Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Шакшука от Магреб, или как да си приготвим екзотичен миш-маш

И то без безкрайно въртене около котлона Снимка: iStock
И то без безкрайно въртене около котлона

Магребинската кухня - кухнята на Северозападна Африка - е един богат свят на вкусове и аромати.

При това без безкрайно въртене около котлоните и фурната.

На почит вместо това са ястията, богати на зеленчуци и подправки, кускусът и плоските хлябове без мая, с които се загребва от изобилните на сос храни.

А на особена почит е рецепта, която хем звучи познато и на нашите географски ширини, защото е близка с родния миш-маш и турския менемен, хем е нова, различна и необичайна.

Шакшука - популярна от Израел, през бившата Османска империя и до района на Магреб.

Снимка: iStock

Шакшука е известна и като засищаща закуска, която дава сили, и като апетитен обяд или вечеря. Не е пресилено да кажем, че рецептите за нея са толкова, колкото са и семействата, които обичат да я приготвят и предават от поколение на поколение тайната за вкусното ястие.

За разлика от българския миш-маш, тук главният герой не са чушките и дори има рецепти без чушки. Основните съставки са груб доматен сос, подправен щедро, и яйца, забулени в самия сос, докато къкри на котлона.

В някои домове шакшука се прави пикантна или направо люта, в други се разчита на сладостта на доматения сос. Трети само поръсват с лют червен пипер отгоре яйцата, за да ги овкусят, точно преди тиганът да се дръпне от котлона.

Не на последно място, шакшука се "сглобява" с лекота и докато се усетим, вече имаме горещо и вкусно ястие, което нямаме търпение да нападнем.

Снимка: iStock

Ето и необходимите продукти за един тиган с шакшука:

  • 800 грама домати на кубчета от консерва (ако са пресни, увеличаваме количеството на килограм)
  • 2-3 чушки, най-добре микс червени и зелени
  • 6 големи яйца
  • 1 голяма глава лук на ситно
  • Поне 5-6 скилидки чесън на ситно
  • Подправки - сол, пипер, задължително кимион и връзка пресен магданоз
  • По желание - една люта чушка и/или лют червен пипер

Начин на приготвяне:

В по-дълбок тиган с дебело дъно в малко зехтин се запържват лукът и чесънът и като омекнат, към тях се прибавят и грубо нарязаните чушки. Отново се готвят до омекване, след което се изсипват и доматите от консерва.

Ако използваме пресни домати, изчистваме ги от семките, режем на кубчета и добавяме лъжичка захар към тях при изсипването.

Тук е моментът да подправим и със сол и пипер и да изсипем щедра чаена лъжица кимион. Ако ще прибавяме люта чушка или лют пипер, слагаме и него. След това оставяме почти готовата шакшука на среден котлон до сгъстяване и потъмняване на доматения сос.

В доматения сос на шакшуката оформяме с лъжица 6 гнезда и в тях чукваме яйцата.

Готвим ги до предпочитаната степен - рохки или напълно сготвени. Поръсваме с наситнен пресен магданоз и поднасяме с хляб или плоски арабски питки.

В шакшука можем да сложим и един морков на кубчета и за по-екзотичен вкус да подправим и с кориандър и малко джинджифил. В някои рецепти има и други свежи зелени подправки като босилек и розмарин.

И, да, бихме могли да прибавим и натрошено сирене, макар че то не е обичайно за шакшуката.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените