Европейската комисия настоява България да приеме миграционния пакт на ООН

Европейската комисия (ЕК) настоява България да приеме миграционния пакт на ООН, който трябва да бъде подписан на 10 декември.

От Комисията посочват, че пактът не е одобрен от шест държави - България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Австрия.

Според еврокомисаря по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос такъв отказ би разочаровал африканските партньори на Евросъюза.

По тази причина ЕК настоява шестте страни да одобрят пакта, преди официалното му подписване в Маракеш.

Аврамопулос допълни, че не разбира мотивите зад отказа, тъй като документът не е със задължителен характер и "не задължава никого с нищо".

Той е на мнение, че липсата на единство вътре в ЕС поставя под въпрос сериозността на намеренията на Брюксел.

Еврокомисарят каза още, че това може да постави Евросъюза в уязвима позиция, а целта на пакта е да подкрепи сигурността и да регулира миграцията, както и да се бори с трафика на хора.

От DW припомнят, че Германският бундестаг одобри пакта в края на ноември след бурни дебати. Документът предизвиква противоречиви реакции и в други страни членки на ООН.

САЩ, Израел и Австралия същно не са се присъединили към миграционния пакт.

#1 dedo adji 03.12.2018 в 13:12:16

...Според еврокомисаря по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос такъв отказ би разочаровал африканските партньори на Евросъюза. ... И защо, моля, трябва да очароваме африканците???

#2 JB 03.12.2018 в 14:37:04

"Той е на мнение, че липсата на единство вътре в ЕС поставя под въпрос сериозността на намеренията на Брюксел." Ами, щом е така, какво пречи да си каже и приеме открито истината? Налагането на решения с натиск и диктатура едва ли води до повишаване на сериозността на Брюксел.

#3 Оби Уан 03.12.2018 в 17:59:25

Не знам защо изтрихте двамата коментиращи, но аз ще задам пак въпроса: "...Аврамопулос допълни, че не разбира мотивите зад отказа, тъй като документът не е със задължителен характер и "не задължава никого с нищо"..." Като не е задължителна защо толкова "настояват"?!??

#5 boian 03.12.2018 в 19:19:38

Триете "неправилни" коментари? И защо, ако мога да попитам? Без нито една обидна дума. И вие ли започнахте като дневник? Продължавайте. Накрая и тук ще се получи една чудна ехо-стая за "правилните" хора.

#6 To 03.12.2018 в 19:40:33

Интересно - значи Гърция е приела пакт за имигрантите? - не ме учудва - гледах филм за лагерите там /с пари сигурно на европейската общност, но за СМЕТКА на живущите гърци там/ и журналистът /коментаторът/ спомена нещо за ОФИЦИАЛНИЯ представител от гръцкото правителство, който беше дошъл в лагера за какво...вече не си спомням, и името му не си спомням, но...коментатър беше /не цитирам дословно :-)/: Този използва положението си да си създаде популярност, боли го...оная работа за хората..

#7 GETI 03.12.2018 в 21:26:21

А, кво става бе! Нали Орбан е фашист? В Израел и САЩ фашисти ли живеят, че и те са против този пакт?? И те - гадни националисти, имат си ограда и избиват тези, които я преминат? Иначе тва с "африканските партньори" е много яко

#8 dedo adji 03.12.2018 в 22:32:02

И за истанбулската мръсна бомба с дистанционно управление ни залъгваха, че е безопасна. Африкански партньори - добре дошли. Африкански имигранти - мерси.

#9 Онуфрий 03.12.2018 в 23:35:42

Направи не е истина Меркел как разбърка Европа с нейната изцепка преди години. Започвам веч да се съмнявам , че не е било само от глупост. Африканците...не знам дали да плача или да се смея...

Новините

Най-четените