Здравейте,
Бобът може да се комбинира и с ориз.
Макар и да ви звучи нетипично.
Пробвайте, традициите не са това, което бяха.
Начин на приготвяне
Нарежете бекона на ленти и го запържете в 2-3 с.л. зехтин за 3-4 минути, като бъркате често. Добавете едро нарязания лук и пържете до прозрачност.
Сложете ситно нарязания чесън, а след около минута и ориза.
Разбъркайте, за да се намасли добре ориза и налейте малко от бульона.
Посолете и подправете с черен пипер.
Оставете ориза, за да поеме от бульона, и сложете двата вида червен пипер и няколко накъсани листа джоджен. Сложете още малко от бульона, отцедения боб и разбъркайте добре.
Прехвърлете в намаслен съд за печене, налeйте останалия бульон и сложeте още джоджен.
Печете 25-30 минути, в предварително загрята до 220 градуса фурна.
След 15 минути печене сложете обелените и нарязани на тънки колелца домати, посолете, налейте малко зехтин отгоре и довършете печенето.
В края може да печете само на горен реотан. Преди да извадите, проверете готовността на ориза.
Добър апетит.