Краят на Microsoft Paint

Следващата актуализация на операционната система на Microsoft - Windows 10, наречена Есенна актуализация, ще донесе редица нови функции.

Но с нея се слага край на една дългогодишна част от Windows - програмата Microsoft Paint.

Появила се за първи път още в първата версия на операционната система - Windows 1.0 през 1985 г., програмата е един от първите графични редактори, използвани от много хора, което я превръща в основна част от Windows.

Започвайки съществуването си като еднобитова монохромна лицензирана версия на четката за рисуване на ZSoft, в Windows 98 програмата вече може да запазва снимки в основния формат - JPEG.

С новата актуализация на Windows 10, излязла през април, Microsoft представи новият Paint 3D, който се инсталира с традиционната версия на програмата и включва инструменти за редактиране на 3D изображения, както и някои основни за 2D изображения.

Но това не е актуализация на оригиналната версия и не работи като нея.

Сега от софтуерния гигант обявиха, че заедно с Outlook Express, Reader app и Reading list, Microsoft Paint е добавена към списъка с „функциите, които са премахнати или ще им бъде спряна поддръжката" в Есенната актуализация.

Спадайки към приложения, на които ще им бъде спряна поддръжката, тъй като "не са в процес на активно развитие и могат да бъдат премахнати в бъдещи издания", на практика е въпрос на време Microsoft Paint да бъде премахнат, подобно на любима стара мебел от дома, в който сте израснали.

Програмата никога не е била една от най-многофункционалните. До 1998 г. те бе ограничена до форматите bitmap (BMP) и PCX.

Но ако искате да надраскате нещо набързо, използвайки мишката или да отрежете снимка и да смените формата й, Paint винаги е подходящ, дори на служебния компютър.

Последната версия на програмата за Windows 7 и по-новите операционни системи беше значително подобрена, но все още бе смятана за слаба, в сравнение с други безплатни алтернативи като Paint.NET.

Предстои да стане ясно кога програмата официално ще бъде премахната от операционната система на Microsoft, а точната дата за пускане на Есенната актуализация на Windows 10 също е обект на догадки.

Независимо дали потребителите на Windows ще отпразнуват или порицаят премахването на Paint, това ще бъде важен момент в историята на Windows, тъй като едно от най-отдавнашните приложения ще бъде изоставено.

Новините

Най-четените