Канадският кабинет - 15 жени, 15 мъже, от които 1 сикх

Стотици канадци, които се тълпяха в официалната резиденция на генерал-губернатора в Отава днес, посрещнаха с овации новия премиер Джъстин Трюдо и неговото правителство, което официално встъпи в длъжност.

31 години след края на мандата на неговия баща Пиер Елиот Трюдо либералът Джъстин Трюдо пое управлението на Канада след церемония, която скъса с традицията на досегашното консервативно управление.

За пръв път публика бе допусната за церемонията по полагането на клетвата. 43-годишният Трюдо направи дълга разходка в парка на Ридо Хол, резиденцията на представителите на британската корона. Под звука на гайди, придружен от съпругата си Софи и 30-те си министри, Трюдо премина пеша залесения парк, за да се срещне с генерал-губернатора Дейвид Джонстън.

Харджит Саджан, бивш полицейски детектив и ветеран с опит от три военни мисии в Афганистан, днес положи клетва като министър на отбраната на Канада, предаде Ройтерс.

Под негово ръководство ще се осъществи очакваната промяна във воения ангажимент на Канада в битката срещу екстремистите в Сирия и Ирак. Новият премиер Джйъстин Трюдо вече заяви, че иска да прекрати канадските въздушни удари в региона и да ги замести с предоставянето на хуманитарна помощ.

Роден в Индия, избран в парламента за първи път на изборите миналия месец, Саджан е типичен пример за по-младия и по-разнообразен кабинет, който Трюдо се стремеше да състави. Саджан е подполковник от въоръжените сили на Канада и е служил в Кандахар (Афганистан) и Босна и Херцеговина.

Той е първият сикх, станал командващ офицер в Канада, и е получил редица награди, сред които Орден за бойни заслуги. Бил е полицай във Ванкувър 11 години, работил е като детектив в звено за гангстерска престъпност.

В новото правителство на Канада влизат 15 мъже и 15 жени. Подобно равенство се случва за първи път в историята на страната.

Попитан защо е решил в кабинета му да има равен брой мъже и жени, новият премиер отговори: "Защото е 2015 г."

#2 dedo adji 05.11.2015 в 16:50:49

Поредното запълване на квота. И за капак министър сикх. Нищо против човека, сикхите са известни като добри войници, ама свършиха ли се белите генерали в Канада. Или ако толкова държи да има цветен министър, там имат и индианци.

#3 deowin 05.11.2015 в 17:19:07

Хахаха.. Искам да чуя коментарите на тези, дето разправяха, че феминизма на Трюдо бил само поза. А, момент - те вече били коментирали. Естествено, ни дума, ни вопъл, ни стон относно глупостите, които наговориха преди няколко дни. Светът се развива. Допотопните изкопаеми сте на доизживяване. След вас ще са червеи.

#5 deowin 05.11.2015 в 18:17:31

Знаеш ли, ако всичките външни прояви - думи и действия - на Трюдо рефлектират ценности като равноправие между половете и толерантност, мен всъщност изобщо не ме интересува дали вътре в себе си е най-дивият сексист, женомразец, хомофоб или расист, ако това никога и по никакъв начин не взима каквато и да било наблюдаема материална форма. Аналогично, изобщо не ме интересува дали повечето коментиращи не са всъщност прекрасни, мили, широкоскроени хора, след като единствената външна изява, която мога да наблюдавам - коментарите им - не съответстват на такива. Също, за всяка практическа цел няма никакво значение колко книги е изчел някой и колко висши има - ако граматиката му наблюдаемо куца на основно ниво, то в това отношение няма разлика между него и полуграмотен селски овчар. Надявам се дадох достатъчно примери за това, че мнимият, въображаем, предполагаем вътрешен мир на един човек няма никакви практически следствия ако липсват каквито и да било съответстващи външни изяви. Всички сме напълно свободни да мислим Трюдо за прикрит сексист, популист или дори хомосексуалист. За мен е важен единствено фактът, че всичките му действия отразяват харесвана от мен ценностна система, и ми е напълно безпредметно (а и непознаваемо) дали дълбоко в себе си той всъщност изповядва тези ценности.

#7 deowin 05.11.2015 в 19:27:18

>благодаря, че ме прати на село Пардон? Не виждам как би могъл да решиш, че съм направил нещо такова, освен ако нямаш някакви сериозни комплекси за граматиката си, заради които си склонен да бягаш негонен при първия възприет намек. Не съм гледал обстойно, но и не забелязах да имаш проблем с граматиката. >Трюдно ми е засега да го възприема за нещо различно от популист Както вече споменах, всеки е напълно свободен да го мисли за какъвто си иска. Субективното ти мнение е важно единствено за тебе. Обективните наблюдаеми външни прояви на Трюдо, от друга страна, засягат и други хора, и, съответно, попадат в качествено различна категория на значимост. >Учителската професия у нас отдавна се феминизира, но това само по себе си не означава нищо Напротив, означава сексизъм, с който Трюдо явно се опитва да се бори. >Със сигурност не е довело до подобряване в качеството на образование Което може би е добър аргумент за това, че половата дискриминация не е полезна в нито един от двата си варианта. >В нашето правителство от 20 министри .. И какво от това? Не знам, ти задаваш въпроса. За мен това не е смислен истински въпрос, а по-скоро изглежда като някакъв възприеман за теб за реторичен въпрос, в който намекваш някаква твоя истина, която мислиш за универсална. Ако е така, тази истина ми убягва.

#10 deowin 05.11.2015 в 20:58:33

>използува феминизма като предизборна близалка Какво значение си си въобразил че има как ти мислиш, че го използува, след като обявяваните от него ценности съвсем реално присъствуват в по-нататъшните му действия? Защо точно пак недоволствуваш? Както вече споменах, със същия успех можеш да си мислиш, че Трюдо е фашист и само се мазни на когото трябва, но ако всичките му по-нататъшни действия не отразяват нищо подобно, то какво точно значение има личното ти мнение и въобразените от теб и приписани му качества? >да не би да имаш персонални проблеми Не, нямам. Или това отново не беше точно искрен въпрос, а намек за някаква твоя "истина"? >Абе дразни ме Ми.. дразни се щом те влече. Твой прерогатив си е. Не разбирам защо обаче намираш за необходимо да рационализираш и валидираш собственото си раздразнение като измисляш и приписваш някакви мними отрицателни черти на Трюдо. Каквито, забележи, няма как да знаеш дали той има.

Новините

Най-четените