Румъния купува още пет изтребителя Ф-16

Kупуването на още пет изтребителя Ф-16 е било одобрено на заседание на Върховния съвет за национална отбрана в Румъния. Това обяви президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис.

Изтребителите ще струват на Румъния над 100 милиона евро. Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. За купените първоначално изтребители, без пакета от допълнителни услуги и оборудване от правителството на САЩ, Румъния плати на Португалия около 180 милиона евро, припомня БТА.

На вчерашното заседание е било решено още Румъния да продължи да заделя два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Освен това румънската армия ще има нов началник на Генералния щаб - генерал Даниел Петреску, след като генерал Николае Чука премина в резерва, за да стане министър на отбраната.

На заседанието е решено също в задгранични мисии догодина да участвта над 2100 военни от министерството на отбраната и над 790 полицаи от министерството на вътрешните работи, с 200 повече отколкото досега.

#1 dedo adji 29.11.2019 в 01:01:27

А плаща ли ги като нас в аванс, преди още заводът, който ще ги произвежда, да е построен?

#2 explorer 29.11.2019 в 08:02:22

деде, иди питай за чисто нов Мерцедес в магазина, колко се чака при построен и действащ завод. Да не говорим за кораб, защото си бил там. Защо се хвана за изтребителите, не знам.

#3 vikki 29.11.2019 в 08:06:25

Дядо Сталинист, тая с ефките я свършихме, въпреки теб и такива като теб! Сега и модерни "корита" ще купим, че и координационен център ще направим. Тъй че стягай "Смената 8" за селфи...

#4 dedo adji 29.11.2019 в 11:38:48

Вики ханъмефенди се радва на олекването на джоба си. И още ще олеква, няма да мине само с 2-та и 1/2 млрд. И за модерни корита ще се бърка. Модерни корита строяхме преди 89г, някои плаваха още 20г. И сега можем да строим, ама чичо сам не дава. От нато получихме дар една фрегата от войната. Моля ХР да каже колко е чакал за чисто новия Мерцедес и как го плати - в аванс или на лизинг. Аз нямам подобен опит, за стария Опел платих капаро, пълната цена, когато го подкарах. А за кораб се плащат 10-15% при полагане на кила, по-нататък пак на части, докато тръгне да плава.

#6 GETI 29.11.2019 в 13:08:02

Румънците купуват и получават, ние плащаме, а насреща таратанци. Странно е държава, в която хората събират капачки за бебешки кувьози, и която е рекордьор по бедност и ниски доходи в ЕС, да извади авансово милиарди накуп за оръжия! Сащ ще ни товарят с близо 3 % за военщина от БВП ( това ни прави на второ място в НАТО след САЩ), като не ги интересува, че сме най изчезващата държава, хората мрат и се самоубиват от "щастие"... А CAЩ ca нa хиляди км. oт cтaрнaтa ни, днec ca тук, утрe мoжe дa нe ca. Ниe имaмe грaницa c Турция (кoятo зaви към Руcия), Руcия, Cърбия( не е в НАТО) и Гърция ( кoятo имa мнoгo дoбри oтнoшeния c Руcия). Освен това, признаваме Косово и преди да станем член на НАТО пуснахме самолети да бомбардират Сърбия... коленичим за пета военна натовска база, Турция блокира НАТО...Франция говори лоша за НАТО, а Унгария и Германия водят все по самостоятелна политика. Някoй зaмиcлял ли ce e, чe нaпримeр - CAЩ фaлирa, или зaгуби интeрec зa тeритoриятa ни, или се спазарят за нас с някои, и cи тръгнe... Кaквo я чaкa бeднaтa ни cтрaнa с тая политика която водим и..., чe нищo чуднo oтнoвo дa ни рaзпoкъcaт.

#7 Онуфрий 29.11.2019 в 23:31:33

А плаща ли ги като нас в аванс, преди още заводът, който ще ги произвежда, да е построен? Румънците купуват и получават, ние плащаме, а насреща таратанци. =============================================== Само не разбрах защо се опитвате да се правите на малоумни, но все пак ще ви помогна. Румънците купуват португалски ефки 3-та ръка, които са в наличност. Ние сме платили за поръчков самолет, който не е в налиност. Същото както да си купиш дърта барака от автокъща за 2-3 хил лв - има колкото икаш или да си платиш в аванс за поръчков Ролс Ройс.

#8 Кольо Търнокопа 30.11.2019 в 00:03:47

Може да се смеете, но един фЪ Шеснайс втора употреба в УСА е 150 иляди от зелената тоалетна артия - е без модерните шашарми, но все пак. Имате глави на раменете, който не вярва да провери

#9 Онуфрий 30.11.2019 в 17:06:40

Същото като да си купиш предадена за скрап на автоморга 30 годишна кола и после да започнеш да я ремонтираш...

Новините

Най-четените