Конгресът в САЩ гласува импийчмънта на Тръмп

Долната камара на Конгреса гласува по основанията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Това обяви председателят на Камарата на представителите на САЩ - демократът Нанси Пелоси.

Тя призова всичките си колеги от Демократическата партия да присъстват на заседанието и да гласуват за отстраняването на Тръмп от поста на държавен глава.

"За жалост фактите ясно показват, че президентът е злоупотребил със служебното си положение за своя лична и политическа изгода и че е възпрепятствал работата на Конгреса с настояването си да не му се търси сметка и да е над Конституцията и над американския народ. В Америка никой не е над закона", се казва в изявлението на Пелоси.

За да бъде отстранен Тръмп обаче, първо това трябва да се случи днес в Камарата на представителите. Имаше предположение и за техническо отлагане на гласуването за четвъртък сутрин, ако в сряда не бъде постигнат необходимия кворум.

Очакванията са решението да бъде взето бързо и без много дебати, тъй като демократите контролират Долната камара на Конгреса. Същинската процедура за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената обаче. Там ще започне разглеждането на импийчмънта след завръщането на законодателите от коледните празници на 4 януари.

Там, за да бъде отстранен американският президент, в подкрепа на импийчмънта трябва да се обявят две трети от сенаторите - нещо, което поне към момента изглежда невъзможно, след като там мнозинството се държи от Републиканската партия, от която идва и Тръмп.

Самият Тръмп изпрати дълго шест страници гневно писмо до Нанси Пелоси, в което заяви, че разполага с по-малко права от тези, които са имали съдените вещици от Салем.

В цялата история на САЩ Камарата на представителите само два пъти обявява импийчмънт: на Андрю Джонсън (1868) и Бил Клинтън (1998), като Сенатът оправда и двамата. Тръмп е 45-ият президент на страната и възнамерява да бъде преизбран през 2020 г. за втори четиригодишен мандат.

Според стратезите на Републиканската партия Тръмп не просто ще бъде оправдан от сенаторите, но и това ще повлияе добре върху собствения му рейтинг, особено в "колебаещите се" щати, които са особено важни за президентските избори догодина и вече дава резултати в нарастване на даренията към предизборния му щаб.

Доналд Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт по случая с обаждането му до украинския президент Владимир Зеленски с искане да разследва сина на Джо Байдън - потенциалния му противник на президентските избори догодина. Освен това той е обвинен и в опит да възпрепятства разследване срещу себе си.

Новините

Най-четените