Той е винаги спретнат, а пъргавината му в кухнята кара и най-сложната рецепта да изглежда абсолютно постижима, дори в домашни условия.
Рудолф ван Веен е една от любимите на мнозина кулинарни телевизионни звезди. Знае, че ще стане готвач още от малък и през годините не се спира пред нищо, за да го постигне. Днес холандецът е познат в целия свят с безупречната си прецизност, а и с немалкия брой готварски книги, на които е автор.
Обучението на Рудолф започва в Кулинарното училище в град Бреда, където завършва първи по успех в класа си. Още в тези години той показва безспорен талант, като печели множество медали и четири първи награди в кулинарни състезания.
След като се дипломира, едва 18-годишен, той заминава за Швейцария. Там има необичайния късмет да черпи опит от някои от големите имена в професията. По-късно преминава и през специално обучение за сладкари и само на 27 вече е носител на най-високото отличие, за което всеки готвач в Нидерландия със сигурност си мечтае.
"Готвенето е чудесен начин за споделяне. Винаги съм го определял като нещо магично", казва без колебание Рудолф.
През годините готвачът редовно се изявява на международни кулинарни събития по целия свят. В един момент обаче решава рязко да смени посоката и да се насочи към телевизията.
Първото му предаване носи името Life & Cooking и се излъчва всяка седмица в продължение на пет години. Така, с идването на новото хилядолетие, пред готвача се откриват неизследвани хоризонти, които той няма намерение да изпуска.
Постепенно Рудолф се превръща в едно от най-разпознаваемите лица от телевизионния екран в Нидерландия, най-вече с програмите "Вкусът на живота" и "Пътуващата пекарна"(Bus Stop Bakery). След този свой успех готвачът набира все повече сила.
В следващите години прави няколко кулинарни шоу програми, сред които "Лесни рецепти", където, обикаляйки света, предлага на зрителите достъпни за приготвяне у дома ястия, и "Пекарната на Рудолф" - поредица, изпълнена с подробни обяснения за създаването на неустоими печива и сладкиши в домашни условия.
"Обичам да приготвям печива. За мен тези моменти са истински празник. Препоръчвам ви например сами да си направите торта, вместо да я купувате. Така ще сте наясно какво количество захар и мазнини има в нея. Дори след това да изядете половината, ще знаете колко точно от тях сте погълнали наистина", съветва кулинарят.
Зрителите на 24Kitchen обаче вече могат да гледат и най-новото му предаване, в което спретнатият готвач отваря вратите на кухнята си, за да покани едни по-различни кулинарни ентусиасти.
В шоуто "Пекарната на Рудолф: Малките пекари" главни герои са децата.
20 млади таланти на възраст между 7 и 17 години ще могат да се упражнят в приготвянето на любимите си сладкиши и да помагат на холандския готвач за изпълнението и на по-сложни рецепти, подбрани от самия него. От своя страна, те също ще му покажат различни интересни тайни, така че ползата и забавлението ще са максимални.
"Много е приятно да се види, че децата, всяко по свой начин, опознават изживяването на печенето като средство за творческа изява", казва Рудолф.
Във всеки епизод готвачът споделя с малките пекари някои от кулинарните си трикове, а зрителите на това приключение могат да видят най-красивите, вкусни и възхитителни творения, приготвени в пекарната му.
Освен да разкрива тайните на кулинарното изкуство, друго любимо занимание на Рудолф е да пътува и да открива нови рецепти. През 2014 г. той стига и до Балканите, където посещава Хърватия, Словения, Сърбия и България.
У нас Рудолф се научава да прави баница, а тараторът се превръща в една от любимите му студени супи.
Със съжаление казва, че не е успял да обиколи различните региони и да пообщува с местните, но някой ден обещава да го направи.
"В лицето на Балканите открих нова кулинарна перла и благодарение на професията си успявам да посетя страни, в които иначе не бих отишъл. Това ме кара да търся и да разбера повече за много от вашите специални ястия, които понякога са с много трудни за произнасяне имена", обяснява Рудолф с усмивка.
Но това негово пътуване е белязано от голяма трагедия.
Май 2014 г. се превръща в черен период от историята на Балканите или по-точно на държавите Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия. Невижданите наводнения причиняват множество материални щети и отнемат живота на повече от 40 души.
В обявения за национален траур ден Рудолф отменя своето шоу, което трябва да се състои в белградски хотел, и вместо това помага, като приготвя топла храна за временно настанените там 300 души, пострадали от наводненията и свлачищата.
"За съжаление не правя лодки, не съм дърводелец, не съм лекар, нямам водни помпи. Аз готвя - това правя", казва тогава пред репортер на "Ройтерс".
След случилото се холандския готвач продължава пътуването си из Балканите, но добронамерената му постъпка се помни до ден днешен от местното население.
Отвъд всичко, Рудолф сякаш е открил истинското си призвание. Това може да се види най-ясно в телевизионните му предавания, където с лекота и удоволствие приготвя всяко ястие - от впечатляващи класически десерти до малки бисквити, подходящи за сутрешното кафе или чай.
За него най-голямата награда не е свързана с печеленето на кулинарни отличия. По-скоро тя идва от усещанията на тези, които имат късмета да се докосват до приготвените от него ястия.
"Когато виждам, че хората ядат и хвалят храната ми - това ме прави истински щастлив. Напомня ми на моментите, когато майка ми вдигаше капака на тенджерата, а сестра ми и баща ми изричаха звучно "ммм". Това е най-голямата ми награда", признава Рудолф.
---
"Пекарната на Рудолф: Малките пекари" се излъчва всеки вторник от 13:00 ч. по 24kitchen. Епизодите ще се излъчват в блок от два, така че имате цял час за усвояване на любими домашни печива в компанията на Рудолф и малките му талантливи гости.