С Уебкафенце на моренце

Мили приятели,

лятото официално дойде и щом четете рубриката в момента, значи не бихте отказали предложението от заглавието. Би било страхотно да отидем заедно до морето и да топнем по краче в солената вода. Представете си само какъв кеф е да затвориш лаптопа и да се размажеш на пясъка... Да, и на мен ми се иска... Но докато дойде време за отпуска, нека помечтаем пред монитора, от който аз с много настроение ще вдъхвам ваканционни мисли в работния ви ден!

Предлагам да се разходим до морето с няколко летни рецепти, които ще направят уикенда още по-слънчев.

Крем супа от картофи

Продукти:

1 кг картофи
1 морков
1 глава лук
1/2 л. мляко
2 с.л. заквасена сметана
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2 с.л. масло
сол
черен пипер
50 г крутони

Да я направим:

Картофите се сваряват цели и небелени в подсолена вода. Щом поизстинат, се обелват и пасират. Тази смес се разрежда с 1/2 л гореща вода и 1/2 л горещо прясно мляко. Добавят се обелената цяла глава лук, настърганият на ситно морков и маслото. Оставя се да поври 10 минути и лукът се изхвърля. Поднася се гореща, подправена със сметаната (2 с.л.), черния пипер, ситно нарязания магданоз и крутони.

Ако сте купили повече картофи от необходимото, значи съвсем не сте сбъркали, защото те ще ви трябват и за основното ястие. Не забравяйте, че макар и доста хранителен, картофът не е за осъждане!

Калмари с картофено пюре

Продукти:

1 кг калмари
250 г картофа
4 с.л. зехтин
1 стрък магданоз

Да ги направим:

Картофите се сваряват и обелват. Пюрират се и се смесват със ситно нарязан магданоз и зехтин. С получената смес се пълнят калмарите и се пекат в загрята фурна около 20 минути. Лесно е, нали?

А за финал на апетитните летни изкушения предлагам...

Босилеково сорбе с малини

Продукти:

1 връзка босилек
100 мл. сок от зелен лимон
100 мл. сок от лимон
150 г захар
20 мл. водка
1/2 кг малини

Да го направим:

Босилекът, сокът от зелен лимон, сокът от лимон, захарта, водката и малините се пасират в блендер и се замразяват във формички за лед за 8 часа. Изваждат се от хладилника за 8 минути на стайна температура и се пасират отново в блендер. Гарнират се с малини и листа от босилек.

Ако искате нещо наистина лятно, непременно пийте едно Ягодово дайкири, после по едно Мохито, по един Бронкс и накрая два пъти Манхатън. Накрая хич няма да ви пука на работа ли сте или сте в отпуска!

От мен слънчев уикенд!

Сандра

#3 daniel_defoe 24.06.2011 в 13:05:35

Хубавица, винаги като видя някоя твоя статия първо поглеждам закачливата снимка, повдига ми се настроението и тогава започвам да чета

#5 Rowan 25.06.2011 в 00:38:33

Ооо Теа, отдавна не съм те сдъвквал, я кажи сега това твоето чиста женска завист ли беше или кулинарна?

#7 Rowan 25.06.2011 в 08:52:48

Хъх, то и на мен там ми се спря погледа Знаех си аз, че бъркам нещо, като спрях водката преди години...

#9 Rowan 25.06.2011 в 10:14:40

Мани, никога не е късно да станеш за резил. Най-кофти е вечер като излизам с компания, как ме гледат изумено сервитьорките когато се лигавя на фрешове като 12 годишна пикла, все се оправдавам, че съм с колата...

#11 Rowan 25.06.2011 в 15:24:28

Бе Теа, не било лошо, къде по-авторитетно си изглеждах в компанията на чичко Джак... ПП: За кой ли път извинения към авторката за спама, ама тук сме се събрали едни зевзеци... ( тук следва емотикон "гледам виновно" )

Новините

Най-четените