Извънредно положение в Източна Украйна

Правителството в Киев обяви извънредно положение в размирните източни райони на Донецк и Луганск, където трети ден проруските бунтовници са в настъпление срещу армията. По-рано днес снаряд порази подстанция на мина в източната част на Украйна, което причини блокада на около 500 миньори под земята.

За цялата страна е повишено нивото на опасност, но премиерът Арсений Яценюк разясни, че това не означава военно положение, а само максимална и денонощна координация на институциите за защита на населението.

Целта на бунтовниците от Донецк и Луганск е да изтикат армията отвъд границите на двата региона, за да могат да обединят отрядите си.

След като вчера завзеха позиции в стратегическия морски град Мариупол, днес бунтовниците от Донецк започнапа операция по превземане на град Дебалцево с 40 оръдия и системи за залпов огън.

Жертвите са около 40 само за последните два дни, които според международни наблюдатели са сред най-тежките от началото на конфликта насам.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин нарече украинските въоръжени сили "натовски легион", който не защитава националните интереси на Украйна, а има за цел на сдържа Русия.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг определи думите на Путин като „глупости". „Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът. Призоваваме Русия да прекрати незабавно подкрепата си за украинските отцепници, да спазва международните си ангажименти и да спре да дестабилизира Украйна", допълни той.

Според Путин, който говори пред студенти в Санкт Петербург, правителството в Киев е саботирало мирния процес, макар преди три дни самите сепаратисти да обявиха, че повече няма да преговарят за никакво спиране на огъня и започнат офанзива срещу контролираните от армията пунтове.

Президентът на Украйна Петро Порошенко написа в Twitter, че Кремъл праща гориво за танковете и оръжие във вид на хуманитарна помощ за Донбас. Утре Русия праща от Рустов поредния хуманитарен конвой към Източна Украйна.

Преди месец Върховната Рада в Киев гласува прекратяване на военния неутралитет на страната, с което Киев може да започне процедурата по кандидатстване за членство в НАТО.

#4 Rowan 26.01.2015 в 22:35:57

Медията и списващите в нея са ми ясни – плащат им за това, което публикуват. Аз, като редови коментиращ, много искам да задам няколко въпроса на колегите коментиращи, застъпващи тезата за неделимостта на Украйна: Как, уважаеми съфорумци, демократи и защитници на човешките права, вие виждате Украйна, ако приемем, че сепаратистите сложат оръжие и Крим се върне под украинска юрисдикция? С напалм ли ще прочистваме етнически замърсените територии? Изселване на няколко милиона руснаци? Кастова държава с патриции и плебеи ще се въвежда? Вие сигурни ли сте, че нямате психиатрични отклонения? Известно ли ви е съдържанието на понятието „геноцид“?

#5 капита Силвър 27.01.2015 в 00:15:30

Как, уважаеми съфорумци, демократи и защитници на човешките права, вие виждате Украйна, ако приемем, че сепаратистите сложат оръжие и Крим се върне под украинска юрисдикция? Как ли? Много просто. Като се изтеглят на руска територия главорезите на Путин и редовната му войска и оставят на мира цивилното население, което е пропищяло от "освободители".

#6 Conspirator 27.01.2015 в 00:16:30

Изводът е,че досега положението в източна Украйна е било редно/с 5000 хиляди загинали/ Сега,когато става извънредно ми е трудно да си представя броят на бъдещите жертви. Пак успяха.Млатят се ''гламавите'' славяни един друг,та пушек се вдига. Как беше...'' Москаляку на гилляку!''или другото...''Кто не скачет, тот москаль" И ние скачахме на времето. ''Кой не скача е червен!''И докато си скачахме останахме без пазари,а червените си приватизираха икономиката и ''Солунската''митница...

#7 The Seeker 27.01.2015 в 01:06:10

Предвиждаше се ответна офанзива от "сепаратистите", аз не вярвах да започнат но ето - дано успеят, барем изтикат западнофилите извън своята родина

#8 Ролинс 27.01.2015 в 01:46:27

"The Seeker | 27.01.201501:06 Предвиждаше се ответна офанзива от "сепаратистите"" Ъ-ъ-ъ нещо не разбрах, за какво им е офанзива на "сепаратистите" (терористи), нали уж само защитаваха градовете си? Или са подстрекавани и подпомагани от външни сили. И ти се радваш на това, че ще загинат още цивилни? Изрод

#9 Ролинс 27.01.2015 в 01:58:36

"Как, уважаеми съфорумци, демократи и защитници на човешките права, вие виждате Украйна, ако приемем, че сепаратистите сложат оръжие и Крим се върне под украинска юрисдикция? С напалм ли ще прочистваме етнически замърсените територии?" Какво етническо прочистване? Всеки е свободен да си хване влака за където му харесва. А не да хваща оръжие и да убива, още по-малко в Европа. А това горното "връщане" няма да стане без помощ от НАТО или трета световна война. Или при дифолт от страна на руснаците и клякане от санкциите. А ти защитаваш азиатска варващина.

#10 Rowan 27.01.2015 в 07:14:17

Ролинс, абсолютно съм сигурен, че ти и подобните на теб бихте могли да съжителствате мирно с хората, които до вчера са стреляли с тежка артилерия по жилищните ви квартали. Безрезервната вяра в думите на силните на деня е отличителна черта на подобен тип безгръбначни. Но други не могат и тях ги уважавам, а вие сте „относително безобидни“. Накъдето задуха вятърът и вие сте на там. Предполагам си ръкопляскал на американската дипломация, когато Кадафи си разпъна шатрата в NY и после пак си ръкопляскал, когато го разбомбиха. Кафяво имаш ли отзад, от новината, че Обама ходи да целува ръка на новият монарх в Риад?

#11 Fedar 27.01.2015 в 11:48:51

8 Ролинс Ъ-ъ-ъ нещо не разбрах, за какво им е офанзива на "сепаратистите" (терористи), нали уж само защитаваха градовете си? ---------- Ясно е, че вие педалите и НПО-лекетата не сте ходили в казарма и като цяло не отбирате от никое мъжко занимание. Затова ще ти го обясня на кратко. Когато много дълго време си обсаден, нападан и обстрелван, в един момент взимаш инициативата и преминаваш в КОНТРАОФАНЗИВА. Целта на контраофанзивата е да се обезвреди и неутрализира агресора, и да се изтласка на безопасна дистанция. При една от последните си такива контраофанзиви срещу едни много нахални агресори, руснаците стигнаха до Берлин...

#12 Fedar 27.01.2015 в 11:54:47

Какво етническо прочистване? Всеки е свободен да си хване влака за където му харесва. А не да хваща оръжие и да убива, още по-малко в Европа. --------------- Много си се объркал. Никой няма да хваща никакви влакове. Руснаците живеят в Донбас от векове - много преди Владимир Илич Ленин да включи областта в УССР (Украинската ССР) като мярка срещу "великоруския шовинизъм", и много преди Украйна да обяви през 92-а едностранно и без референдум независимост и суверенитет върху земите, подарени им от болшевиките. Захарченко - лидерът на опълчението - е от Донбас. Култовите опълченци Гиви и Моторола са от Донбас. В опълчението се бият миньори, учители, свещенници, полицаи от Беркут. И нямат никакво намерение да капитулират пред наемниците и фашизиринати изродчета от Лвов и Галичина.

#13 Fedar 27.01.2015 в 12:08:36

4 Rowan | 26.01.201522:35 Медията и списващите в нея са ми ясни – плащат им за това, което публикуват. Аз, като редови коментиращ, много искам да задам няколко въпроса на колегите коментиращи, застъпващи тезата за неделимостта на Украйна: --------------- Роуън, няма такова нещо "неделимост на Украйна". На изкуствената държава, създадена през 1992 на базата на административни граници, начертани от болшевиките в рамките СССР. Получила независимост и суверенитет върху голяма територия, несъответстваща на етническо-културните й граници, с единствената стратегичекса цел на САЩ, да служи като бомба със закъснител спрямо Русия. Можеше да има "неделимост на Украйна", само ако 92-а бяха обявили независимост в територията на запад от река Днепър. Без подарените на УССР земи на Новорусия и Крим.

#14 янаки 27.01.2015 в 12:56:16

Санкциите по отношение на Руската федерация не са отговор на конретни действия на Путин, а имат за цел да смачкат тази страна и да я докарат до това жалко положение, каквато беше преди Путин през 2000 година да стане президент. Поводи за заклеймяване на Русия като тоталитарна и недемократична държава винаги са се намирали.Преди да дойде реда на Украйна и Крим, беше лишаването на хомосексуалните от правото да пропагандират пред децата хомосексуалните наслади. Затова и бойкотираха зимните игри в Сочи. Русия, дори да стане образец на демокрация и спазване на всички норми в международните отношения, пак ще бъде „страната на злото”. А САЩ – най-демократичната, миролюбива и и неагресивна страна на света.

#15 Fedar 27.01.2015 в 13:10:21

Поводи за заклеймяване на Русия като тоталитарна и недемократична държава винаги са се намирали.Преди да дойде реда на Украйна и Крим, беше лишаването на хомосексуалните от правото да пропагандират пред децата хомосексуалните наслади. Затова и бойкотираха зимните игри в Сочи. --------- Абсолютно вярно!!! Отношението на Запада (разбирай - САЩ) към Русия винаги е било като в онзи стар виц за вълка и заека, дето вълкът все си намирал повод да се заяде със зека - "Зайо, защо си без шапка?", после - "Заек, ти защо ходиш с шапка, бе?!".... Но това вече няма значение. Русия се събуди и този процес вече е необратим. Путин дори още утре да си тръгне, вече направи най-важното - създаде еталон за лидерство. В близките десетилетия руснаците, за ужас на неолиберастките глобалисти, ще гласуват само за лидери като Путин.

#18 Fedar 28.01.2015 в 00:33:44

Старшинка, пий си на спокойствие пърцуцата и не се прави на хулиган и експерт из интернет. Ако ми трябва да знам как се набива крак на плаца, как се прави легни-стани и колко точно смърдят фатмашките кубинки, тогава несъмнено ще се обърна към теб за експертно мнение. А за военни тактики предпочитам да чета книги на компетентни хора, а не да слушам пенсионирани старшинки, които сега пазят някой паркинг. Със здраве!

#20 паяка 28.01.2015 в 11:34:12

https://www.youtube.com/watch?v=x87nSL58crc

#21 John Smith 28.01.2015 в 12:21:50

Акарче ,специален поздрав...кат сме на тема военни маршове https://www.youtube.com/watch?v=07PlggWJwLM

Новините

Най-четените