Обща стачка в Каталуния

Днес ще се проведе обща стачка в Каталуния в знак на протест срещу полицейското насилие от референдума в неделя.

Инициативата е свикана от над 40 синдиката, заради "тежките нарушения на правата и свободите".

Няма да работи и метрото, а ще затвори и футболният клуб Барселона.

Полицията приложи сила на места, за да попречи на хората да гласуват. Медицинска помощ са получили над 800 души, силите на реда използваха палки и гумени патрони.

Днес по обяд в центъра на Барселон започна да се събира огромна тълпа, която блокира улиците на града. Работата на пристанището също е прекъсната. Летище "Ел Прат" и такситата към него обаче функционират нормално. Туристическите атракции, включително катедралата "Саграда фамилия", са затворени.

 

 

#1 Гризли 03.10.2017 в 09:49:35

Каквото и да правят, никой - нито Испания, нито ЕС - ще разрешат отделянето на Каталуния. Интересно ми е какво си мислят каталунците, какво толкова очакват да се случи, ако се отделят? Ще станат най-богатата европейска държава? Май изобщо нямат идея какво ги чака след отделянето, ако въобще някога се стигне до такова. А лично за мен това е ненормално решение - все едно Бургас и Варна да искат да се отделят в Черноморска република... Естествено, че никой няма да им позволи...

#2 follow_the_cash_flow 03.10.2017 в 12:12:32

По-сложно е от бургас и варна. Там все пак, говорят български и са българи като другите. Иначе, едно отделяне ще е доста проблемно и с неясен резултат.

#3 TheRock 03.10.2017 в 15:56:57

В Бургас и Варна говорят вече руски език. Ще забият едно руско знаме, знаем от Президент Радев, че където е забито руското знаме значи е Русия, и нещата си стават на шест! Преди години голям вой се вдигна че имената на заведенията били на латиница, сега в центъра на Варна се пишат масово имена на магазини и рекламни надписи по тях само на руски но никой не вие, явно сме вече готови за една симпатична "задунайка"!

#4 паяка 03.10.2017 в 17:07:09

Това, че търговците, ресторантьорите, хотелиерите и всички останали от сферата на обслужването, особено на туристи, се стараят да улеснят клиентите си, е факт навсякъде по света, където туризмът е основен поминък. Това никак не е еквивалентно на продажно родоотстъпничество. Бизнесът и националното самосъзнание са съвсем различни категории.

#5 TheRock 04.10.2017 в 09:16:45

Пише се на български и с мнооого дребни буквички на латиница. Руснаците много добре разбират български защото те говорят на наш стар диалект от средновековието, изпълнен с откраднати думи от немски, френски и т.н.! Не е "улесняване" на клиентите а си е чиста сервилност и родоотстъпничество. Коко Кола пише на бутилките за България на кирилица а ние сме тръгнали да се порусначваме. А какво ще кажете за надписи на турски език? Я колко турски гастарбайтери минават през България, а на гръцки!? Като не се уважаваме сами никой няма да ни уважава.

#6 TheRock 04.10.2017 в 09:19:52

“Погърчване” и “поевропейчване” през Възраждането   Раймон Детрез http://www.bulgc18.com/occidentalism/Detrez.htm ......... Справете с този текст и тогава коментирайте.

#7 TheRock 04.10.2017 в 09:23:20

От няколко години агенциите за недвижими имоти по Южното Черноморие отбелязват трайно нарастване на закупуването на апартаменти от руски граждани. Броят на сезонните туристи от Русия също е нараснал значително. Много собственици на жилища живеят целогодишно в имотите си и на много места всички надписи по магазини и офиси са на руски. В Поморие в повече от 4500 апартамента живеят руснаци и от две години този квартал е известен като "Малката Москва". Това, че по витрините на почти всички магазини надписите са на руски, както и менютата в доста от ресторантите, вече не прави впечатление на никого. Ако погледнете наоколо всички билдбордове и кантори, ще си помислите, че не сте в България. Някои от руските клиенти дори се сърдели, че продавачите не им говорят на руски. "И си мислят, че сме длъжни да знаем руски. Казват - как може да не знаете руски, вече всеки знае руски, бил един от главните езици и така", коментира Десислава - продавачка в Поморие. Хората пък от по-старото поколение казват, че не се дразнят от руските гости. "Те си говорят на руски, ний им отговаряме на български по някой път, но те ни разбират", разказва жител на града. В Бургас в този бизнес център надписите са само на руски, което подсказва, че интересът към българските имоти продължава да е траен. От общината поясниха, че няма пречка да има поставени табели на чужд език, но водещият надпис трябва да бъде на български. "Всички надписи на външна реклама, каквито са и билбордовете, трябва да бъдат изписани на български език. Те могат да бъдат изписани допълнително на чужд език, официален в Европа", поясни Ивелина Стратева от Дирекция "Икономика и стопански дейности" в Община Бургас. По данни на брокерски агенции над 360 хиляди жилища в България са собственост на живеещи тук руснаци. Вече усилено се говори, че в Бургас и Поморие има заявено желание да бъдат разкрити 4 руски училища. http://news.bnt.bg/bg/a/155426-tabeli-na-ruski

#8 паяка 04.10.2017 в 09:49:16

Руснаците са много. Част от тях са достатъчно заможни. В допълнение част от тази част са любопитни да разнообразят и подобрят живота си, купувайки си жилища на атрактивни места по света. Не е само по нашето черноморие. Видях го и в областта Емилия Романя в Италия. Вероятно е факт и другаде, естествено. Менюта в заведенията и указателни табели на езици, различни от местния и от официално международния английски, съобразено с преобладаващите мнозинства туристи има . В Паралия Катерини и Неос Мармарас съм имала чувството, че съм в Поморие или Несъбър заради руския и многото магазини за кожени изделия. Така че, не е измислено у нас.

#9 TheRock 04.10.2017 в 10:33:15

Тъй тъй. В химна на Италия има текст относно руснаците и той не е много ласкав. Във връзка с влиянието на Русия в българската история не е проява на добър вкус да се порусначваме така. В Гърция също нямат такова сервилно отношение относно руснаците.

#10 TheRock 04.10.2017 в 10:35:30

§¦§д§а §Ф§а §з§Ъ§Ю§Я§С §Я§С §Є§д§С§Э§Ъ§с §Ъ §г §б§в§Ц§У§а§Х §Я§С §С§Я§Ф§Э§Ъ§Ы§г§Ь§Ъ: Son giunchi che piegano le spade vendute: giЁ¤ l'Aquila d'Austria le penne ha perdute. Il sangue d'Italia, il sangue Polacco, bevЁ¦, col cosacco, ma il cor le bruciЁ°. Mercenary swords, they're feeble reeds. The Austrian eagle Has already lost its plumes. The blood of Italy and the Polish blood It drank, along with the Cossack, But it burned its heart.

#11 паяка 04.10.2017 в 11:10:53

Общоприетото мнение, че една общност от хора е нетолерантна към друга (в случая нация), спира да важи когато се намесят кинтите. Няма лош клиент. Кинтите не миришат. В общия случай.

#12 follow_the_cash_flow 04.10.2017 в 12:15:24

The rock, това за имотите по черноморието - споменаваш го с години закъснение. Пика отдавна премина. Заради по-лошото качество и презастрояването, много западни клиенти се оттеглят и интереса от там страшно е намалял. Честно казано, само руснаците ни останаха. Те се чувстват комфортно. България исторически и климатично, и като манталитет на хората им допада. Какво да се прави

#13 dedo adji 04.10.2017 в 12:53:47

А бе защо всички се хващате на тъпите уловки на тъпото паве? Все пак, трябва да му се признае, за пръв път пуска цитат не на руски. Ама къде е връзката между стачката в Каталуния и руснаците? Те ли я организираха? Ако питате павето, и референдумът е номер на Путин.

#14 TheRock 04.10.2017 в 14:54:05

Колко пъти в Испания разбиват руски престъпни групировки свързани с пране на пари и подкупи на политици? Какви са тия дето скачат да се отделят от Испания, левичарска паплач с фланелки на че гевара! Руснаците се съюзяват и с дявола, за да постигнат своите цели, само ние българите слепи като мишки ги мислим за някакви "братушки". Къде са реакторите, за които българите платихме 1,2 милиарда лева???? И сега нямаме пари за нови самолети! Ако не схващате как Русия източва зверски България значи сте слепци! Кой обучаваше паравоенните групи да гонят бежанци? Кой развя знамето на някакви донецка республика на връх Свети Никола, навръх годишнината от епичните боеве там през Освободителната война. Случайно ще кажете! Е, вЕрвайте си!

#15 explorer 04.10.2017 в 15:35:21

@dedo, много бих искал някой да опровергае тезата, че от това отцепване най-много печели Путин и шайката около него.

Новините

Най-четените