Турция свали чужд дрон (обновена)

Турската армия свали неидентифициран чужд летателен апарат, нарушил въздушното й пространство при сирийската граница. Министерството на отбраната в Анкара съобщи, че преди това към обекта са подадени три предупредителни сигнала, каквито са стандартните мерки в такива случаи, но движението му не се е променило.

Става дума за дрон, навлязъл на 3 км в турска територия, съобщиха BBC и Reuters, позовавайки се на местни медии. Това означава, че няма загинали. По-късно източници съобщиха, че дори не става дума за военен дрон, макар първоначално съмнения да сочеха към Русия. Машината не е имала обозначителни знаци.

В района на инцидента оперират руски самолети, но също така дронове на сирийската армия, а също американски изтребители и разузнавателни дронове. Москва обяви, че всичките й летателни машини, ангажирани с операцията в Сирия, са функционални към момента - самолетите са се прибрали в базата "Хмеймим" след изпълнение на задачи, а дроновете са в "планов режим".

През последните седмици руски изтребители на няколко пъти провокираха турската армия с нарушаване на въздушния суверенитет именно при границата със Сирия. Това принуди президентът Ердоган да се оплаче до Москва, откъдето отговориха, че става дума за грешки.

Преди дни турската армия съобщи, че руски изтребител „Су-30" не само е лелял над тяхна територия, но е държал под радарно прихващане два турски изтребителя F-16, които са патрулирани около границата. Това стана повод НАТО да разпространи поредна остра позиция срещу Русия и да я призова за сдържане в Сирия, където оказва военна подкрепа за режима на Башал ал-Асад.

Военният съюз излезе със становище, което протестира срещу руското навлизане в турското въздушно пространство и „сериозната опасност, произтичаща от подобно безотговорно поведение".

#1 TheRock 16.10.2015 в 14:04:03

Още вчера ви казах тази новина! И препратка към източника!!! Тогава се смеехте! Ха смейте се сега!!!

#2 TheRock 16.10.2015 в 14:14:55

Russian jet SHOT DOWN by Turkey after it flew into their airspace, according to reports http://www.express.co.uk/news/world/611157/Russia-Turkey-jet-plane-shot-down-airspace-Syria-ISIS-Islamic-State ======== Russian jet 'shot down by Turkish forces after planes violated country's airspace on Syrian bombing run' Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3267595/Russian-jet-shot-Turkish-forces-flew-country-s-airspace.html#ixzz3ojDmSbXu Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook =========== А може и да е дрон! Drone shot down near Syrian border, Turkish military says http://www.abc.net.au/news/2015-10-16/unidentified-plane-shot-down-near-syrian-border/6862330 ========== Cold War 2015: Russia 'FURIOUS' after RAF pilots cleared to shoot down Moscow warplanes http://www.express.co.uk/news/uk/611401/Russia-Vladimir-Putin-RAF-Tornado-Alexander-Yakovenko-ISIS-Iraq-Syria-Al-Assad?utm_source=traffic.outbrain&utm_medium=traffic.outbrain&utm_term=traffic.outbrain&utm_content=traffic.outbrain&utm_campaign=traffic.outbrain

#3 bludniq_sin 16.10.2015 в 15:09:27

свалили на някакви хлапета самолетчето сигурно Хюриет дават снимки, за които се предполага, че са на въпросния дрон : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30327643.asp Ония го предупреждавали - бактън, бактън и накрая сакън. Ама понеже дронът не говорел свободно турски не ги разбрал и отнесъл някой и друг куршум. След великата военна акция на турската армия поне на снимките изглежда, че самолетчето дето го подарих на племенника миналата година е горе-долу колкото това тук Да се радвам, че нямаме работещи ВВС инак до сега да му го свалили сигур Голям кеф Само да не се окаже, че дрончето е хамериканско, че рашистите казаха, че техните дронове са или в базите или си летят и нямат данни да са позагубили някой Тъй че по-леко с възбудата.

#4 bludniq_sin 16.10.2015 в 15:14:10

Скалата - не съм убеден, че руснаците ползват миг-29 в сирия - май са със СУ-24 и СУ-34 .. тъй че миг-ове на някои може да им се привиждат ако данните са достоверни.

#7 TheRock 16.10.2015 в 18:28:13

Аз давам източниците, които твърдят това!Твоя работа е дали да вярваш.

#8 deowin 16.10.2015 в 18:48:44

TheRock, има известна разлика между еднометров дрон и "jet". Може би трябва да се замислиш доколко е правилно да се осланяш на непотвърдена информация и да я мислиш за необороима истина просто защото ти пасва на вижданията. В противен случай няма никаква разлика между теб и явно мразените от теб русофили, които правят абсолютно същото, като единствената разлика е коя конкретна медия избирате припряно да обявявате за канон, на когото да се уповавате безпрекословно.

#9 Rowan 16.10.2015 в 18:51:23

Я малко алтернативна информация от лагера на врага: ----------------------------------- Представитель Санкт-Петербургского технологического центра, производящего БПЛА «Орлан», считает провокацией публикацию фотографий сбитого в Турции беспилотника. «Опубликованные в социальных сетях со ссылкой на турецкий генштаб фотографии якобы сбитого беспилотника больше похожи на плохо разыгранную информационную провокацию. Во-первых, до сих пор не ясно, делал ли действительно какие-то официальные заявления турецкий генштаб? Обратите внимание: идут только какие-то фотографии и сообщения в соцсетях. Хотя все мы знаем, что турки по любому поводу сразу переводят все свои подозрения в официальную плоскость. Да и на опубликованных фото точно не Орлан. С таким планером беспилотники в России не производятся. Во-вторых, этот беспилотник на фотографии точно не сбит самолётом, как опять же якобы заявил «источник» в турецком генштабе. Потому что при попадании боеприпаса он в лучшем случае напоминал бы дуршлаг. А с учётом разрыва снаряда от авиационной пушки — превратился бы в пыль. О ракете «воздух-воздух» даже и говорить не стоит — смешно. В-третьих, не ясно, кого и каким образом якобы трижды предупреждали пилоты турецких истребителей перед тем, как сбить этот беспилотник?» — сообщил производитель БПЛА. В компании отметили, что такой аппарат визуально с реактивного самолёта заметить практически невозможно. «И, наконец, наш генштаб официально опроверг все слухи о возможной потере в Сирии как самолётов, так и беспилотников. Причём сделано это на самом высоком уровне — замначальника генштаба России», — заключили в компании Оригинал новости RT на русском: https://russian.rt.com/article/124078

#10 deowin 16.10.2015 в 19:09:15

Провокация би била нужна единствено ако липсваха реални случаи на агресия. Случката с неправомерно агресивния руски Су-30 в турското въздушно пространство, обаче, беше преди броени дни. Както споменава и статията, между другото. В случая руснаците се държат като училищен побойник, който вчера ти е размахвал юмрук във фейса, а днес мрънка, че намереният в училищния двор нож не бил негов, че било провокация. Ми, наистина не се знае дали е негов, но няма и значение - побойникът си е побойник, което е и доказвал многократно, включително вчера, та няма никаква нужда някой да си измисля провокации, за да го доказва.

#11 vanko 16.10.2015 в 19:45:16

"Още вчера ви казах тази новина! И препратка към източника!!! Тогава се смеехте! Ха смейте се сега!!!" Рокльо, благодаря за поканата. Явно ще продължим да се смеем "Новината" се оказа много шум за нищо. Единствената новина е, че пак се наака с ВРЪЗКИТЕ

#12 dedo adji 16.10.2015 в 20:55:27

.... няма значение дали ножът е бил негов или не - побойникът си е побойник..... Особено, когато е изобличен като такъв от двама други побойници с дълъг ин богат стаж. It takes one to know one. Прасчо, ти къде беше, когато падна ракетата в Горна (или долна, не помня вече) баня и как реагира? Аз тогава нямах хабер от интернет и не съм могъл да следя блестящите ти изяви.

#14 TheRock 16.10.2015 в 21:55:29

deowin | 16.10.201518:48 Нали ги виждаш колко са жалки! Когато те го правят - няма проблем. Нооо когато другите играят по същия начин ще си разпорят устата от рев! От времето на двете чеченски войни русия се занимава със целенасочена дезинформация, е сега е време да им се плати със същата монета!

#15 dedo adji 16.10.2015 в 22:27:03

Паве, ти дезинформираш не руснаците а себе си. Дерзай, ще прокопсаш.

#16 deowin 16.10.2015 в 22:40:03

>да им се плати със същата монета Това явно е твоят избор. Но не е моят. Аз предпочитам да не слизам на ниското ниво на опонентите си, особено не и когато съм разпознал какви са му конкретните проблеми.

#18 sim4o 18.10.2015 в 02:48:13

Даже май се оказва, че не бил и свален - нещо се не виждат пробойни ... при снижаването се ударил с крила в някакви дървета ...

#19 sim4o 18.10.2015 в 02:52:34

Mako | 16.10.201522:45 Да напомня, че докато светът предпочита да си чеше езиците с подобни страшни случки, турски военни самолети ежедневно навлизат в чуждо въздушно пространство и безнаказано бомбардират територии на кюрдите, борещи се срещу ИДИЛ. Това, обаче, не е никаква новина. Понеже явно не се оценява нито като беззаконие, нито като антихуманен акт, нито като подкрепа за ИДИЛ. Идилия! ------------------------

Новините

Най-четените