Неофициална среща между Обама и Ердоган

Президентът на САЩ Барак Обама и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се срещнали неофициално зад кулисите на Конференцията за ядрена сигурност, която се провежда във Вашингтон. Информацията беше разпространена в съобщение на Белия дом.

Срещата се случва броени дни, след като американския държавен глава отказа да планира среща с турския президент, заради информация, че Турция продължава да подклажда напрежение в Сирия, както и заради неспазването на човешките права от страна на Анкара.

На високо равнище важни теми като борбата срещу тероризма и намирането на политическо решение за прекратяване на огъня в Сирия бяха разгледани на срещата между вицепрезидента на САЩ Джоузеф Брайдън и Ердоган.

Американският вицепремиер изрази съболезнованията си за последните атентати, извършени в Турция.

От Белия дом заявиха, че САЩ приемат ПКК за чуждестранна терористична огранизация, осъждат дейността й и смятат да задълбочат сътрудничеството в борбата срещу всички форми на тероризъм, включително срещу ПКК.

Като основна цел на борбата с тероризма обаче, Байдън и Ердоган се съгласиха, че общата им цел е победа над "Ислямска държава" и обсъдиха начини за разширяване на военното сътрудничество в рамките на световната коалиция срещу групировката.

Новините

Най-четените