Русия започна бомбардировките в Сирия

Министерството на отбраната на Русия обяви, че въздушната операция в Сирия вече е в действие.

"В съответствие с решението на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на РФ Владимир Путин, самолетите на руските Въздушно-космически сили днес пристъпиха към провеждане на въздушна операция с нанасяне на удари по наземни цели на терористите от групировката ИДИЛ в Сирия", се казва в съобщение на военното министерство.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е информирал колегите си от Организацията за колективна сигурност на страните на ОНД, че в хода на въздушната операция в Сирия руските ВВС ще нанасят удари по военна техника, свързочни възли, транспортни средства, складове за оръжие, боеприпаси и горивно-смазочни материали, принадлежащи на бойците на ИДИЛ.

Организацията "Ислямска държава" е официално забранена в Русия.

По-рано днес горната камара на руския парламент реши с пълно единодушие да удовлетвори искането на президента Путин да използва въоръжените сили за военна операция зад граница.

Реакциите от света

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби коментира, че сътрудничеството на Русия с коалицията срещу "Ислямска държава" може да бъде продуктивно.

Той отбеляза, че въпросът за наличието на руски военни в Сирия за борба с терористите изисква всеобщо обсъждане. САЩ и партньорите им не планират да внесат промени в плановете на своите бойни полети, без значение от започналата руска операция в Сирия.

Междувременно Reuters съобщи, че атаките на Русия все още не са насочени по позиции на "Ислямска държава", позовавайки се на информация от официален американски източник.

Според него, руската авиация обстрелва покрайнините на град Хомс и други райони на Сирия, в които няма бази на ИДИЛ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата с "Ислямска държава".

"Независимо какви са новите военни действия не бива да влизат в конфликт с усилията на коалицията на САЩ срещу ИДИЛ", обяви говорителят на НАТО, цитирайки Столтенберг.

Правителството на Франция не споделя позицията на Русия по отношение на мерките за решаване на ситуацията в Сирия, но има намерение да продължи диалога.

"Как е възможно онзи, който е виновен за ситуацията, да взема участие в бъдещето на страната? Реабилитацията на Башар ал-Асад е морална грешка. Ние не сме съгласни с Русия, що се отнася до преходния процес. Той не може да се случи с участието на Башар Асад. Но сме длъжни да продължим диалога", коментира министър-председателят на Франция Манюел Валс.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр смята, че за Русия е по-добре да се присъедини към коалицията, оглавявана от САЩ.

Според него, никой от членовете на коалицията не би възразил, ако Русия реши да се присъедини към тях в единен фронт срещу "Ислямска държава".

"Въпросът е в това защо Русия влиза в борбата с ИДИЛ самостоятелно, след като има международна коалиция за борба с ИДИЛ", коментира Ал-Джубейр, който добави, че Саудитска Арабия подкрепя смяната на властта в Сирия, особено ако се случи по мирен път.

#1 Rowan 30.09.2015 в 17:19:57

Ах как обожавам политическата реторика... Ето на това: "Въпросът е в това защо Русия влиза в борбата с ИДИЛ самостоятелно, след като има международна коалиция за борба с ИДИЛ", отговора е: Защото никой не воюва с ИДИЛ бе другари. Бомбардировките до момента целяха унищожаване на инфраструктурата на Сирия и по-специално петролната й индустрия. Кой, как и защо печели от това, всеки средно грамотен човек може сам да си отговори.

#2 Conspirator 30.09.2015 в 18:00:36

Манюел Валс да отскочи за бърз инструктаж до най-близката синагога по местожителство,че в тези динамични времена не се знае...Вчера братята израилтяни разбомбиха 61 механизирана бригада на сирийците и отвориха коридор на амуджите към Дамаск и Западна Гута. Ето за какво е цялата дандания в ''братските''СМИ.Вдигане на пушилка там,където няма огън.

#4 TheRock 30.09.2015 в 20:50:51

Rусия бомбардира позиции на сирийската опозиция която се бие с ИДИЛ. Няма хах Пути да бомбардира хората на Рамзан Кадиров!

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 30.09.2015 в 21:30:59

Скала, ти си еманация на термина промит мозък. Ти телевизия не гледаш ли? Новини не четеш ли? Наврял си си главата в дупето?! Другаря Кадиров от четири дена крещи, че точно за един ден ще срещне всички от ИДИЛ със създателят им, само да му се даде зелена светлина от другаря Путин, за пускане на главорезите му на територията на Сирия. Ще бъде странна битка. Allahu Ekber ще се чува от едната страна, Allahu Ekber и от другата. И да не е за един ден, но за седмица чеченците ще изчистят цялата измет от него район.

#6 Rowan 30.09.2015 в 22:58:43

Дядя Путя никога не е казвал, че ще бомби ИДИЛ... само. Фактически, когато оповести за ударите, думите му бяха: - Ще нанасяме въздушни удари по всички терористични организации на територията на Сирия, в това число и ИДИЛ. Журналята обаче, пак се правят на ощипани. Бе тия хора не гледат ли новини?

#7 deowin 30.09.2015 в 23:25:16

>Бомбардировките до момента целяха унищожаване на инфраструктурата на Сирия и по-специално петролната й индустрия Докато тези на руснаците целят укрепването на Асад и дори не засягат ИДИЛ: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34399164 Не че нещо, ама дори да приемем твоята хипотеза за вярна, въпреки че очевидно е доста спорна, то сирийската работа става от трън на глог. С лекото изключение, че след като жертвите в Сирия бяха заради ИСИЛ и заради Асад (например http://www.aljazeera.com/news/2015/05/children-bombardment-victims-syria-150514125157937.html), и, докато американците откровено не харесваха и двете страни, руснаците явно ще направят каквото им е по силите да укрепят силата на Асад. Файдата за сирийския народ не изглежда положителна. Не изглежда и нулева. Май ще е третата възможност.

#8 deowin 30.09.2015 в 23:27:07

>за седмица чеченците ще изчистят цялата измет от него район Чисто хипотетично, ако след седмица позициите на ИСИЛ не са сринати от могъществените чеченци, ще си посипеш ли пепел на главата и ще признаеш ли, че си сгрешил в преценката си?

#9 Spider 30.09.2015 в 23:37:19

Ако само си сипят бомбите над тъпите арабелски глави, работата си е ок. Ама ако блядовете тръгнат да се изпоколят с арабелите,не че ще ми е лошо, но мъжествените възстаници и радикалните смели ислямизирани мангусти могат вместо да се бият, по стар мангалски обичай да се изпонасерат, и и те да станат бежанци. А мангалоиди в повече май не ни трябват.

#10 TheRock 01.10.2015 в 01:24:59

За Путин има два вида терористи, тези на Кадиров и "Хамаз" са "добри", другите са "лоши"! За цивилизованият свят терористите са ТЕРОРИСТИ!!! Толкова сте прости че чак сте срам за цивилизацията!!! Рамзан Кадиров е същия ислямски терорист и палач какти ИДИЛ, само че е на с,ужна при Путин! Хората на Кадиров колят християни в Украйна!!!

#11 TheRock 01.10.2015 в 01:36:23

Е, видяхме кого удариха руснаците! Удариха умерената сирийска опозиция. Не са ударени позиции на ИДИЛ! Загинали са и над 30 цивилини включително и деца! Руснаците нямат "умни" бомби, тейхните са само "пияни"! Гледайте кадрите по мейдународния обмен!

#12 Rodrigo Diaz de Vivar 01.10.2015 в 02:16:14

"Умерената опозиция" простьо, е Ал Кайда. В Хомс е най-натрапчивата им точка. Те са били атакувани и ще ти кажа защо. Защото те са канала за оръжието към ИД. САЩ и компания "обучават" и въоръжават "умерената опозиция" за да ядат бой всеки ден от ИД, които пък им вземат оръжието и го използват срещу Асад. 'Щото нали кофти е малко САЩ и компания да въоръжават ИД. Намерили са му цаката.

#13 TheRock 01.10.2015 в 12:28:19

Простьо си ти!!! Скоро приключвате!!! Само да свирне тръбата и сте минало!!! Отрепки нешастни!!!

#14 Дара 01.10.2015 в 14:55:23

therock, разбери че няма умерена опозиция.Това , което наричаш умерена опозиция са хора , които искат установяване на ислямистка власт по подобие на Афганистан, Pакистан, C. Aрабя и пр. Асад има едно от наи-секуларните управленя в близия изток и точно това не се харесва на ужтожа умерените. Когато движението възниква преди години, има и интелектуалци , които искат повече демокарция , но те бързо отпадат, защото мнозинството са точно прости религиозни екстремисти, които нямат нищо продив ИД, просто защото и те се бят срещу Асад , за да си направят ислямистка държава Това е от 13 година, представи си сега Western states have said that Mr Assad must go and have tentatively backed the opposition, they are rattled by the fragmentation and growing number of extremist elements among the rebels (Западът иска Асад да си ходи, но е разтревожен от въжода на екстремистките елементи в опозицията) Two of the most powerful are Jabhat al-Nusra, which is affiliated with al-Qaeda, and Ahrar al-Sham. Sometimes rebel groups work together; at other times they clash. Meanwhile, the sectarian nature of the conflict is deepening ( Връзката с Алкйда я разбираш , нали? http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2013/06/economist-explains-12

#15 deowin 01.10.2015 в 17:43:53

>Те са били атакувани и ще ти кажа защо Ти сериозно ли си си въобразил, че си говориш с бога си, сиреч Путин, и/или му четеш мислите, та си толкова напълно убеден, че знаеш причините за всичко, което прави? Честно ли не ти прави впечатление, че може би, евентуално, има някаква вероятност това да понамирисва леко на арогантност и самонадеяност? И, също, кажи що ще чиниш зимъска, ако случайно се окаже, че руснаците изобщо нямат за цел някакви възвишени идеали като да удрят сериозно ИДИЛ и да освобождават Сирия, като същевременно настройват цялата сунитска общност срещу себе си (поглеждал ли си скоро карта на разпространението на сунитите?), а просто използват Сирия за да демонстрират военна сила и да убедят света и собственото си население, че Русия все още е световна сила, което става все по-спорно след сериозните икономически последствия на ембаргото, падащите цени на петрола и доста сериозното отдръпване на капитал от големите, но вече не чак толкова бързо развиващи се страни от BRICS, които се представят доста зле икономически през последната година? В смисъл, так, просто гипотетически?

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 01.10.2015 в 21:50:54

@deowin "Ти сериозно ли си си въобразил, че си говориш с бога си, сиреч Путин, и/или му четеш мислите, та си толкова напълно убеден, че знаеш причините за всичко, което прави?" Не драги. Но моите контакти със сигурност са от малко, до значително по-широки от твоите, и по тази причина имам лични и професионални ангажименти с настоящи, и същевременно дългогодишни анализатори, все от служби, занимаващи се с геополитика [дано схващаш какво искам да ти кажа]. Пряката ми работа и етноса ми са предпоставка за тези контакти. Та, разговаряйки с тях, виждам раздразнението им, прозира и повода за това. На доста хора в САЩ им се опънаха нервите от неуспехите им в Сирия, но... ти си мишок, няма откъде да го знаеш. Твоят източник на разсъждения е вестника предназначен за стадото. Второ. Никога дори не ми е и минавала мисълта, че руснаците имат по-висши цели от тази да са геополитически фактор там. Да сипят пепел в канчето на конкурентите си. Нищо повече. Въпреки това, в случая тази политика ми допада. Другата политика, на един-единствен световен лидер, дори и това да е САЩ, не ми носи никакви ползи. А и съвсем неглижирано, никой американец няма полза от това. Имат полза една шепа хора. Той чифута беше достатъчно нагъл, да го каже в прав текст февруари месец: https://www.youtube.com/watch?v=7wakePa705I

Новините

Най-четените