Момчешкото лице на омразата

21-годишен американец изби деветима души в църква в Чарлстън, Южна Каролина с пистолет, подарен от баща му по случай пълнолетието му. Дилън Сторм Руф беше арестуван при пътна проверка. Американският министър на правосъдието Лорета Линч заяви, че нейното ведомство ще разследва мотивите и фактите, свързани със стрелбата в църквата Еманюъл, която е средище предимно на цветнокожи, посочва Ройтерс.

По-рано правосъдното министерство заяви, че ще разследва случая като престъпление, което може да е било мотивирано от омраза. Други го нарекоха чисто и просто тероризъм.

В стаята на Руф имало знамена на Родезия и на Южна Африка от времето, когато те били управлявани от бели. Тези снимки били качени в профила му във Фейсбук, който от вчера обаче е закрит.

Напоследък Руф казвал пред свои приятели, че цветнокожите превземали света и някой трябвало да направи нещо за бялата раса. Руф искал сегрегация между белите и черните. Негов съквартирант разказа, че младежът мечтаел за гражданска война и планирал стрелбата в продължение на 6 месеца.

Очевидци разказват, че в църквата Руф казал, че дошъл да убива чернокожи. Пет пъти презаредил пистолета си. Куршумите отнеха живота на 6 жени и трима мъже, всичките афроамериканци.

21-годишният мъж се предаде, без да окаже съпротива. В памет на жертвите на много места в САЩ, както и в Чарлстън бяха организирани бдения.

Чичото на нападателя - Карсън Коуълс, описа племенника си като затворено момче, което изглеждало по-малко от възрастта си, нямало работа, нито шофьорска книжка и което стояло прекалено много време в стаята си, предаде Ройтерс. Младежът повтарял клас в гимназията, а после се преместил в друго училище, което напуснал през 2010 г.

За последния си рожден ден Руф получил от баща си подарък - пистолет 45-и калибър, и започнал да се учи да стреля. През февруари Руф бил задържан в мол в Колумбия. Патрулиращите полицаи го претърсили и открили у него болкоуспокояващо лекарство, което някои хора, пристрастени към тежки наркотици, приемали.

От мола забранили на Руф да го посещава за една година. Два месеца по-късно обаче се обадили в полицията, защото младежът се появил на паркинга. Той бил арестуван и молът увеличил забраната на 3 години.

Руф е дете на разведени родители. Той заедно с по-голямата си сестра Амбър живеели известно време с баща си и втората му жена. Сестрата на Руф тази неделя трябвало да се омъжи за годеника си.

Нападения като атентата срещу Бостънския маратон от 2013 г. веднага биват заклеймени като терористични действия, извършени от ислямски екстремисти, но нападенията срещу афроамериканци и мюсюлмани в САЩ рядко биват наричани така, особено ако са извършени от хора с бял цвят на кожата, казват критици, цитирани от "Ню Йорк таймс".

Убийството на девет чернокожи енориаши от бял нападател откроява ясно двете болести на тази страна - расизма и оръжията. И двете са дълбоко вкоренени в историята й още от нейното създаване, а и няма скоро да си отидат. Фактът, че щатският сенатор Клемента Пинкни е сред загиналите, показва, че никой не е в безопасност.

Фактът, че това става на молитва в църква, показва, че никъде не е безопасно. Америка няма монопол над расизма, но той е толкова смъртоносен заради лекотата, с която хората могат да се сдобият с оръжие, пише в. "Вашингтон пост".

 

#1 Шамито 19.06.2015 в 15:21:50

Расизма и оръжието са демократични ценности а не болести.Ако бяха болести има радикални решения за тяхното лечение.Следователно политическите лекари не са на ниво.Кой ще си вземе поука?

#2 Пенчо 19.06.2015 в 16:00:12

Малка забележка към преводача за пистолета, всъщност е 45-ти калибър и в милиметри е 11,43 мм и няма такова нещо, като 45 милиметров пистолет... Най точно е да се каже че и .45 части от инча, както те си го измерват. Иначе изроди има навсякъде, какво да коментирам...А ти Шами на живо въобще виждал ли си американец, ходил ли си там или е така си правиш вятър на устата...чешкаш си пръстчетата по клавиатурката де...За ценности ще говориш, като циганетата почнат да носят и те патлаци тук в милата родина и съответни бели пишлемета започнат да отговарят на предизвикателствата също с гангстерски приоми...Просто си е кофти да си пред тъпак с пищов, без значение цвета на кожата, пичове!

#4 boris 19.06.2015 в 16:41:29

Е, този го хванаха, но друг ще го смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност.

#5 Bacillus Bulgaricus 19.06.2015 в 17:02:22

Ако искаш да направиш нещо за Бялата раса, трябва да отгледаш, възпиташ и изучиш добре 5 бели деца и може да си спокоен, че си изпълнил дълга си. Смятайте, ако всеки от нас го направи, дали бъдещето на расата ни ще е под въпрос! Всичко останали методи обслужват интересите на врага.

#6 Дракон с кисело зеле 19.06.2015 в 17:21:58

Поредното доказателство, че свободното разпространение на огнестрелно оръжие е зло. На тоя олигофрен от статията ако му трябваше разрешително, за да грабне пищова, девет човека сега щяха вероятно да са живи, а на него сигурно след три-четири години щеше да му дойде акълът в главата. А сега имаме девет трупа и едно хлапе, което ще си изкара живота по затворите. Евала, значи. Всеки идиот с оръжие! Разхлабвайте режима още. Нека мрат хора. SURVIVAL OF THE FITTEST!

#11 Дракон с кисело зеле 20.06.2015 в 16:36:53

ЛИПСВАЩИТЕ НОВИНИ (В БГ): За последните 20 години, паралелно с многократното увеличаване на продажбите на законно притежавано оръжие, смъртоносните престъпления в Америка (повечето извършвани от черни), са намаляли с 39%, а несмъртоносните - с 69% --- Линк, че ми стана истересно?

#12 Ролинс 20.06.2015 в 17:21:15

Шамито | 19.06.201515:21 Расизма и оръжието са демократични ценности а не болести. ----------------------------------------------------- Ааа, не! Расизмът/фашизмът/национализмът/национал-социализмът са ВАШИ творения, анти-демократични творения. Нали вашият фюрер, Путин, финансира Националния Фронт във Франция и Златна Зора в Гърция - расистки, национал-социалистически партии, които не биха се поколебали да избият всеки не-ариец, ако вземат властта. Ето няколко линка като доказатества: European neo-Nazis hold meeting in Russia https://euobserver.com/political/128108 http://www.vocativ.com/world/russia/putin-ukraine-neo-nazi/ Така че, другарю, този Дилън Сторм Руф е ваш герой, защото бил "претрепал 9 чернилки" . Абе вие, путинистите, не наричахте ли президента на САЩ, "Обонго", намеквайки, че е маймуна? Стига сте се правили на хуманисти, когато ви е удобно. Вие винаги се радвате като умират хора с по-тъмен цвят на кожата.

#13 Ролинс 20.06.2015 в 17:29:11

И още нещо. Абе този Руф не е ли терорист? В смисъл, знам, че медиите дефинират думата "тероризъм" с ислямски фундаментализъм, но този човек целонасочено убива Афро-Американци. Ако лидерите на САЩ и западна Европа имаха топки, щяха да се борят с Нацистките, националистките, расистките организации както го правят с Ислямска държава или Ал Кайда. Защото и двете творения са еднакво опасни за цивилизованите хора.

Новините

Най-четените