Сблъсъци между демонстранти и жандармерия на протест в Букурещ

Хиляди румънци се събраха на протест в центъра на столицата на страната Букурещ. Стигнало се е и до сблъсъци с жандармерията, при което са пострадали 36 души.

Няколко са били откарани в болница, съобщава bTV.

Протестиращите настояват за оставка на правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, както и за предсрочни избори.

За да се включат в митинга, през последните дни в Румъния пристигнаха множество румънци, които в момента живеят в чужбина.

Управляващите са обвинявани в това, че се опитват да премахнат структурите за борба с корупцията.

#1 Виктория Пенелопова 07 10.08.2018 в 22:11:16

Това румънско правителство е най-корумпираното и най-престъпното откакто съществува държавата Румъния. Това са думи на Президента Йоханис Клаус. Слушах речта му, която призоваваше румънците на протест, беше емоционална и въздействаща. Управляващите в момента комунисти посегнаха на всичко, с което Румъния се гордееше и най-вече, узакони отново корупцията като обезглави Лаура Кьовеши. Комунистите сеят ветрове, но винаги жънат бури. Стискам палци на румънците, те знаят как да се справят с комунисти!

#2 Онуфрий 10.08.2018 в 23:25:27

Интересно как големи български телевизии пропускат да включат в новините си репортажи за подобни събития. Спомням си също поканиха Кьовеши у нас как всички прокурори ( с изклюèние да две прокурорки) се разбягаха като бити педерасти сакън Цацаров да не ги види там. Иначе цялата работа в Румъния се свежда до това, че на есен Ливиу Драгня трябва да влезе за няколко години в затвора.

#3 pixie 11.08.2018 в 08:54:53

"Интересно как големи български телевизии пропускат да включат в новините си репортажи за подобни събития." То е ясно защо - да не ни тревожат излишно. Или да не откраднем идеята (щото сами не се сещаме). Румънците поне правят нещо, а ние само плюем и се възмущаваме на маса или по форумите. И духаме супата.

#4 GETI 11.08.2018 в 12:49:44

На мен пък друго ми е интересно.Защо големи български телевизии пропускат да кажат, че тава правителство направи нещо подобно което направи и Орбан в Унгария - прие законопроект, който променя финансирането и функционирането на неправителствените организации в Румъния. Законопроектът е с реформи, които ще намалят в значителна степен достъпа на НПО до частно финансиране чрез спонсорство или дарения - промените в данъчния кодекс, че румънските компании няма да получат финансови стимули, ако финансират НПО или други организации с нестопанска цел. Фирмите дори няма да могат да се възползват от възможността за намаляване на размера на печалбата, която се облага с данък... В Унгария точно тези закони работят против корупцията, страната е в просперитет - Изкупиха някои електро - и водни дружества, и насочиха изцяло усилията към раждаемостта, сега имат прираст. Износът им за 2017 г. е 105 милиарда евро...

#5 Бобо 11.08.2018 в 18:02:30

GETI Tи си бил много умен ве!

#6 Онуфрий 11.08.2018 в 23:46:10

Законопроектът е с реформи, които ще намалят в значителна степен достъпа на НПО до частно финансиране чрез спонсорство или дарения ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Как според теб би трябвало да се издържа едно НПО? Ако започне да върти бизнес ще кажете, че са търгаши или нещо подобно. В цял свят НПО-тата се издържат от частни дарения. В интерес на истината днес вече по всички телевизии имаше репортажи за протестите в Румъния.

Новините

Най-четените