19 загинали при американски удар срещу болница в Афганистан

САЩ са нанесли въздушен удар срещу бунтовници в околностите на болницата на международната хуманитарна организация "Лекари без граници" в северния афганистански град Кундуз, предаде Ройтерс.

19 души, сред които 12 служители на благотворителната група и три деца, са били убити по последни данни при бомбардировката.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече "трагичен инцидент". Ранените по последни данни са 37 души.

В изявление на Белия дом се посочва, че американското министерство на отбраната е започнало разследване на случая.

"Ще изчакаме резултатите от това разследване, преди да направим окончателна преценка на обстоятелствата на тази трагедия", се казва в изявлението на Обама. Той допълва, че заедно със съпругата му Мишел се молят за всички цивилни, засегнати от инцидента, за техните семейства и близки.

Според Барт Янсенс, директор на оперативните дейности на "Лекари без граници", бомбардировката е продължила 45 минути, след като организацията предупредила американската и афганистанската армии, че нейната болница е била засегната от първата стрелба.

Организацията е предала още в миналото джи-пи-ес координатите си на всички страни в конфликта. Според Янсенс ударите са били насочени точно по сградата. В момента на бомбардировката в клиниката е имало 105 пациенти и 80 души персонал, афганистанци и чужденци.

Източници на ООН твърдят, че бомбардировката на болница в Афганистан граничи с военно престъпление. Съединените щати се ангажираха с пълно разследване на инцидента.

Международната благотворителна организация "Лекари без граници" съобщи днес, че се е изтеглила от Кундуз. Оттам отхвърлиха твърденията, че талибански бойци обстрелвали от болницата афганистанските и натовските сили преди въздушния удар, предаде Ройтерс.

Все повече се изостря хуманитарната криза в града, който за кратко бе превзет от талибаните миналата седмица. Магазините не работят заради продължаващите улични боеве, пътищата са непроходими поради заложени от бунтовниците мини, съобщава АП.

#1 Rowan 04.10.2015 в 13:03:33

Оправете си заглавието, по-подходящо е: "Обама си върна шоуто!" ...

#2 Шамито 04.10.2015 в 15:28:41

Сори.Косвени жертви в името на налаганата американска демокрация.И при концлагерите на Хитлер се е налагал немският вариант на демокрация.Голям праз 19 жертви в името на американската демокрация.Ще полаят и ще забравят местните демократи.

#4 Rowan 04.10.2015 в 19:19:49

И за протокола: дългата ръка на соросоидите овреме затъкна устата и на Лекари без граница. Забелязвате ли, как се поднася новината? Без имена, без снимки, даже без посочване националностите на загиналите лекари. Анонимни. Цифри. Повтаря се само онова, което беше първоначално публикувано в мрежата и вече няма как да се скрие. За да няма възмущение, да не остане нищо в главата на средностатистическия затъпял от сериали, риалитита и фейсбук консуматор на новини. До дни ще е забравил, докато информацията пусната от НПО-то на Сорос Бели каски за 36 цивилни жертви в Сирия ще се върти със седмици. Нищо, че не е потвърдена от никого, нищо, че беше „изтървана“ докато самолетите още бяха на земята. Може и снимки да им изнамерят и самоличности, и родословие до девето коляно дори. Няма такива човеконенавистни изроди, като отговорните са съвременните конфликти и няма по-нещастно племе от журналистите. Влизам им в положение – сметки трябва да се плащат, ипотеки тежат, пък и трябва да се яде… Само не мога да си представя, как се поглеждат в очите сутрин пред огледалото, докато се бръснат или гримират?

#5 Rowan 05.10.2015 в 08:31:57

Je suis MЁ¦decins Sans FrontiЁЁres? §Ў§в§Ц §Т§Ц §Ь§а§Э§Ц§Ф§Ъ, §Я§Ц §У§Ъ§Ш§Х§С§Ю §Ц§Я§д§е§г§Ъ§С§Щ§м§Ю §Я§Ц§л§а! §Ї§Ъ§д§а §Щ§Я§С§й§Ь§Ъ §б§в§а§Х§С§У§С§д... §і§Ц§Ф§С §а§г§м§Щ§Я§С§У§С§д§Ц §Э§Ъ, §Ь§а§Э§Ь§а §г§д§Ц §Ю§С§Я§Ъ§б§е§Э§Ъ§в§е§Ц§Ю§Ъ, §Ь§а§Э§Ь§а §г§д§Ц §б§а§Х§У§Э§С§г§д§Я§Ъ §Я§С §Ю§Ц§Х§Ъ§Ъ§д§Ц? §¬§С§д§а §г§д§С§Х§а §Х§а§Т§Ъ§д§м§Ь - §Я§С§Ь§м§Х§Ц§д§а §Ф§а §б§а§У§Ц§Х§С§д, §Я§С §д§С§Ю §а§д§Ъ§У§С. §Ј§Ь§Э§р§й§Ъ§д§Ц§Э§Я§а §Ъ §Я§С §Щ§С§Ь§а§Э§Ц§Я§Ъ§Ц. §±§±: §ґ§а§У§С §Ь§м§Ю §г§м§ж§а§в§е§Ю§и§Ъ§д§Ц §к§С§в§Э§Ъ§д§С, §Х§С§Я§а §г§з§У§С§Я§С§д §Щ§С §Ь§С§Ь§У§а §Ф§а§У§а§в§сЎ­

#6 Rowan 05.10.2015 в 08:35:05

Je suis Medecins Sans Frontieres? Аре бе колеги, не виждам ентусиазъм нещо! Нито значки продават... Сега осъзнавате ли, колко сте манипулируеми, колко сте подвластни на медиите? Като стадо добитък - накъдето го поведат, на там отива. Включително и на заколение. ПП: Това към съфорумците шарлита, дано схванат за какво говоря…

#8 LaForce 05.10.2015 в 10:52:12

Какво друго да очакваме от продукт на избрания за мозъчна(и редовна анална) промивка народ, освен на новина за КАСАПНИЦА В БОЛНИЦА да коментира "хаха". Забавно..., точно както ги учат да се забавляват от малки разстрелвайки бременни жени по улиците и разкъсвайки деца играещи футбол в милитаризираната си кочина на парчета със сателитно направлявани ракети... Не, дегенерат, няма да ходим никаде, но ти по-добре се прибирай от където си изпълзял. Човечеството вече почти няма толеранс към адски изчадия като теб. Върви си сега

#11 TheRock 05.10.2015 в 12:56:39

Ето какво казва губернатора на Кундуз, на руски за да е удобно на русофилската паплач! ---------- Губернатор Кундуза Хамдулла Даниши заявил, что больница международной организации «Врачи без границ», попавшая под авиаудар, использовалась как база боевиков «Талибана», сообщает Washington Post. «Кампус больницы на 100% использовался «Талибаном». На территории больницы есть большой сад, и талибы были там, мы терпели их стрельбу в течение некоторого времени», — заявил губернатор. Ранее член совета директоров MSF Майни Николаи заявила, что полное и независимое расследование обстрела больницы международной гуманитарной организации «Врачи без границ» должно проходить без участия стран, чьи армии воюют в Афганистане.

#12 TheRock 05.10.2015 в 13:04:44

Копнато от руски форум 03 октября 2015 | 08:47 «Второй день смотрю, как российские СМИ смакуют встречу Обамы с Путиным. “Владимир Владимирович выиграл, победил, убедил, пришел конец однополюсному миру и т.д.” Тут нужно прояснить, кто с кем встретился, вернее, ЧТО встретилось с ЧЕМ. Это 360 млн активных и увеличивающихся числом людей США встретились с 140 млн вымирающих людей РФ. Это 25% мирового диверсифицированного ВВП встретилось с 1,5%, причем сырьевого. Это встреча страны кредитора со своим должником, так как все банки и сырьевые компании России и всего постсоветского пространства должны американским банкам. Это 11 суперсовременных авианосцев США по всему миру встретились с одним, российским, истинное состояние которого неизветстно. Это 700 млрд долл военного бюджета США (или 1 трлн долл – военный бюджет НАТО) встретились с 90 млрд долл военного бюджета РФ, сколько из них воруется мы не знаем. Это Голливуд встретился с Мосфильмом, Beyonce встретилась с Лолитой, Frank Sinatra поговорил с Кобзоном, последний Orion с 60-летним Протоном, Halliburton встретился с ВАЗом))))) Это один из 50 – сельхоз и нефтяной штат – Техас встретился со своим экономическим ровней – Россией))) Это половина одной APPLE встретилось со всем фондовым рынком России, включая Газпром, Роснефть, РЖД, Норникель, все российские банки, и т.д. Вдумайтесь, одна умная частная компания страны “весит” на рынке вдвое больше, чем экономика всей России! Вот, ЧТО на самом деле встречалось с ЧЕМ. Просто в десятки раз более сильная сторона встретилась с неразумной стороной, чтобы та прекратила свой международный истеричный дебош, от которого гибнут ни в чем не повинные мирные люди».

#13 Rowan 05.10.2015 в 13:49:19

Ах, другарко Фрида, абсолютно и безрезервно ще се съглася с всяка една точка на сравнение в поднесените от вас факти. Напълно съм съгласен, че и Обама и Путин страдат от въпиющ комплекс за малоценност – единия заради расата си, другия – от ръста, а и двамата от невзрачния си произход. Напълно съм сигурен и в това, че именно заради въпиющия си комплекс за малоценност и двамата бяха назначени президенти от олигарсите на Раша и УСА. За да бъдат лесно контролирани. Мисля, че нямаме разлики с вас по този въпрос – президента в УСА се назначава от хората с пари, а Путин беше назначен от Елцин, които сам по себе си си беше продукт на олигарсите. Калинки са и двамата – хора назначени на пост, до който със собствени сили никога не биха се добрали и осъзнавайки този факт, да са послушни на онзи, който ги е назначил. Разликата идва, другарко Фрида, от това, че Обама си остана марионетка. Гърчи се, като парче сланина в нагорещен тиган с олио, прави само глупости и дърпа страната си надолу. Виж другаря Путин, смея да твърдя, си начеса комплекса за малоценност, щото както беше назначен марионетка, се самоназначи за цар. И това стана, както добре си спомняте другарко Фрида, кога удари през ръцете другаря Сорос и му отне приватизирания Ростелеком. Затова и другарко Фрида при равни сравнителни характеристики, тия двамцата дават различни резултати. Господин Обама търпи загуба след загуба и за два мандата не свърши нищо за страната си, докато другаря Путин от една територия с разсипана икономика в процес на полуразпад направи световна сила. А иначе разбирам и озлоблението ви – трудно ще бъде на държавата Израел с една защитена от Русия Сирия… А дали ще бъде само Сирия, как мислите другарко Фрида? Трябва да е силно неприятно, че до оня ден се канехте да анексирате Иран, а утре може да се наложи да връщате Голанските възвишения…

#14 Fedar 05.10.2015 в 15:18:53

Роуане, голямата болка на другарката Фрида и племето й от дългоноси подчовеци е, че засега Владимир Путин отложи за неопределено време плановете им за Eretz Israel, т.е. Велик Израел, между Средиземно море и реките Тигър и Ефрат.

#15 LaForce 05.10.2015 в 15:21:40

Оня ден ИДФ застреляха бременна палестинка на 18 мисля и я оставиха да умре на улицата! ИДФ не са араби нали? Израел е най-големия терорист в света. Дано скоро се освободи Ръка на Асад и Иранците че да изпълнят очакванията ви... той единия ти любим герой го спомена на хленчещия парцал дето ви обяздва в момента - "В МОМЕНТА не могат да нападнат изрел сирийците".. но когато се поочистят от агентите ви - америкаци, саудитци, и ядящи човешки сърца подобни на "избраните" по човекомразство осъкатени бивши хора...

#16 LaForce 05.10.2015 в 15:35:31

Hatuel family, 22 годишна, има цензура в нета, но се намира и инфо. Ама то им било национален спорт да убиват бременни и деца: http://www ТОЧКА meezaan ТОЧКА org/eng/?mod=articles&ID=86

#17 deowin 05.10.2015 в 18:09:36

Случилото се, разбира се, е ужасно. Реакцията на Белия Дом е приглушена, официално предадоха "дълбоки съболезнования", а Обама го нарече "трагичен инцидент", което, естествено, не го оправдава в ни най-малка степен. Интересното, според мен, е самодоволната, радостна реакция на радикалните американофоби, която е видима и в коментарите тук. Напълно липсва изразена съпричастност към жертвите, емпатията им е видимо напълно чужда, като единственото важно е да се метне колкото се може кал по американците. И, докато критиката към американците в случая е напълно заслужена, някак си няма особена разлика между тази реакция и масовата реакция в Близкия изток след 9/11 - все същите радостни примитивни люде със същите възхитени крясъци и лудешки светнали очи, неспособни да видят какъвто и да било ужас в гибелта на жертвите, след като могат да използват случая за да подсилят и подкрепят дневния си ред и личните си предубеждения.

#20 LaForce 06.10.2015 в 08:56:14

а казват, че свините били интелигентни животни... наща свинкя тука им разваля сериозно имиджа... грух, нали само за 1-2 кални свадби и кръщенета дето любимата маймуна на AIPAC ~нобеловия лауреат за мир, койтто убива по списък~ бомбандира с многомилионните си дронове избива повече невинни душици от 1000 та умрели нещастника на 11 09 2001 година. Емпатия? с тия цифри е въпрос на статистика. И докато съществува системата, която прави възможни такива изстъпления, рутинно, ежедневно, бюрократично, дотогава ще показваме нашата съпричастност към човечеството и ненависта си към бездушните античовеци и техните господари - не живите карпоративни пачалби, управляващи животите на тебеподобните, слабо-умни без интересни човекоподобни роботи.

#21 deowin 06.10.2015 в 16:59:46

LaForce, пределно ми е ясно, че да очаквам висши морални ценности като емпатия от примитивни хора, които дори не са си направили труда да усвоят граматиката на майчиния си език, би било като да очаквам от плъх да стане виртуоз на цигулка. Очевидно се налага първо да еволюираш противопоставим палец.

Новините

Най-четените