Вашингтон се подготвя за удари над Сирия

Вашингтон продължава интензивни консултации със съюзниците си относно удар срещу цели на сирийската армия в отговор на последното химическо нападение над град Дума в областта Източна Гута.

Вчера американският президент публикува предупредителен туит по темата, в който нарече сирийският президент "Животно, което убива с газ" и се закани на Русия, че ракетите срещу сирийски цели "идват" - "хубави, нови и "умни".

"Президентът не е поставил график, но все още има няколко други опции. Все още ги обмисляме. Крайното решение все още не е взето", излезе с позиция говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

За военен отговор на химическата атака в сирийския град Дума президентът Доналд Тръмп трябва да получи по конституция подкрепата на Конгреса. Самостоятелно решение има право да вземе само ако е за борба с тероризма.

Сандърс допълни, че докато обмислят отговора си, САЩ продължават да поддържат редовни контакти с Израел, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания и други страни.

Ако такова позволение бъде дадено, ударите може да бъдат нанесени до края на седмицата.

Въпреки това обаче напрежението е високо. Според журнала за активни военни конфликти De Re Militari Русия и САЩ са установили канал за комуникация през Турция и Израел относно възможността за удари в Сирия. Москва най-вероятно ще получи списък с възможни цели, за да се избегнат жертви сред руските сили.

В същото време, Русия блокира достъпа до сирийския бряг от 12 април до 26 април с две прекъсвания. Силите на Кремъл са разположили отново няколко допълнителни кораба и ПВО системи за защита на базите Тартус и Хмеймим.

Междувременно авиолиниите, опериращи над Близкия изток са получили искане да променят маршрута над Сирия си до 24 часа. В момента само Катарските авиолинии прелитат над Сирия.

#1 TheRock 12.04.2018 в 08:49:10

Российские ВВС бессильны перед «Дональдом Куком» https://vz.ru/society/2018/4/10/916937.html ======= И на български: Руската авиация е безсилна пред Доналд Кук. http://www.focus-news.net/news/2018/04/12/2510078/vzglyad-ruskata-aviatsiya-e-bezsilna-pred-donald-kuk.html

#2 TheRock 12.04.2018 в 08:51:08

Милите те! Израильские истребители обманули российские радары в Сирии https://lenta.ru/news/2018/03/29/f_35/?utm_source=smi2

#4 SamVaims 12.04.2018 в 12:14:10

Американската армия трябваше още преди седем години на навлезе грубо и мощно в Сирия, да изнесе Асад, кюрди, бунтовници, Ал Нусра, ИДИЛ и прочие фракции и да колонизира държавата. Тогава щяха да бъдат спестени стотиците хиляди жертви, колосалните разрушения и милионите емигранти. Но за жалост на самите сирийци, вече не сме в епохата на колонизирането. Както ни учи историята, има един тип общества, за които е много по-добре да бъдат управлявани от диктатор или пък да бъдат колонизирани от други по-цивилизовани народи, отколкото да бъдат оставени да се самоуправляват. Съдбата на почти всички африкански държави плюс тази на Русия е такава. Русия която имаше своят мъничък и единствен шанс да стане нормална европейска държава при Михаил Горбачов.

#5 Winora 12.04.2018 в 12:32:00

Самолетоносачът се наклонил рязко наляво и всички самолети изпопадали в морето. Ами сега?

#7 SamVaims 12.04.2018 в 13:52:51

"Самолетоносачът се наклонил рязко наляво и всички самолети изпопадали в морето. Ами сега?" А пък първият им пощенски дрон, който е трябвало да измине 15 километра се удари в къща и направил щети за 17 000 евро. Пратката не била пострадала. Руска работа. И тези твърдят, че могат да правят ракети, достигащи до сънищата на Путин.

#8 explorer 12.04.2018 в 14:59:56

Някои сънародници си мислят, че това е провинциално дерби

#9 dedo adji 12.04.2018 в 16:09:25

.... Американската армия трябваше още преди седем години на навлезе грубо и мощно в Сирия, да изнесе Асад, кюрди, бунтовници, Ал Нусра, ИДИЛ и прочие фракции и да колонизира държавата. .... А ти къде беше, бе самчо да им кажеш? сега трябва да те затворят в Гуантанамо за укриване на важна информация. След Ирак и Афганистан на американската армия нещо не й се навлиза по суша. Ползват местно или вносно пушечно месо. ето ти начин да изкупиш вината си - иди доброволец да колонизираш Сирия.

#10 Nenimir 12.04.2018 в 19:07:53

>Американската армия трябваше още преди седем години на навлезе грубо и мощно в Сирия, да изнесе Асад, кюрди, бунтовници, Ал Нусра, ИДИЛ и прочие фракции и да колонизира държавата< За съжаление намесата на Американската армия в Иран и Ирак не донесе никакъв цивилизован напредък. Фактът, че не са го направили преди седем години прави ясно че не им е това целта. Доста от бившите колонии след края на колониалното им робство са станали по зле. Въпросът е че ако системата на колонизатора е била толкова добра, защо не се е запазила. Отговорът е че всяка държава и раса трябва сами да намерят пътя си.

#11 SamVaims 12.04.2018 в 19:28:49

"След Ирак и Афганистан на американската армия нещо не й се навлиза по суша. Ползват местно или вносно пушечно месо." Ами в Ирак разпиляха елитните гвардии на Садам за 2 седмици, а в Афганистан постигнаха целта си ликвидирайки Бин Ладен. Не съм фен на външната политика на САЩ, обаче отдели две минути и си помисли за алтернативата. Какво ще се случи ако Сащ се изтеглят в изолация? Мир, хармония, песни, танци и рози из целия свят - не бъди наивен, човече. Въпросът е в какъв свят искаш да живееш - свят доминиран от Сащ, Русия, Турция, Иран, Китай или друга държава.

#12 SamVaims 12.04.2018 в 19:57:48

@Nenimir" За съжаление намесата на Американската армия в Иран и Ирак не донесе никакъв цивилизован напредък. Фактът, че не са го направили преди седем години прави ясно че не им е това целта." Ясно, че не цел, всяка военна операция си има определена цел и никоя от тях не е "цивилизован напредък". Това понятие го няма във военните устави. @Nenimir" Доста от бившите колонии след края на колониалното им робство са станали по зле. " ФАКТ, който трябва да се осъзнае от повече хора. @Nenimir "Въпросът е че ако системата на колонизатора е била толкова добра, защо не се е запазила." Според мен системата не е била толкова добра за колонизаторите, колкото за колонизираните, които никога не са имали думата по този въпрос. Въпреки, че има взаимна свързаност...Не зная, интересен въпрос...

#13 TheRock 12.04.2018 в 21:30:12

Някои "хора", заслепени от пещерният си антиамериканизъм, с удоволствие ще бъдат управлявани от рязани араби и пияни руснаци! Е тъпо е бре, "бели хора"!

#14 TheRock 12.04.2018 в 21:34:37

За колонизирането! България е КРЕЩЯЩ пример в тази посока, 500 години колония на Турция и 45 години колония на Русия, резултатите са ВИДИМИ ЯСНО!!!! Може да се разходите до о-в Корфу: 400 години - колония на Венеция, след това на Франция, след това на Великобритания, след това на Австро-Унгария и накрая на Германия, резултатите са ВИДИМИ, изумрудения рай. Английския губернатор е пренесъл един плод от Китай и сега на КОрфу има създаден поминък от това и това е малък пример. Едно е да те колонизират азиатски варвари като турците и руснаците, и съвсем друго да те колонизират цивилизовани хора - ФАКТ!

#15 TheRock 12.04.2018 в 21:35:26

На този който сложи (-) да му ЕПМ!

#16 TheRock 12.04.2018 в 21:45:15

Chemical watchdog OPCW backs UK findings as it confirms novichok poisoned Sergei Skripal https://news.sky.com/story/chemical-watchdog-confirms-novichok-poisoned-sergei-skripal-11327382 ======= The report from the OPCW says the chemical was "high purity" with a complete absence of contaminants. Foreign Secretary Boris Johnson described the results as "conclusive". The OPCW was tasked with identifying the chemical, not with attributing its origin or ascertaining blame for the poisoning. Russia earlier this month lost a bid to be included in the watchdog's investigation. Responding to the report, Britain called a session of the OPCW to discuss next steps. "We will now work tirelessly with our partners to help stamp out the grotesque use of weapons of this kind," Boris Johnson said in his statement.

Новините

Най-четените