Хляб и безупречна фигура? Напълно възможно е и Алекс Петканова го доказва.
Както могат да се уверят нейните 478 хиляди последователи в Instagram, Алекс изглежда перфектно и не се разделя с широката си усмивка. А истинското щастие е да се награждаваш след всеки успешен ден - каквито тя има много - и да успяваш да поддържаш форма, без да се лишаваш от нещата, които обичаш да хапваш.
Хлябът например е нещо, което заема специално място в сърцето на всеки българин и дори онези, които избягват добре познатата му традиционна форма - тази, приготвена с бяло брашно, имат избор измежду множеството здравословни, но и също толкова вкусни алтернативи.
Такъв е и фаворитът на Алекс, разбрахме от разговора си с нея пред щанда на BILLA Пекарна, около който се носeше изкушаващия аромат на прясно изпечените хлябове и печива.
Моделът сподели с нас повече за собствената си диета - какво обича да похапва, спазва ли някакъв строг режим, за да поддържа фигурата си, кои са любимите ѝ печива и какво за нея е разумно пазаруване.
Привет, Алекс! Какво и къде закуси тази сутрин?
Здравейте! Тази, както и най-често в повечето сутрини, закусих 2 филийки пълнозърнест хляб с авокадо, сварено яйце и отгоре - чери домати. Засищащо, полезно и лесно!
Какви са хранителните ти навици - закусваш ли редовно, отделяш ли време за спокоен обяд, или се храниш в движение, погълната от ангажименти?
Никога не пропускам закуска! Обичам да планирам времето си и, ако трябва, ставам по-рано сутрин, за да изпия кафето си на спокойствие и да закуся пълноценно. За обяд нещата стоят по друг начин - доскоро ресторантите не работеха и затова обядвах най-често в колата - пица, протеиново барче, нудълс, оризовки и т.н. След като вече можем да ги посещаваме отново, се възползвам да хапна нещо спокойно, без да бързам, което да ме зареди с енергия за оставащите задачи през деня. Разбира се, когато съм в движение и разполагам с достатъчно време.
Диетите - "за" или "против", винаги или от време на време и защо?
Аз съм човек с опит в диетите и съм открила "своето" нещо, работещо за мен. Позволявам си всичко, което ми се хапва, но гладувам по 1 или 2 дни в седмицата. Пия само течности, в продължение на 24 часа. Това помага на храносмилателната система да си отпочине, а на мен - да се чувствам по-лека и свежа.
Колко важно е за теб да си запозната с произхода на храната си и нейните съставки?
Изключително важно е! Майка съм, нося отговорност не само за себе си, а и за детето ми. През миналата година, участвах в поредицата на BILLA "Oт градина на градина". Като част от нея, заедно с Дани обикаляхме България и се запознавахме лично с български производители. Всеки от тях ни споделяше повече за условията, на които трябва да отговоря производството, и за изискванията, които е длъжен да спазва, за да достигне продукцията в магазините и до крайния потребител. След този проект вече гледам по друг начин на зеленчуците, които купувам от веригите - имам повече доверие и съм спокойна.
Какво е мястото на хляба в твоето собствено меню?
Консумирам хляб предимно сутрин и почти всеки ден той присъства в менюто ми. Често избирам такъв, замесен с брашно, различно от бялото - вече има толкова много алтернативи! Обожавам препечена филийка с масло и шарена сол! Мммм...
Кой е любимият ти хляб и в комбинация с какво?
Любимият ми хляб е този със семената и хрупкавата коричка, той е толкова вкусен,че мога да го ям само него, без нищо друго! Габриел също много го обича. Има го в пекарната на BILLA, заедно с още много разнообразни предложения, от които често опитваме в семейството.
Защо BILLA Пекарна?
Защото там ще откриете най-различни хлябове и печива с натурални и качествени съставки, замесени и изпечени от професионално сертифицирани пекари - не само с професионализъм, но и с любов. Да не забравяме и "Хляб на месеца" - акцент върху някоя обичана рецепта или добавяне на нова такава към вече богатия избор от печива.
Кое е ястието, с което обичаш да се награждаваш в завършека на успешен ден?
За вечеря обичам да хапвам нещо леко и с много фибри, за да не ми създава тежест през нощта. Например салата Капрезе... или просто зелена салата с маслини.
Когато решиш да си подариш вкусни печива, към солените или към сладките си по-склонна да посегнеш и защо?
Определено солените. Както вече споделих, прясно изпеченият хляб ми е много любим. Още по-хубав е тогава, когато знаеш, че съставът му е чист и няма как да ти навреди - разбира се, в умерени количества. Харесвам прясно изпечените хлебчета на BILLA Пекарна. Преди няколко месеца, гостувах в един от обектите на веригата и научих повече за процеса на подготовката им. Сама се убедих, че са прясно изпечени на всеки 30 минути от сертифицирани професионалисти. Доста често, тъкмо печивата на BILLA ме спасяват в забързаното ежедневие.
Как пазаруваш, когато става дума за храна?
Винаги в съзнанието си рисувам картинка на това, което ще сготвя или ми се хапва, и така си начертавам траектория към избора на конкретни продукти. Пазарувам бързо, стегнато и експедитивно.
Какво е за теб "разумното пазаруване"?
Да пазаруваш разумно, означава да не се презапасяваш. В особена степен, това важи за плодовете и зеленчуците, защото се развалят най-бързо. Не по-малко отговорно е обаче да следим покупките си и що се отнася до останалите категории продукти. В наши дни, за мен разумното пазаруване включва и плащането с безконтактна карта на касата, за да се избегнат излишни физически контакти.
Каква е Алекс Петканова в кухнята?
Не съм от най-прилежните домакини и не се старая всеки ден да има по няколко различни ястия, защото това би ми коствало много време, с което на този етап не разполагам. Готвя предимно супи за сина си. Обичам да използвам подправки - с тях можеш да промениш вкуса дори и на най-обикновеното ястие и да го направиш отличително и много вкусно.
Имаш двама мъже в живота си - големия Даниел и малкия Габриел. Кое е общото любимо ястие на цялото семейство?
Вкъщи всички сме големи фенове на картофите и ориза. Габриел подражава на Дани за всичко и когато го види, че си хапва с удоволствие дадено ястие, отива при него и му изяжда порцията. Ние умело използваме това, като приготвяме по-често броколи, тиквички и моркови на пара - уж за Дани, но всъщност след това Габриел ги изяжда.