Когато Apple, Google и Microsoft застанат срещу президента

Близо 100 американски технологични компании публикуваха обща експертна позиция, в която се обявяват против решението на президента Доналд Тръмп да ограничи достъпа до САЩ на граждани от 7 държави от Африка и Близкия Изток.

Ръководителите на компаниите са внесли писмото на 5 февруари в Апелативния съд, в който се гледа жалбата на администрацията на Тръмп срещу решението на федерален съдия от Сиатъл да спре изпълнението на забраната на национално ниво.

Апелативният съд вече отказа на Белия дом да върне в действие указа на Тръмп, докато се гледа делото - поради което всички засегнати граждани на Ирак, Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Судан и Йемен отново имат право да влизат в САЩ със съответната виза.

Позицията на технологичния бранш посочва, че указът на Тръмп "нанася значителни щети върху американския бизнес, иновации и икономически ръст",както и че затруднява и оскъпява усилията за търсене, назначаване и запазване на висококвалифициран персонал.

Няколко от компаниите посочват, че търпят сериозни щети от внезапното ограничение за достъп на имигранти до САЩ, тъй като някои от служителите им са засегнати от действието на указа на Тръмп.

"Това пречи на американските фирми да се конкурират на глобалния пазар. Бизнесите и служителите нямат особено голям стимул да преминат през тежката процедура по спонсориране или сдобиване с виза и преместване в САЩ, при положение, че неочаквано служителят може да бъде задържан на границата.

Компетентните личности не биха поискали да емигрират в страната, ако има риск да бъдат разделени от съпрузите, родителите и близките си. Тези хора нямат стимул да се установят в страната за постоянно, а това повишава значително икономическия риск", се посочва в позицията.

Писмото е подписано от мениджърите на компании като Facebook, Google, Apple, Microsoft, Airbnb, Uber, Netflix, Mozilla, Twitter, Dropbox, Quora, Spotify, eBay, Foursquare, GitHub, GoPro, Indigogo, Kickstarter, Medium, и др. - включително от PayPal, основана от съветника на Тръмп Питър Тийл.

Прави впечатление, че от дългия списък липсва компанията на Илон Мъск - Tesla, както и гигантите IBM и Cisco, които участваха в технологичната среща на Тръмп с мениджърите от Силициевата долина през декември 2016.

Последните две компании публикуваха самостоятелни позиции, предназначени за служителите си, в които се обявяваха в подкрепа на етническото разнообразие и политиката на отворени врати малко преди да бъде обнародван указа на Доналд Тръмп.

#1 Виктория Пенелопова 07 06.02.2017 в 19:44:34

Когато това се случи, независимо от подбудите, Патокът Донал ще гори. Въпрос на време.

#2 vV 06.02.2017 в 20:31:07

Ако тези измислени компании, хранещи се с китайския робски труд, нервничат, значи президентът е на прав път.

#3 deowin 06.02.2017 в 23:41:02

>измислени компании, хранещи се с китайския робски труд Печалбите на тези измислени компании формират близо 2% от брутния вътрешен продукт на САЩ. Само печалбите на Apple надминават БВП на страни като Израел или Хонг Конг. Също, работната им ръка е основно в САЩ, а не в Китай. Например, Apple имат около 100К преки служители по целия свят, 66К от които са в САЩ и 16К в Европа. Общият брой създадени от Apple работни места е около 1М в САЩ и 630К в Европа. За сравнение, в производството на продуктите на Apple в азиатски страни са заети около 700К работници.

#4 1Sion1 07.02.2017 в 04:53:39

Сигурността и просперитета на една държава е по-важна от печалбите на отделни компании, пък били те и посочените.Твърде много им позволяваха досега, включително да укриват данъци и да трупат милиарди за сметка на американците.Тесла няма как да протестира.Мъск е на държавна хранилка и го знае.Електрическата кошница не може да продаде и бройка без федералното финансиране.

#5 vV 07.02.2017 в 05:00:27

@deowin, такива данни може да ти извади всяка маркетингова компания. Тези обаче наистина са вкарали пазара в ъгъла с нечуваните си манипулации, в ущърб на американските интереси. Ти кажи кои например компоненти си ги произвеждат Епъл сами и какво ще стане, ако секне робския приток от Китай и околностите? Представи си за момент, че Епъл бъдат принудени да ги купуват от производители в САЩ при регулациите и цената на труда тук. Май други ще са числата, дето ще ми ги представяш. То, това е и целта на Тръмп и хитреците няма как да не гърчат. За Фейсбук и останалия въздух под налягане пък изобщо да не говорим. Те не трябва и да съществуват при едно нормално развитие на капитализма, към което се стреми новоизбраният.

#7 Nikkor 07.02.2017 в 12:29:01

Толкоз е просто че няма накъде. Страните за които Тръмп иска да въведе забрана са ...я си спомнете кои бяха? От там какви ИТ таланти идат, чак свят да ти се завие, нали?

#8 deowin 07.02.2017 в 17:07:44

>такива данни може да ти извади всяка маркетингова компания Дерзай, цитирай един единствен източник, който да казва нещо различно. Какво, не можеш? Значи вероятно си извадил горното твърдение от свой телесен отвор, и то не някой от надвратния ти израстък. >От там какви ИТ таланти идат, чак свят да ти се завие, нали? Май не си работил в ИТ или финанси. Аз съм работил лично с 12 души от Сирия, Либия, Иран, Пакистан. Също, Стийв Джобс е син на сирийски емигрант. Обясни ми сега как тия не важат, защото не са истински шотландци..

#9 Бегущий Волк 07.02.2017 в 20:25:48

Деоуин здравата се е разбеснял! Човече, никой не оспорва таланта на Джобс, който е дете на сирийски емигрант, обаче има един друг момент, който ти пропускаш - детето на сирийския емигрант постига тези успехи, а не самият сирийски емигрант. Сирийският емигрант в Сирия вероятно щеше да е също толкова посредствен, колкото и всички останали като него там, макар икономиката на Сирия да е всъщност доста голяма. Определяща е т. нар. социална инфраструктура, която е доста различна в САЩ и Европа. Децата на българските емигранти в Германия - някои от тях ми се хвалят как учили в Швеция с тяхното безплатно образование, голям успех (за тях), но учили децата, не родителите! Друг момент - хвалбата, че си работил с хора от арабските страни. Не е трудно да го направиш, особено ако работиш за фирми, които наемат предимно такива индивиди. Разбира се, няма нищо за хвалене в това. Броят служители на Епъл - по данни от 2014 служителите им пряко са около 98,000. Интересно ми е как достигат до броя създадени работни места около 1 милион в САЩ и Европа, при положение, че това е цялостен ефект, който е трудно да се изчисли. Например, ако става дума за създатели на приложения за ЙОС, то те могат да се пишат и само за удоволствие, докато Епъл това смята като създадено работно място.

#10 Бегущий Волк 07.02.2017 в 20:34:09

Епъл работи с голям брой подизпълнители. Някои неща идват от Самсунг, други от СнапДрегън, трети от на майка си тутурутката...Някак си не ми се връзва, когато ти се развали мивката и съдомиялната и си наемеш поддръжка от външна фирма, това да го броиш като пълноценно работно място. Фирмата може да идва и веднъж месечно, ти заплащаш еднократно твърда сума, ама на - цяло работно място. Примерът може да бъде и с тези апарати за топла и студена вода в офисите - да внесеш новите контейнери с вода 10 мин., да изнесеш старите 5 мин., да се подпишете с мениджъра 2 мин. и накрая - цяло работно място, а хората си ви броят като просто пореден клиент.

#11 deowin 07.02.2017 в 21:12:16

>не самият сирийски емигрант Както вече казах, отговори в стил "не са истински шотландци" са предвидимо банални. Защо реши за необходимо да докажеш, че въображението не се простира отвъд най-тривиалните логически грешки? >ако работиш за фирми, които наемат предимно такива индивиди В САЩ няма такива фирми. Това, което се среща, обаче, са меритократични фирми, в които произходът на служителите няма никакво значение. За такива говорех. >Интересно ми е как достигат до броя създадени работни места около 1 милион в САЩ и Европа Ако наистина ти е интересно отиваш и се информираш. Забележи разликата между това и, например, когато решиш, че щом ти си глупав, неинформиран и нито знаеш, нито можеш да разбереш определена методология, то тя необходимо е тъпа и невярна. Това не е наблюдение върху верността на методологията. Наблюдение е единствено върху твоето плачевно ниско ниво на интелигентност.

#12 SamVaims 08.02.2017 в 10:05:53

"робски труд" "робския приток" "нечуваните си манипулации, в ущърб на американските интереси." Призракът на комунизма е жив и участва в форума на webcafe.

#16 deowin 08.02.2017 в 17:04:55

>''дългата ръка на пазара'' Интересно как уж се радваш на дългата ръка на пазара, но успяваш напълно да игнорираш последствията й върху любимите ти страни като Русия, КНДР, Куба, Венецуела. Да, знам какво ще ми отговориш - там дългата ръка не е на пазара, ами на злия елюменат. ОК, уотевър. Каквото там ти помага да спиш нощем.

#18 deowin 08.02.2017 в 18:43:33

Pavur Pezev, както вече казах - каквото там ти помага да спиш през дългите, самотни нощи в трюма на кораба на някой капиталистически изедник.

#19 Туурчинов не Турчииноф 08.02.2017 в 22:57:38

Смехотворно, Тръмр спирал прогреса на Епъл... ха ха ха.... Килърито дето унищожи Сирия и даде зелени карти на всеки що е протестър разви икономиката на печатане на долари до големи висини. Това направи всяка икономическа дейност нерентабилна. Разбира се грантаджиите първи се здобиват с епъли. Един пример как една готина компания опротивява.

Новините

Най-четените