Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

10 лесни начина да намалите калориите, които приемате

10 лесни начина да намалите калориите, които приемате Снимка: Getty Images

Отслабването е въпрос на проста математика. Ако махнеш 3500 калории от диетата си в рамките на една седмица, без да намаляваш дневната си физическа активност, можеш да се сбогуваш с минимум половин килограм.

Да, да прочетеш това изречение е много по-лесно от това реално да го направиш, но има някои трикове, които могат да помогнат.

Например, отрежете калориите малко по малко: 50 тук, 100 там. Не намалявайте рязко и драстично. И още:

Минете на нискомазнинни версии на храните

Снимка: Getty Images

Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на калций, а както знаем, калцият пази костите. Млечните обаче са богати на холестерол, наситени мазнини и калории. Ако ги замените с нискомаслени или обезмаслени продукти, безболезнено ще намалите калорийния си прием.

Например чаша прясно мляко съдържа грубо 150 калории, докато чаша обезмаслено мляко - само 85. Калориите в сандвич с три слайса "нормално" сирене в сравнение с нискомаслено падат на 95.

Използвайте заместители на захарта

Снимка: Getty Images

Кафето и чаят нямат калории, но всяка лъжичка захар, която слагаме вътре, добавя такива. Умножете това по 4 (за 2 кафета с по 2 лъжички захар) и ето ви 60 допълнителни калории към режима. 60 калории на ден за седем дни са 420 калории: толкова, колкото поемате с пет средни ябълки или пет филийки хляб.

Заместителите на захарта са с 0 калории и пак добавят сладък вкус към храната и напитките.

Яхния вместо пържола

Снимка: Getty Images

Независимо на колко тънко го нарежете, червеното месо си е червено месо - холестерол, наситени мазнини и т.н. Но ако направите говеждо, агнешко или свинско месо на яхния, вместо да го печете, може да пропуснете доста висококалорийна мазнина.

Като направите яхнията, сложете я в хладилника за няколко часа докато слоят мазнини се втвърди отгоре. Всяка чаена лъжичка чиста мазнина е около 100 калории.

Заложете на нискомаслени десерти

Снимка: Pixabay

Редуцирането на калориите не е задължително свързано със страдание и лишения. Половин чаша шоколадов сладолед съдържа приблизително 260 калории.

Същото количество сладолед сорбе съдържа 130. Жертвата не е голяма.

Обелете пилешкото

Снимка: Getty Images

Повечето мазнина на пилето се намира в кожата или под кожата. Една пържена пилешка гърда с кожата има 217 калории, а без кожата: само 160. Половин печена патица с кожата съдържа горе-долу 1287 калории, ако махнете кожата, падат на 444.

Дори да ядете пържени пилешки гърди всяка вечер в рамките на седмица, може да спестите цели 399 калории, само ако махате кожата.

"Редактирайте" дресинга за салатата

Снимка: Getty Images

Да, салатите са нискокалорична храна. Ако са само от зеленчуци. В момента, в който добавите пилешко, крутони, яйца, бадеми и мазен дресинг нещата стоят другояче. Дори да обичате салати с много продукти обаче, може да заложите на по-нискокалориен дресинг и така да орежете малко от калориите без да правите някаква съществена жертва с вкуса.

Правете сандвичите само с една филия хляб

Снимка: Getty Images

В зависимост от марката, една филия хляб съдържа между 65 и 120 калории. Направете като скандинавците: елиминирайте едната филия и изяжте сандвича "открит". Тази стратегия може да ви лиши от 840 калории на седмица, ако приемем, че ядете по един сандвич на ден.

А ако заложите на пълнозърнест хляб, ще добавите екстра фибри към менюто си.

Отървете се от високомазнинните съставки

Снимка: Getty Images

Сандвич с бекон, маруля и домат обикновено идва с 3 слайса бекон, 100 калории всеки. Сложете си един слайс по-малко и спестете 100 калории. Ако пък сложите само един, сте с 200 калории назад.

Или пробвайте с пуешки бекон, вместо със свински. Това също намалява мазнините в сандвича.

Подправете зеленчуците, вместо да ги давите в масло

Снимка: Getty Images

Напълнете каната за топлене на вода. Пуснете я. Докато водата заври, сложете нарязаното месо в тиган и го гответе докато покафенее. Излейте мазнината, минете месото през цедка и го залейте с чаша вряла вода. Повторете тази процедура два пъти.

Както знаете, всяка лъжичка мазнина, която се изцеди от месото, ви лишава от 100 калории, заедно с холестерол и наситени мазнини.

 

Най-четените