Ципура с цитрусова марината

Здравейте,

Може да не сте си уловили ципурата край гръцкото пристанище Керамоти на Бяло море, а по лесния начин - от магазина, но пак ще ви е вкусно.

За съжаление в нашето Черно море ципура отдавна няма, срещала се е, макар и рядко, докъм 1960-а.

Но да опитаме с гръцка ципура в българска кухня.

Начин на приготвяне

Почистете и измийте добре рибата. Подредете в намаслена тавичка.

Пригответе маринатата, като първо настържете на дребно ренде кората на лимона и портокала, след което изцедете сока им.

Сложете в купичка, добавете няколко лъжици зехтин и подправете със сол и черен пипер.

Почистеният от дръжките девисил измийте и нарежете на ситно. Добавете го в маринатата и разбъркайте добре.

С готовата марината залейте рибата, като задължително овкусете и отвътре.

Покрийте с фолио и оставете в хладилника за поне 1 час.

Печете рибата около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Поднесете със свежа салата или гарнитура по ваш избор.

Наздраве с чаша бяло вино.

Новините

Най-четените