Азербайджан спря огъня в Нагорни Карабах

Азербайджан обяви едностранно спиране на огъня в сепаратисткия район с етнически арменци Нагорни Карабах. При снощните боеве с тежка артилерия и танкове между двете страни, които продължиха и рано тази сутрин, загинаха над 30 души, а един азерски хеликоптер бе свален.

Баку спира огъня, тъй като в последните часове за това призоваха Русия, САЩ, Германия и други държави. Засега не е ясно дали ще има мирни преговори за активирания конфликт, който започна след обявяването на независимост на арменската общност в началото на 90-те и последвалата война с над 30 000 жертви.

Според арменските бунтовници от Нагорни Карабах „ожесточените сражения" продължават по фронтовата линия.

"В отговор на настоятелните призиви на международните структури и в резултат на миролюбивата политика на държавата въоръжените сили на Азербайджан едностранно прекратяват контраатаките и ответните мерки против неприятеля на окупираните територии и вземат решение за започнат организационни мероприятия по укрепването на отбраната на освободените територии", съобщи Министерството на отбраната в Баку.

В случай на продължаване на арменските "провокации и обстрел", въоръжените сили на Азербайджан ще отговорят с всички необходими средства.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 03.04.2016 в 18:46:24

Интересна ситуация. Етносът ли е важен или земята. Имат ли право арменците да се самоопределят в държава по техен избор или трябва, ако се чувстват арменци, да ходят в Армения. Странно, как такива конфликти напоследък избухват все в държави със сериозни енергийни източници.

#2 popleta 03.04.2016 в 21:41:55

Не си в час Родриго.Конфликта е още от времето на СССР и по рано.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 04.04.2016 в 15:14:25

То със сигурност е имало кнфликти и по времето на Чингиз Хан, но в момента разглеждаме настоящето. В последните няколко години нито един конфликт не е възникнал ей така от самосебе си. Една причина ми кажи поради която арменците след 20 години са сетили пак за независимостта си и ровят в жарта. Най-вероятно някой от ги е подсетил. И едната и другата страна от двата полюса на настоящите борби ще имат полза от енергийните ресурси в региона. Джуджето не иска в региона да има безконтролно продаване на горива в което руската федерация пряко или косвено да не участва, а от другата страна, заедно с евреите... на тях никога не им стига.

Новините

Най-четените