Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Печена катерица на шиш? Няма проблем, Андрю Цимерн ще я изяде с удоволствие

"Пълни стомаси с вкусна храна и приятен разговор" е неговото мото Снимка: Getty Images
"Пълни стомаси с вкусна храна и приятен разговор" е неговото мото

Задушен агнешки мозък, конски ректум и ларви от насекоми на тиган - не всеки би се осмелил да опита подобни деликатеси, но за Андрю Цимерн те са просто нормална част от дневното меню.

Като водещ на предаването "Странни храни" по Travel Channel, във всеки епизод готвачът задоволява любопитството си в изследване на различни национални култури или по-точно на тяхната традиционна кухня.

А ако измежду ястията се появят причудливи и на пръв поглед неядливи видове от животинския свят, със завидния си апетит Цимерн би накарал и най-заклетите противници на печените хлебарки да ги опитат поне с върха на езика си.

Снимка: Getty Images

Когато става въпрос за събирането на хора с различни вярвания, според него не съществува по-удачен начин за приобщаването им от следването на две прости правила - пълни стомаси с вкусна храна и приятен разговор.

Освен като обединител на нациите от екрана Андрю Цимерн е познат на зрителите със заразителната си усмивка и комуникативните си способности.

Ненаситността му да експериментира с чудати ястия го правят идеален за водещ на шоуто "Странни храни", защото, нека си признаем честно - не всеки би ял печена катерица на шиш, нали?

Това, което се вижда на екрана обаче, хвърля само частица светлина върху цялостната личност на кулинаря с авантюристичен дух. Страстта и талантът му достигат много по-далеч от образа на телевизионен водещ, превръщайки го в носител на няколко от най-престижните американски кулинарни награди.

Но както в живота на всеки, така и в този на Андрю Цимерн съществуват ключови моменти, определящи посоката, в която да върви. Макар някои от тях да са доста мрачни, той успява да се пребори и да се превърне в безапелационен ресторантьор, продуцент, автор и кулинарен критик, познат в почти всяка точка на света.

Затова нека видим част от тях и да видим какъв е всъщност световноизвестният готвач извън обектива на камерата.

Снимка: Getty Images

Баща му запалва страстта му към храната и пътуването

За повечето деца родителите служат за пример що се отнася до избора на бъдещо професионално поприще. Естествено, съществува и противоположният вариант, но не и в случая на Цимерн. Именно баща му е този, който пали искрата на авантюристичния му дух, защото самият той обожавал храната и пътуванията.

За да изрази признателността си, готвачът посвещава специално предаване на него и местата, където заедно успяват да формират любовта на Цимерн към кулинарния туризъм.

"Целият епизод беше предназначен за баща ми. Преживях го лично, много се трогнах и смятам, че това е едно от най-добрите неща, които съм правил за телевизията", признава по-късно кулинарят.

Цимерн преди години се бори със зависимостта си към наркотиците

Ресторантьорският бизнес понякога може да бъде истински жесток - дълги смени, непрестанна и динамична работа, която е способна да докара човек до предела на силите му.

Поради тази причина не е тайна, че някои от служителите прибягват до забранени вещества, за да се справят с напрежението. Подобна е историята и на Андрю Цимерн, която обаче не започва под натиска на професионалната кухня, а още в тинейджърските му години.

Въпреки обичта на родителите си, световноизвестният кулинар признава, че никога не се е чувствал комфортно със себе си. Тези чувства го довеждат до първата му среща с марихуаната на летен лагер, когато е само на 13 години.

Не закъснява и опитът му с алкохола като средство да се справи с тежкото си емоционално състояние, предизвикано от влошеното здраве на неговата майка. Но нещата съвсем не спират до тук - Цимерн употребява различни халюциногени и кокаин, а когато стига до колежа, той вече добре познава действието на хероина.

След известно време сценарият на живота му се превръща в истински кошмар и кулинарят за малко не намира смъртта си. Изплашен от развоя на събитията, той решава да сподели случилото се с близък приятел и да признае, че се нуждае от помощ. Така се озовава в клиника за лечение на зависимости в Минесота, където успява да се пребори с наркотиците.

Снимка: Getty Images

Страстта му към готвенето е същата като тази към храненето

Почти цялото време на Цимерн преминава в снимки, пътуване и разговори с местните жители от държави по целия свят. Истинска рядкост е да го видим в действие на малкия екран, но това съвсем не означава, че не обича да го прави.

Доказва го каналът му в YouTube, събрал стотици клипове, в които готвачът показва някои от любимите си интернационални рецепти. Независимо дали харесвате морски деликатеси, барбекю, тестени изделия или десерти, Цимерн има идея как да разнообразите ежедневното си меню.

Снимка: Getty Images

Дори авантюристичната природа на Андрю Цимерн има своите граници

В почти всеки епизод на "Странни храни" присъства храна, която повечето хора не биха помислили да опитат. Кулинарят обаче я изяжда, сякаш е най-обикновена филия, намазана с масло. Никой не би могъл да отрече способностите на железния му стомах, но и Цимерн има своите граници на поносимост.

В едно от предаванията той едвам успява да опита шведския деликатес Сюрщрьоминг - консервирана ферментирала херинга от Балтийско море. Мирисът на рибата толкова го отвращава, че едвам успява да я преглътне.

Друга от неуспешните му срещи със странни храни е тази с плода Дуриан. Причината отново се крие в острата миризма на растението, която според един кулинарен писател би могла да се сравни с комбинацията от тази на свиня, терпентин и лук, допълнена от уханието на мръсен чорап.

Отвъд странностите забавното е, че Цимерн също не понася и някои "нормални" храни като овесени ядки и орехи например. 

Готвачът е притежател на една от най-престижните кулинарни награди

Може би това не е изненада, предвид страстта, която Цимерн влага в работата си.

Отличието "Джеймс Биърд", известно повече като американските кулинарни Оскари, е мечтано от всеки един, дръзнал да отдаде живота си на бранша. Консумиращият странни храни готвач обаче притежава няколко от тях и ако се питате дали наистина е толкова добър, отговорът е категорично "да".

Мисията на Фондация "Джеймс Биърд" е да стимулира и отдава почит на кулинари и други лидери в бизнеса, благодарение на които американската хранителна култура става по-привлекателна, разнообразна и устойчива.

Очевидно Цимерн отговаря на тези критерии, защото в колекцията му присъства не една от престижните награди. През годините готвачът печели цели четири от кулинарните Оскари - три, посветени на вдъхновяващата му личност, и един, свързан с предаването "Странни храни".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените