Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Скир - вкусен и полезен, но как да го претворим в ястие

5 идеи за рецепти с чудесното мляко от Исландия Снимка: iStock
5 идеи за рецепти с чудесното мляко от Исландия

Има модни храни и модни храни. Неща като чия и спирулина, които след известен маркетингов фурор губят популярност, и продукти, които звучат екзотично, но устойчиво си пробиват път и заемат място на трапезата ни.

Редом със сиренето и кашкавала сме приели моцарелата и пармезана, към кюфтето е прибавен бургерът, към банския старец - чоризо и пеперони.

А към киселото мляко е на път да се присъедини исландският скир.

Двете уж си приличат, а разликата във вкуса и текстурата е значителна. Причините са няколко.

За скир се използват различни бактериални култури от тези, с които се заквасва киселото мляко.

При скир се използва обезмаслено мляко - остатъчният продукт от производството на масло, а за кисело мляко - пълномаслено. От първото се извлича и много повече от течност.

Резултатът е доста по-плътният и кремообразен скир, с лекия и по-неутрален привкус на извара, толкова гъст, че може да се намаже на филия.

Заради начина на производство скир не съдържа мазнини, но има много протеини (които го правят доста засищащ) и калций, както и малко калории - около 60 на 100 гр.

С две думи това е исландска суперхрана, идеална за зимата. Остава само въпросът какво да я правим - досадно и непълноценно е да се яде само натурална от кофичката.

Логично, скир може да замести киселото мляко в повечето рецепти. Чудесен е за закуска с овесени ядки или мюсли, за смутита и дресинги. По-плътната му консистенция обаче позволява и повече.

Ето няколко рецепти, които скир ще направи различни и по-здравословни:

Яйчени мъфини

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 220 г бекон
  • Чаша и половина нарязани броколи
  • ½ чаша нарязани червени чушки
  • 6 яйца
  • 150 г скир
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • Шепа настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Използвайте тава и формички за мъфини. Намазнете леко формичките с олио или зехтин.

В тиган изпържете бекона и го извадете, като оставите мазнината, която е пуснал. В нея сотирайте броколите и чушката, докато омекнат леко. Подправете ги със сол и пипер. Отделно нарежете бекона на парченца.

Разбийте яйцата със скира, малко зехтин, содата за хляб и половината пармезан. Подправете със сол и пипер.

Сложете от бекона и зеленчуците във всяка формичка, а след това изсипете и от яйчената смес. Поръсете с останалото сирене и изпечете за около 12-15 минути.

Шишчета от сьомга

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 900 г филе от сьомга, нарязано на кубчета
  • 2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 лимон, на резени, плюс сока на един лимон
  • ½ чаша скир
  • Половин авокадо
  • Шепа нарязан магданоз
  • 1 люта чушка, на ситно

Начин на приготвяне:

Направете марината от 2 лъжици зехтин, подправките, плюс сол и пипер. Оваляйте добре парченцата сьомга и ги набучете на шишчета, като между кубчетата риба слагате по резен лимон.

Опечете шишчетата на грил или във фурната на средна температура - за около 4 минути от страна. Оставете рибата да "почине" преди сервиране.

В блендер смесете скира, авокадото, лимоновия сок, магданоза, лютата чушка и малко зехтин и подправете соса със сол и пипер. Поднесете с рибата.

Сладолед

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 3 с.л. захар
  • 70 г кафява захар
  • 400 мл. сладкарска сметана
  • 300 г скир с вкус на ванилия
  • Сокът от половин лимон
  • 2 с.л. кора от лимон
  • 180 г бисквити, натрошени

Начин на приготвяне:

Разбийте жълтъците на яйцата с 3-те с.л. захар, след това добавете и кафявата захар.

Отделно разбийте сметаната, докато започне да образува връхчета. Внимателно добавете скира, после и яйцата със захарта, като внимавате да не разбърквате прекалено много. Добавете и сока и кората на лимона, както и натрошените бисквити.

Сложете сместа във фризера за поне 5 часа.

Палачинки

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 30 г захар
  • 2 яйца
  • 170 г скир с ванилия
  • 160 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Размесете сухите съставки в купа. В друга разбийте яйцата, скира и млякото, след което добавете към останалите продукти.

Изпържете в тиган с масло и малко олио и сервирайте със сметана, мед или кленов сироп.

Скиркейк

Снимка: iStock

Необходими продукти:

За коричката:

  • 450 г овесени крекери
  • 165 г солено масло, разтопено

За пълнежа:

  • 500 г натурален скир
  • 320 г захар
  • 5 яйца
  • 600 мл сметана
  • 1 пакетче ванилия
  • 14 листа желатин

Начин на приготвяне:

Разбийте крекерите в кухненски робот и добавете към тях маслото. Разнесете сместа по тавичка с диаметър 26 см.

Разбийте леко сметаната. Отделно смесете яйцата и захарта и бавно добавете скира и ванилията. После внимателно сложете при тях и сметаната - с шпатула, не с тел за бъркане или в миксера.

Накиснете желатина в купа със студена вода, докато омекне. Отстранете излишната вода и преместете листата в тиган. Стопете ги на ниска температура, докато бъркате постоянно.

Първоначално добавете малка част от пълнежа към желатина, за да се темперира. След това прибавете и останалата смес.

Нанесете върху коричката от крекери и оставете в хладилника, докато се стегне добре.

 

Най-четените