Гражданите на Украйна вече могат да пътуват безвизово в ЕС

От тази нощ гражданите на Украйна вече могат да пътуват безвизово в ЕС в 28-те страни-членки. Те ще могат да пребивават не повече от 90 дни за всеки 180-дневен период в страните на Съюза, а за всички останали случаи - визите ще важат. Това е едно от условията от споразумението за асоцииране на страната към ЕС.

Реално все още съвсем малък брой украинци могат да се възползват от облекченото пътуване, тъй като според процедурата те трябва да притежават паспорти с биометрични данни. В Украйна все още паспортите не са съобразени с европейското законодателство и съвсем тесен кръг граждани разполага с такива.

Украинският президент Петро Порошенко направи изявление на Европейския площад в Киев по време на тържествен концерт по повод отпадането на визите. Той заяви, че "съдбата се е усмихнала на Украйна" и че става дума за мечта, за която се е борило не едно поколение от "нашите предци".

Според Порошенко отпадането на визите е повече от Новогодишен празник, защото отбелязва "разрива с Руската империя" и на "украинския демократичен свят с авторитарния руски свят".

 

#1 TheRock 11.06.2017 в 14:08:55

Браво!

#2 скучко 12.06.2017 в 10:43:58

Дреме ми на Патарока!

#3 KingoftheROAD 12.06.2017 в 11:27:13

Е, тва ако не е врЪЙЪт на сАлдоледа, какво друго би могло да бъде?

#4 dedo adji 12.06.2017 в 13:03:43

По време на тоталитаризъма имаше някои мероприятия, на които им казваха "силен удар в празно пространство". Това е поредното shadow boxing замахване по Русия. Путин сигурно вече е привикал някой шаман от сибир да му свали стреса от силния удар. А ликуващите еврогейци елегантно пропускат бележката, че на безвизов режим ще се радват много ограничен брой украинци, притежатели на специални паспорти. Пак по старите спомени, горе долу колкото притежатели на специални паспорти имаше през тоталитаризъма. И от същия сорт. Бе защо все ме връщат към младежките спомени, бе? Апропо, този режим ще важи ли и за кримците? Нали според Европа Крим е украински.

#5 Citizen X 12.06.2017 в 17:15:07

Жужи газ пикае, хлопците отлепиха необратимо на Запад. Като си помисля, колко ние сме чакали тези облекчения за да можем да получим силно образование, достъп до информация и възможности... Мога само да ги поздравя!

Новините

Най-четените