Подкрепа за кредиторите = оставка на гръцкото правителство

Финансовите министри от еврозоната казаха на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че ще разгледат неговата молба за нов спасителен заем, в зависимост от резултатите от референдума в неделя, предаде Ройтерс.

"Ние ще се върнем към вашата молба за подкрепа за финансова стабилност от Европейския стабилизационен механизъм само след, и въз основа на изхода от референдума", е написал на Ципрас холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който председателства Еврогрупата.

Гърция е готова да се съгласи на мерки за строги икономии при условие, че се постигне урегулиране на проблема на задлъжнялостта и при наличие на перспективи за икономическо развитие, заяви министърът на финансите Янис Варуфакис в интервю за телевизия ERT. Той намекна, че гръцкото правителство ще подаде оставка, ако отговорът на референдума бъде в подкрепа на предложението на кредиторите.

Той счита, че в понеделник след референдума на 5 юли, кредиторите ще получат сигнал от гръцкия народ и скоро ще бъде намерено решение за проблемите с дълга.

Референдумът на 5 юли не означава разрив на Гърция с Европа, а след него в понеделник ще се възстановят преговорите с кредиторите и е важно още тогава да бъде намерено решение, заяви Варуфакис. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова да се гласува с "не" на референдума на 5 юли, като изтъкна, че по този начин ще бъдат подпомогнати преговорните усилие на неговото правителство с цел постигане на по-добро споразумение с кредиторите, съобщават медиите в Гърция.

В обръщение към нацията Ципрас заяви, че няма скрит план за излизане на Гърция от еврозоната, като упрекна тези, които нямат визия за обединена Европа, наричайки ги страхливи, нерешителни политици.

Новините

Най-четените