Сини небеса и замръзнала вода на Плутон

НАСА обяви изумителното откритие за Плутон, за което съобщи "Индипендънт" по-рано днес. Първите цветни снимки на атмосферата на Плутон, изпратени от космическия апарат "New Horizons" показват, че около планетата има синя мъгла. Синият цвят във видимия спектър говори за наличието на азотни молекули.

Освен тях учените са направили и друго изключително важно откритие - на места по повърхността на планетата има лед, формиран от вода. От НАСА посочват, че на големи площи от Плутон няма такъв лед, тъй като е покрит от други, по-нестабилни ледове.

"Кой би очаквал синьо небе в  Пояса на Кайпер? Това е великолепно", коментира д-р Алън Стърн, планетарен учен и ръководител на мисията на НАСА на Плутон.

Самите частици мъгла най-вероятно са в сиво или червено, но начинът, по който се разпръсква синята светлина, е привлякъл вниманието на учените от "New Horizons".

"Този поразително син оттенък ни разказва за размера и състава на замъглените частици", заяви изследователят Карли Хаует. "A синьото небе често е резултат от разсейване на слънчевата светлина от много малки частици", допълни тя.



Според експерти на НАСА синьото небе често е резултат от разсейването на слънчевите лъчи от много малки частици. На Земята това са миниатюрните молекули на азота.

На Плутон тези частици вероятно са по-големи, но все пак относително малки - като частиците, които наричаме толини (tholins). На практика тези частици на Плутон са червени и сиви.

Предполага се, че те формират горната атмосфера на Плутон. Някои от тях след това се свързват помежду си, стават по-големи тежки и падат на повърхността на планетата джудже.

Мисията "New Horizons" е открила множество малки региони със замръзнала вода на Плутон. Космическият апарат в момента е 3,1 милиарда мили (5 милиарда километра) от Земята. Всички системи работят нормално.

Миналата седмица НАСА публикува нови снимки от Плутон, показващи пейзаж на планини, кратери и клисури. Наскоро учените разкриха, че има вода на Марс.

#1 Rowan 08.10.2015 в 19:39:17

А между другото, от днес сирийската армия мина в настъпление, пък руснаците демонстрираха още едно оръжие, което „демократичната“ общност проспа… Боже, каква елементарност в дизайнерите на обществено мнение. Щото започват да се лъсват кирливите ризи на УСА в Сирия, стадото трябва да насочи поглед в друга посока. Разбира се, какво по-лесно от това, просто трябва да се експлоатират конспиративните наклонности на средностатистическия дебил и разни наболели проблеми, радващи се винаги на популярност. И се почнаха едни статии за домашно насилие, вода на другия край на Слънчевата система… Ниска топка Кафето, ниска… Твърде много гаджал напира по границите ни, за да се развълнуваме от нещо без практическо значение за битието ни, а вероятно и за битието на правнуците ни.

#2 boris 08.10.2015 в 20:41:29

Няма по- синьо небе о родното!

#3 Dox 08.10.2015 в 22:32:53

А бре Роуане, а бе какви сирийски армии и какви нови руски оръжия те гонят теб бе, момче младо! А бе ти не разбираш ли, че на планетата П18ХПС27ООПСБЕЗДДС има вода бе! Ма то не, че има вода, ами са установили, че там е текла вода преди 3 млн. години! Не се офлянквай, ами дай да стягаме багажа и да заминаваме за там. Имам дизелов генератор, ще го натъпкам до горе с 20 литра нафта и като стигнем там, ще включим към него духалки. Те ще разтопят ледените шапки на планетата П18ХПС27ООПСБЕЗДДС, което на свой ред ще запълни поне няколко водоема. Ще развъдим в тях шарани, след което ще ги продаваме и .... ще печелим, Роуане, ще печели-и-и-им! А след това още, и още и още ....... ча-а-а-ак до края на света. Ще печелим!

#5 pepe 09.10.2015 в 00:31:30

На какво се "разпада" ултравиолетовата светлина ?!?!

#6 Terry Gilliam 09.10.2015 в 01:34:39

Другарю Rowan, значи според вас "още едно оръжие" е нещо несравнимо по-достойно за нашето внимание от едно научно откритие (вероятно изчислено години назад, само за да засенчи героичните руски бомбардировки в момента). С риск да си навлека упрека, че използвам аrgumentum ad hominem, ще кажа само: вие сте един безкраен дебил с ушанка и безпочвени претенции. На мястото на руснаците не бих си харчил парите за глашатаи като вас.

#7 Борката 09.10.2015 в 06:54:01

Ъъъ..., не знам какво сте писали и/или превеждали , ама ултравиолетовото лъчение е с нейонизиращо въздействие.То затова и част от спектърът му се използва за измерване и анализ.

#8 Dox 09.10.2015 в 08:38:01

Другарю Тери Джилиъм, Струва ми се, че четете коментарите именно така, както би ги чел един дебил с ушанка /или без ушанка - това няма значение/.

#9 VanceBrosslin 09.10.2015 в 11:53:22

Личностните нападки са знак за липса на аргументи. Но това не ми влиза в работата, нали ?

#10 VK 09.10.2015 в 17:24:23

7 Борката | 09.10.201506:54 ".... ама ултравиолетовото лъчение е с нейонизиращо въздействие...." ------- Глупости на търкалета.

#11 Борката 10.10.2015 в 20:33:28

Цялата ти личност е събрана в "глупости на търкалета".Дори съм забравил кога за последен път съм чул такова "твърдение".

Новините

Най-четените