7.4 по Рихтер удари Фукушима, предизвика цунами

Силно земетресение удари Япония във вторник сутринта местно време, като предизвика временното спиране на работата на охладителната система на басейна за отработено гориво на ядрената централа във Фукушима и предизвика неголямо цунами.

Земетресението е с магнитуд от 7.4 по Рихтер. То е било усетено и в Токио. Не се съобщава за загинали или за сериозно ранени. Трусът беше усетен в 5:59 часа местно време (22:59 българско време).

Епицентърът е в близост до бреговете на префектура Фукушима на дълбчина 10 км, съобщава Японската метеорологична агенция, цитирана от Reuters.

Вълни с височина до 1.4 метра последваха земетресението. Те бяха регистрирани в Сендай, на около 70 км северно от Фукушима. След сигнала за възможно цунами много кораби се прибраха към пристанищата.

Всички ядрени централи в близост до японския бряг бяха затворени след сигнала за цунами.

При настоящия трус охладителната система на Фукушима е била спряна за малко, но скоро след това е пусната, предаде Reuters.

Районът на бедствието е същият като през март 2011, когато силно земетресение и последвало го цунами разрушиха и наводниха голяма част от района. Тогава пострадаха охладителните системи на ядрената централа във Фукушима, което предизвика изтичане на радиация във водата, въздуха и почвата.

 

 

Новините

Най-четените