Кои са любимите ястия на българите през 2012 година?
Храната, приготвяна от мама и баба.
Ястията, наложени му от дефицита на стоки и номенклатурата на националния туроператор "Балкантурист" през социализма като "Шопска салата", "Кавърма по радомирски", "Боб чорба по манастирски", "Яйца по панагюрски" "Чушки бюрек" и др.
Наследството от Османската империя - мусака, гювеч, имамбаялдъ, кьопоолу, баклава и др.
Ястията от кайма, приготвени на скара, като кебапчета, кюфтета, карначета или шишове, пържоли и навлезлите масово след падането на Берлинската стена - пици и паста, китайска храна, суши и др.
Как се храни българинът през 2012 година?
Продължава ли да си похапва това, което му е познато от мама и баба или наложено като масов вкус от заведенията.
Или опитва нови неща, търси нови продукти.
Продължава ли чубрицата да властва в българските кухни, а риган и мащерка да са познати най-често като чай?
Коя е напитката, която най-често присъства на българската трапеза - ракия, уиски, вино...
Къде се храним - у дома или навън.
Къде купуваме продукти?
Как ги избираме?
Кое е определящото - цената или качеството.
Задаваме всички тези въпроси с идеята да открием новите български класики.
Да видим дали са се променили хранителните ни навици.
Как се е отразила кризата на българина.
В следващите седмици ще ви предложим интересни събеседници по темата, а топ 10 на новите любими ястия ще приготвим в Home Cusine.
Макароните трябва де се ядат със сирене и със захар!
Каква напитка има на трапезата ви? -- що няма бира бе? и защо този въпрос не е мултипъл чойс?
Льоле, ама и тебе ли?
Тъй като и аз обичам да разнообразявам, цъкнах "други"
Весел празник, Дедогош, Митак! Наздраве! http://www.youtube.com/watch?v=OOvbC9mX_Vc
Айдее, НАЗДРАВЕ за именяците!! Инак хубаво е да може да се избере повече от една възможност за ЕдИнИто и пиенИто. Ако не , да има отговор "вода не пием,,щот в нея пишкат жабите"...
Елена, аз бих се прежалила само по някой специален повод да сготвя нещо засукано. Иначе и аз като теб
http://www.youtube.com/watch?v=yHaA8fbJgqc&feature=related
Готвя всекидневно, даже и в момента. Без това семейството ми през деня е на сухоежбина, вечер винаги гледам да е готвено. Ама много ме е яд на българският пазар в буквалния смисъл на думата. Производители на сергиите почти няма, а цените са като за световно. Преди дни купих 3 корена пащърнак от верига магазини по 11 лв. килото. Излязоха ми 4 лв. На пазара на бройка един от тях струваше 3 лв. Който не вярва да иде в Млаост 1.Знаела ли съм как се отглежда ме попита прекупвачката, сигурна съм че е такава, защото я познавам лично. Ами проверих, като морковите. В интернет всичко пише. Това, че сме се отказали от отглеждането на традиционни наши продукти, сега ги превръща в недостижим ликс.
Не съм и на мнението на Елена. Когато знам, че ще доставя удоволствие на семейството и имам време, готвя и по 3-4 часа. Ето бобеца къкри вече 1 час и половина на котлона, след 30-40 минути ще е готов. А довечера домочадието ще си оближе пръстите, сигурна съм. Ще правя и домашен хляб, просто съм в отпуска и ми доставя удоволствие. По тази причина моето дете яде всичко в буквалния смисъл на думата. От сьомга и миди до спанак с ориз, варени броколи и паниран карфиол. Аз не ям половината от тия неща