Здравейте!
Този петък в рубриката „ИЗЯЖ МЕ!" ще ви накарам да помечтаете за някой екзотичен гръцки остров, където спокойно релаксирате под топлите слънчеви лъчи, отпивайки студена алкохолна напика... А как ще го направя? С рецепти, разбира се, защото кулинарията не е само средство за утоляване на жажда и глад - тя е наслада за всички сетива!
Менюто, което ви предлагам, включва салата и основно с патладжани - характерен за гръцката кухня продукт, и десерт с локум и орехи.
Гръцка салата с патладжани
Продукти за 4 порции:
2 патладжана
2 домата
1 глава лук
1 зелена чушка
100 г маслини
2 с.л. каперси
1 с.л. риган
5 с.л. зехтин
сол
Да я направим:
Патладжаните (2 бр) се измиват и нарязват на кубчета. Посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се измиват и сваряват на пара за около 30 минути (ако не разполагате с уред за готвене на пара, можете да сварите патладжаните или да ги изпечете на фурна). Патладжаните се поставят в дълбока купа и към тях се добавят маринованите каперси (2 с.л.), нарязаните на кубчета домати (2 бр) и чушка (1 бр), ситно нарязаният лук (1 глава) и нарязаните на колелца маслини (100 г). Салатата се овкусява със зехтин (5 с.л.), риган (1 с.л.) и сол.
Тази салата е едновременно близка до българския вкус, но и интересна, заради присъствието на крехки патладжани и ароматни каперси. Но не се ограничавайте само с тази рецепта от гръцката кухня - има още много други, които заслужават вашето небце. Опитайте и Салатата с марули, домати и кашу, а също и Салата „Елас".
Основното ястие, което ви предлагам и което съм сигурна, че ще ви достави огромна наслада, е...
Пълнени патладжани с кайма и Бешамел
3 патладжана
За плънката:
1/2 кг кайма
300 г домати
2 глави лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
черен пипер
сол
За соса Бешамел:
1/2 л. прясно мляко
30 г брашно
30 г масло
1 с.л. лимонов сок
черен пипер
сол
Да ги направим:
Патладжаните се разрязват по дължина заедно с дръжките и се издълбават така, че да се получат лодки. Посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок.
През това време ситно нарязаният лук и пресованият чесън се запържват до омекване в зехтина, а след това към тях се добавя каймата и пърженето продължава, докато каймата се позлати. Накрая се добавят белените и нарязани на кубчета домати, заедно с подправките. Плънката се оставя да къкри на котлона, докато доматеният сос изври.
Накрая се приготвя сосът Бешамел. За целта в малка тенджерка се смесват маслото и брашното, разбъркват се и на тих огън се запържват. Към тях се добавя прясното мляко и сместа се разбърква енергично, за да не се образуват бучки. Сосът се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок и се разбърква на котлона, докато се сгъсти.
Патладжаните се изплакват и подсушават внимателно. Поставят се в намаслена тавичка и се пълнят с каймата. Внимателно се поливат със соса Бешамел и се пекат в умерена фурна около 40 минути. Сервират се топли и са великолепни на вкус!
Добре приготвените патладжани, които са предварително посолени и оставени да пуснат горчивия си сок, а след това са изпечени до степен, в която се топят в устата, са едно от най-любимите ми предизвикателства в кухнята. Честото присъствие на този продукт в гръцката кухня е напълно оправдано. Но ако не цените този зеленчук така високо, няма да ви оставя гладни - предлагам и други гръцки рецепти на основни ястия. Опитайте характерното Пастичио, а също и Телешкото с дюли, чиито вкусови качества могат да се опишат единствено с мечтателното „Ммм..."
И накрая завършваме кулинарното ни пътешествие с един лесен десерт с орехи и локум, който помня, че приятелите ми не издържаха и изядоха като предястие, защото беше разкошен както на вид, така и на вкус...
Гръцки кейк с локум и орехи
Продукти за 12 порции:
400 г кисело мляко
1 1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
1 ч.л. ванилия
2 с.л. лимонова кора
1 к.ч. орехи
100 г локум
2 с.л. пудра захар
Да го направим:
Киселото мляко (400 г), захарта (1 ½ ч.ч.) и содата (1 ч.л.) се разбиват и се оставят да престоят 30 минути. Прибавят се олиото (1 ½ ч.ч.), брашното (3 ч.ч.), настърганата лимонова кора (2 с.л) и ванилията (1 ч.л.), и сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Локумът (100 г) се нарязва на дребни кубчета и се поръсва заедно с ореховите ядки (1 к.ч.) върху кейка. Десертът се пече при 180 градуса до готовност. Преди сервиране се поръсва с пудра захар (2 с.л.).
Няма да пропусна да поставя и Черешката на тортата с класически гръцки десерт, който вярвам, че познавате добре.
И ако разходката с мен из гръцките таверни не ви е била достатъчна, продължете пътешествието из великолепните вкусове на гръцката кухня оттук.
Желая ви добър апетит и прекрасни 4 почивни дни!
Сандра