Гюлен: "Ако бъде доказана вината ми, ще се предам"

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за организирането на преврата срещу Ердоган заяви, че "ако дори една десета от обвиненията към него бъдат доказани, ще се върне в Турция и ще изтърпи и най-тежкото наказание".

Той обещава пълно сътрудничество на турските власи, ако вината му бъде призната от независима инстанция.
Изявлението му е в негова статия за вестник Льо Монд.
Гюлен живее в Пенсилвания, САЩ от 1999 г.

Той призова опита за преврат да бъде разследван от независима международна комисия. "Вероятността да получа справедлив процес в Турция е почти нулева. Затова призовавам за създаването на независима комисия и ще приема нейните заключения" - казва Гюлен.

По думите му "ако военните, считащи се за симпатизанти на Хизмет, (основаното от него движение), са участвали в заговора за преврата, те са престъпници". Гюлен призовава в "Турция да се върне демокрацията и да бъде преустановен "лова на вещици".

"Стотици хиляди души преживяват истинска житейска катастрофа,почти 90 000 бяха уволнени, 21 000 преподаватели не могат вече да преподават."

"Какво иска правителството?" - пита проповедникът и допълва: "Да остави тези хора да умрат от глад, тъй като не могат да работят, нито да напуснат страната?"

На пресконференция в Анкара днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че получава положителни сигнали от САЩ относно искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен. Той допълни, че 32-ма от общо 208 дипломати, повикани обратно в Турция след неуспешния опит за преврат, все още са на свобода и Анкара има информация, че са избягали в различни държави.

 

Новините

Най-четените