Готови ли сте за "ядрено мартини"? Чернобилска водка е първият търговски продукт от Забранената зона

Бихте ли пили алкохол, създаден с продукти от Забранената зона край Чернобил? Дори отговорът ви да е "не", вероятно има хора, които са склонни да опитат. На това разчитат и създателите на Atomik Grain Spirit.

Това е името на "занаятчийска водка", създадена от зърно и вода от забранената зона край авариралата през 80-те атомна електроцентрала. Тя е и първият търговски продукт, който идва от (почти) изоставения регион край Чернобил.

По водката работи екип, съставен от изследователи, които от дълги години работят в Забранената зона край централата. Тяхната задача - да изучават как земята се е възстановила от катастрофалния инцидент през 1986 г. досега.

Същевременно те започват проект по създаването на напитка – първо, с отглеждането на посеви във ферма в зоната. Идеята е да използват ръжта за приготвянето на спиртна напитка.

Надеждата им е да използват приходите от продажбата на водката, за да помогнат на общности в Украйна, които все още са засегнати от икономическите последствия на ядрената катастрофа.

По думите на проф. Джим Смит от университета в Портсмут тази водка не е по-радиоактивна от всички останали на пазара.

"Всеки химик ще ви каже, че когато дестилираш нещо, нечистотиите остават в отпадъчния продукт", обяснява той.

По думите му екипът е използвал леко заразена ръж и вода от чернобилски подпочвени води. След това е последвалата дестилацията. Обърнали са се към специалисти от университета в Саутхамптън, където има по думите на Смит има "невероятна" радиоаналитична лаборатория. Целта е била да се провери дали ще бъде засечена някаква радиоактивност.

"Не успяха да открия нищо – всичко беше под техните граници на засичане", обяснява проф. Смит.

Районът около Чернобил може да е почти изоставен, но това не означава, че земята не може да се използва. Снимка: iStock / Getty

Освен него, сред основателите на проекта и на компанията Chernobyl Spirit Company е и д-р Генади Лаптев, учен от намиращия се в Киев Украински хидрометеорологичен институт.

Той обяснява, че екипът, създал водката, дори сега продължава своите проучвания на околната среда в Забранената зона, както и възможностите за отглеждане на житни култури там. По думите на Лаптев ръжта и създадената от нея напитка показват, че част от земята все още може да се използва продуктивно.

"Не е нужно просто да изоставим земята. Можем да я използваме по различни начини и да произведем нещо, което ще е напълно чисто от радиоактивността", допълва ученият.

Но остава въпросът: защо учените са създали точно водка?

От една страна, защото чист, дестилиран продукт може да бъде произведен от радиоактивна ръж. Но според проф. Смит проектът има за цел нещо повече от създаването на алкохолна напитка с уникална реклама. Той се надява, че продажбата на алкохола ще може да осигури подкрепа за хората из забранената зона.

В работата си в региона от 90-те години досега, Смит е останал поразен от това колко трудно е икономическото положение за хората в Украйна. То е останало такова десетилетия след инцидента, макар земята бавно да се възстановява.

"Има радиационни "горещи точки" [в забранената зона], но в по-голяма степен заразата е по-ниска от това, което ще откриете в други части на света с относително по-голяма фонова радиация", обяснява той.

По думите му проблемът за повечето хора, които живеят в района, е това, че не могат да се хранят правилно, не разполагат с добри медицински услуги, няма достатъчно работни места, нито инвестиции.

Целта от продажбата на чернобилската занаятчийска водка и евентуалното изкарване на печалба от нея е да може екипът да преразпредели по-голямата част от парите сред местните общности. Останалото ще се реинвестира в бизнеса, макар че проф. Смит се надява, че ще може да осигури някакви доходи за екипа си, за да могат те да работят почасово по проекта си "социално питие".

"Защото сега, 30 години по-късно, мисля, че най-важното нещо в района е икономическото развитие, а не радиацията", обяснява професорът.

Екипът планира да предлага водката на туристите в района, които стават все повече. Снимка: Getty

А на какво има вкус чернобилската водка? Барманът Сам Армай посочва, че в питието се усеща лек плодов нюанс и все още може да се усети вкуса на ръжта. А ако имаше възможност, със сигурност би използвал Atomik, за да забърка едно класическо мартини, но също така би пробвал да смеси чернобилската водка с шампанско.

До момента е произведена само една-единствена бутилка, така че ще мине време, преди да е възможно човек навсякъде да може да пробва мартини, забъркано с Atomik ("ядрени мартинита" е добра идея за име).

Проф. Смит и екипът му обаче се надяват да произведат 500 бутилки тази година, като първоначално ще ги продават на все по-нарастващия брой туристи, които посещават забранената зона.

Новините

Най-четените