храни като тези, които знаем, че са нездравословни за нас, са основни в менюто ни.

Хранителната зависимост обикновено се определя като емоционален проблем, но според последни проучвания може да се гледа на нея по-скоро като биохимичен такъв. Накратко това може да се опише като разместване на хормоните, вкусовите рецептори и нормалния баланс на химическите вещества в мозъка от хранително-вкусовата промишленост посредством различни добавки в храните и напитките.

По какъв друг начин може да се обясни защо толкова много хора ядат храни, които знаят, че не са добри за тях, карат ги да се чувстват подути, виновни или дори болни?

За целите на тази статия ще приемем, че хранителна зависимост може да се изрази във всичко от обсебване за храна до неконтролирано желание за определени храни, които водят до преяждане. Преяждане в този случай невинаги означава, че приемаме прекалено много калории. Също така може да се има предвид приемането на нездравословно количество от грешен тип храни. Това би помогнало за поддържане на нормално тегло, но в същото време се наблюдава един или повече от следните странични ефекти: слаби мускули и стави, отпусната кожа, стрии, целулит и други.

Буквално може да се придобие зависимост към сутрешното кафе или десерт след вечеря. Без тези ежедневни рутини да изпитвате силно чувство на раздразненост или нещастие. Ако това е така, то най-вероятно се сблъсквате със зависимост от храна.

Тъй като дефиницията може да ви се стори неясна, ето няколко неща, за които да внимавате:

Случва ли ви се често да искате да спрете да ядете, но да не го правите?
Мислите ли постоянно за храна, или какво ще бъде следващото ви хранене?
Храните ли се различно, когато сте вкъщи и когато сте навън с приятели?
Храните ли се с големи количества храна, вместо да разделяте порциите си на малки хранения?
Храните ли се през целия ден с бързи и лесно достъпни храни без да имате основно хранене, което да ви засити?
Гладувате ли и ограничавате ли калориите си драстично в опит да предотвратите покачване на теглото си?
Храните ли се често, когато ви е скучно, а не когато всъщност сте гладни?
Случва ли ви се често да изпитвате нужда да тренирате, или да тренирате повече от нормалното, за да компенсирате „лошо хранене“?
Чувствате ли се виновни или засрамени след „лошо хранене“?
Изпробвали ли сте различни програми и хранителни режими за отслабване без да имате задоволителен или дълготраен успех?
Отговаряте ли на описанието, че сте загубили надежда и загубата на тегло е недостижимо за вас?

Трябва да се отбележи, че това не са единствените въпроси, които трябва да се запитате, ако мислите, че имате сериозен проблем с хранителна зависимост. Целта беше да се покаже, че тя може да се изрази под различни форми и е по-често срещана, отколкото си мислите.

Как се случва хранителната зависимост?

Може да се пристрастим към храна, поради факта, че определени храни задействат сигнали в мозъка, който, от своя страна, реагира по подобен начин, когато се консумира алкохол или под въздействието на наркотици.

Чудели ли сте се защо пушач не може лесно да откаже цигарите, въпреки стотиците предупреждения и реклами, че са вредни? Наркотиците и алкохола причиняват нарушения в нормалния химичен баланс на мозъка и за съжаление храните също могат да имат подобен ефект.

Ето как това работи:

Нашите мозъци са свързани така, че да реагират на заобикалящият ни свят. Например, когато докоснете нещо горещо, мозъкът изпраща сигнал да махнете ръката си, за да не се изгорите. В случая с наркотиците и хранителната зависимост, сигнали на „приятно чувство“ под формата на допамин (невротрансмитер, отговорен за изпращането на съобщения от мозъка до нервите ни) наводняват мозъка ни, независимо дали това се случва чрез храна или наркотици.

Проблемът идва от това, че изпитваме този процес прекалено бързо и след него остава чувство на незадоволство. След като големият наплив от приятни чувства си е отишъл, оставаме във фаза, в която искаме още. Това е реакцията, която кара зависимите от наркотици да не могат да се откажат, като същото се отнася и за хранителната зависимост.

Но какво прави пристрастяването към една храна толкова лесно? Пробвали ли сте се да изядете само едно парченце шоколад и да оставите другите настрана? За много това е почти невъзможно.

На много места може да получите съвети как основната причина е слабата ви воля, че имате нужда от съвсем малко повече движение и спорт и други подобни съвети.

Истината е в това, че хранителната индустрия инвестира много в създаването на храни, които предизвикват зависимост и желание да ги консумирате отново и отново. Също така нездравословните храни са най-лесно достъпни и евтини, имат голям бюджет за реклама и са пред погледите ни постоянно. На всичкото отгоре след дискусия с мой приятел, представител на такава фирма за България, научих, че дори в големи магазини и вериги се плащат допълнителни пари, за да може тези продукти да стоят на по-видими и лесно достъпни места.

В галерията може да научите още за това кои добавки могат да ви направят зависими от храните, както и няколко съвета за това как да се преборите с хранителната си зависимост.

Статията е публикувана в блога на Станимир Михов, лицензиран фитнес инструктор. Webcafe.bg публикува текста с изричното позволение на автора.

#1 boris 29.04.2016 в 18:23:38

Т.нар "хранителна зависимост" се изразява в следното нещо- който не яде храна-умира отглади!

Новините

Най-четените