Спокойно можем да наречем картофа "Владетелят на подземното царство", защото той е може би най-консумираният зеленчук, растящ под земята. Само в Южна Америка се срещат над 200 диворастящи сорта, а какво да кажем за останалата част от света.
Имате ли картофи вкъщи, никога няма да останете гладни.
Може да ги приготвите по толкова различни начини - на пюре, пържени, запечени във фурната, и с много малко усилия да ги направите неустоимо вкусни.
Но както при всеки друг зеленчук, така и при картофа има особености, когато посегнете да го сготвите. Например, често срещана грешка е да остане суров, макар да изглежда с привлекателен външен вид и запечена коричка. А колко пъти сте се опитвали да направите у дома онези превъзходни, хрупкави пържени картофки, които ядохте преди дни в любимото си заведение, но накрая трябва да се задоволите с тяхно жалко подобие?
Да, картофът не е за подценяване и трябва да му отдадем заслужена почит, ако искаме да ни се отплати с богатия си вкус.
Затова ще ви запознаем с най-често срещаните грешки при приготвянето на едни от любимите на мнозина рецепти с този кореноплоден зеленчук и ще разбулим тайните около перфектното пюре и домашния чипс.
Ето кои са те...
Пюрето прилича на лепило
Картофеното пюре - царят на гарнитурите! Върви добре с приготвено по всякакъв начин месо и други зеленчуци, а овкусено с достатъчно масло, е меко казано божествено. Обаче дори и в тази проста рецепта може всичко сериозно да се обърка.
Със сигурност ви се е случвало картофеното пюре да добие консистенция на лепило вместо характерната за него ефирност и въздушност. На първо място това се дължи на сорта картофи, който трябва да е с високо съдържание на нишесте. В такъв случай са подходящи сортовете Провенто, Маркиз и Импала, които не са толкова водни, но в същото време са доста ароматни.
След като ги сварите в подсолена вода, отцедете ги и ги сложете в друг съд. Загрейте го на котлона и прибавете масло, прясно мляко или пълномаслена сметана и намачкайте ръчно картофите до желаната консистенция.
Не го правете прекалено дълго и не използвайте пасатор, защото ще освободите твърде много от нишестето и вместо пухкаво пюре ще получите лепкава каша.
Запечени отвън, но сурови отвътре
Една от най-често срещаните грешки за препечени на пръв поглед, но почти сурови отвътре картофи, е силна фурна, малко мазнина и неправилна преценка.
За да получите идеалните печени картофи - хрупкави отвън и с мека вътрешна част, първо трябва да ги бланширате. Това означава да ги нарежете с желаната големина и да ги сварите в подсолена вода за няколко минути.
Когато са готови, сложете ги в тава, добавете олио, малко сол и подправки (розмарин и риган например) и ги оставете да се пекат на силно загрята фурна за около 20 мин. Периодично може да ги разбърквате, за да хванат приятен загар от всички страни. Освен това така ще ги следите изкъсо и ще намалите вероятността накрая да сервирате сурови картофи.
Пържените картофи не са хрупкави, а меки и мазни
Стигнахме до любимите пържени картофки, които се оказва, че за приготвяне в домашни условия не са никак лесна задача - или прегарят, или остават меки и мазни. Защо обаче?
Най-честият проблем отново е сортът на картофите. Тук трябва да използвате такива с високо съдържание на нишесте, затова спокойно може да се спрете на червените картофи. Обелете ги и ги нарежете с желаната големина. След това ги оставете да киснат в студена вода за 30 минути.
Изплакнете и повторете процедурата, но този път за по-кратко време. Така ще предотвратите покафеняването на картофите при пържене.
Подсушете ги от водата и загрейте в дълбок съд достатъчно олио, което най-малко трябва да ги покрие.
За да е по-лесно, използвайте кухненски термометър. Мазнината трябва да достигне 330 градуса, след което да добавите картофите на порции. Пържете няколко минути и извадете в тава, постлана с кухненска кърпа. Загрейте отново олиото, но този път до 360 градуса и повторете пърженето до хрупкавост.
Вашите идеални пържени картофки у дома са готови!
Домашен чипс? Мисията възможна
В старанието си да ядем по-малко вредни, опаковани храни, често прибягваме към експерименти. Всеки се е опитвал да прави домашен чипс и трябва да признаем, че е страхотно забавление, особено в добра компания. Но всъщност не е никак елементарна задача, особен когато крайният резултат е супер твърд или без никаква хрупкавина чипс.
Безспорно, едно от най-важните неща в тази задача е дебелината, с която ще нарежете картофите. И тук обаче въпросът е спорен, защото някои готвачи препоръчват тя да е 6 мм, други - 3 мм. За да не сгрешите, придържайте се към една от двете дебелини.
Другото важно правило е, след като вече са нарязани, да оставите картофите да киснат в студена вода за около 30 мин. Отцедете ги внимателно и ги изпържете на малки порции в силно сгорещена мазнина.
И да, ако искате наистина вкусен чипс, забравете фурната и не щадете олиото. Овкусете с любимите си подправки и консумирайте с щедро количество бира.