Малките неща от живота, които ни правят дебели

Много често сме дебели и просто не разбираме защо. Едновременно с това ежедневно правим неща, които подпомагат закръгления вид и ни отдалечават все повече от мечтаната фигура. Ето някои от тях:

Дебели приятели

Може да звучи леко дискриминиращо, но ако вашите приятели са дебели, то вероятността и вие да се позакръглите хич не е малка. Нали знаете - с какъвто се събереш, такъв ставаш.

Ако в средата, в която се движите,  е нормално да си с наднормено тегло, едва ли разполагате с подходящ коректив, който да ви подскаже, че сте се поояли. Да не забравяме, че човек обича да хапва с приятели и ако всички ядат бургери с чипс и баничка с пица, вероятно не виждате нищо нередно в това.

Малко сън

В днешно време повечето отрудени граждани изобщо не следят колко време отделят за сън и се чувстват вечно преуморени в опита си да наваксат със свободното си време в малките часове на нощта, когато е моментът за здравословна дрямка.

Липсата на добър сън обаче може да ви удебели. Проучвания доказват, че хора, които спят само по 5 часа на нощ, бързо качват килограми. Недоспиването забавя метаболизма, така че следващия път, когато се успите за работа, поне ще знаете, че сте го направили в името на добрата фигура.

Работа в офис

Седенето на стол по цял ден води до перфектна кръгла форма, освен ако не се вземат подобаващи мерки. Ясно е, че повечето хора в града не копаят на полето, за да си изкарват прехраната и съответно не изразходват достатъчно енергия.

Освен това в офиса обикновено винаги се намират вафли, солетки, бисквитки, жилибони, кроасанчета, разни гризинки, шоколадче и всякакви такива вкусни нещица за обща употреба, които дори не разбирате, че сте погълнали, докато не счупите кантара.

Колата

Много хора се придвижват навсякъде с автомобил, дори до близкия супермаркет, за да не мъкнат торби. Но познайте какво? Колата ви прави дебели!

В един момент се оказва, че единственото разстояние, което извървявате пеша е от паркинга до входа на работата и после от гаража до входната врата на дома.

Градският транспорт е за предпочитане не само защото е по-евтин и често по-удобен, имайки предвид задръстванията, но и ходенето пеша до спирката все пак си е някакво движение.

Асансьори и ескалатори

Има хора, които ще чакат на опашка в метрото, за да се качат на ескалатора, въпреки че бързат сутрин, но не биха се качили пеша по стълбите. Лошо. От това се дебелее.

Непрекъснатото използване на асансьори и ескалатори е ясен знак, че ви мързи да се поместите, което пък навярно е тясно свързано с нещастието, което изпитвате от излишните килограми, докато се утешавате вечер с кило шоколадов сладолед пред телевизора.

Нередовно хранене

Една от големите грешки на повечето хора в опитите им да добият добра фигура е гладът и нередовното хранене. Пропускането на закуската и обяда могат да доведат до някои видими последици като повече мазнинки тук-там по тялото.

Нередовното хранене забавя метаболизма, което води до трупане на излишни килограми.

Ако сте гладни и не давате храна на тялото си, то започва да реагира сякаш бедствате и да складира мазнини, за да оцелее. Отслабването става с хранене, а не с гладуване.

Стрес

Нервите, напрежението и всичко зло, което ежедневно се трупа на крехките човешки душици, също водят до дебелеене.

Често хормоните се объркват от наличието на повече стрес, а това може да доведе до повишаване на апетита и дори до вълчи глад.

Ако ви предстои важна презентация на работа и сте много притеснени, да кажем, може да почувствате остра нужда да хапнете нещо вкусно набързо, за да се успокоите. Хубаво е да устоявате на тези пориви.

Ядене пред телевизора

О, колко е хубаво да се прибереш след цял ден бачкане пред компютър и да се размажеш в удобна поза на дивана с купа чипс с доматен сос и вкусни брускети с мазно сиренце. Чудна работа. Единственият проблем е, че от това се дебелее.

Докато човек си хапва, гледайки любимото си риалити, обикновено изобщо не осъзнава какво и колко поглъща, прави го автоматично, без да мисли за храната. Така може да си се улисаш и да си изядеш количество за трима.

Газирани напитки

Вероятно знаете, че оцветените и пълни със захар и всякакви опасни съставки безалкохолни напитки хич не са добри за вашето здраве.

Заблудата, че може да си купите диетична газирана напитка и да си решите проблема с това индикира бедна обща култура и подсказва за поналят пояс.

Най-добре си пийвайте водичка и чат-пат бяло винце за разкош, ако искате тялото ви да не страда.

Новините

Най-четените