"Южен поток" бил в помощ на България

Руският президент Владимир Путин съжали, че проектът за газопровод „Южен поток" бил замислен в „помощ на България", която обаче отказала.

"Удивен съм от позицията на българското ръководство, което непонятно по какви съображения пренебрегна собствените си национални интереси. Три милиарда щяха да бъдат вложени в проекта: това са работни места, заплати, приходи на всички нива на бюджета... Но като са казали "не", нека да е "не", коментира Путин на традиционната си годишна пресконференция в присъствието на журналисти от цял свят.

Проектът „Южен поток" бе замразен поради несъответствения с европейското законодателство, основно заради осигуряването на участие на трети страни, а Русия се ориентира към „Турски поток" като основна бъдеща транзитна връзка вместо Украйна, но този проект също бе спрян заради споровете с Турция.

Според Путин турската армия е извършила враждебен акт, когато е свалила руския бомбардировач „Су-24" при сирийската си граница, а след това се е „скрила зад НАТО".

"Веднага побягнаха към Брюксел. Обиждали ги! Кой ви обижда? Ние някого закачали ли сме? Не! Започнаха да се прикриват зад НАТО, а това нужно ли му е на НАТО? Май стана ясно, че не", изтъкна руският държавен глава.

Путин "не вижда изгледи" за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция, което обвини в ислямизация, от която „Ататюрк, навярно, би се обърнал в гроба".

Руският лидер наруши добрия тон с коментара: "Ако турците искат да лижат САЩ на едно място, не знам дали САЩ се нуждаят от това", каза Путин.

#1 TheRock 17.12.2015 в 15:36:17

Путин, закривай държавата - бензиностанция!!! В Германия създадоха и задействаха термоядрена реакция, скоро петрол, газ, атомни централи просто няма да са нужни!

#2 Kikaha 17.12.2015 в 16:57:38

Нервичките на товарищ Путин май вече не са, каквито бяха ... Остана ли някой да не е предател, враг и фашист?

#3 TheRock 17.12.2015 в 17:09:51

Смятайте каква измама е била "Южен поток" щом чужд държавник говори така!!!

#4 goni 17.12.2015 в 17:11:32

Чудесно чувство за хумор! Само бих добавил:"Не се радвайте когато ви лижат гъза! Може да е смазка!"

#5 TheRock 17.12.2015 в 17:12:51

Какво е казал Захари Стоянов по руския въпрос, все едно че е виждал днешните дни: Писмо от Захари Стоянов до освободителя Аксаков Благодарим ви за откровеността. С това вие показахте, че сте руски патриот. Но позволете и нам да ви заплатим със същата монета, т. е. и ние да бъдем така откровени патриоти като вас. Вие сте горещ славянофил, познавате славяните , знаете, че в славянската натура е, щото всяко нещо да се говори ясно и открито. Освен това ще да бъдете така великодушни и търпеливи да чуете и нашето слово, словото на ония, които вие искате да унищожите, да слеете и затриете политически от лицето на земята. Няма да откажете, че и кравите ритат, когато се наруши тяхното кравешко право. Вие сте ни освободили, дали сте ни политическо съществувание — благодарим ви. Но защо не ни оставите сами да падаме, да ставаме, да се караме и гониме, за което пак сами себе си ще обвиняваме? Бъдете малко по-настрана от нас, давайте ни съвети през гори и планини, да ви виждаме и чуваме отдалеч, да си спомняме за вас само ония минути, когато вие гонехте неприятеля! А ако искате да помагате на своите „деца”, то може и отдалеч, там, дето нашата ръка не стига. Повярвайте, че вашата намеса в нашите домашни работи: кой да бъде министър, где каква църква да се направи и за какво да пишат вестниците и пр., е услуга смешна и нищожна. За да се уверите, че ние говорим право, благоволете да посетите трите части на България : Македония, Тракия и Княжеството. В първата, Македония, гдето не е стъпил крачецът ни на Ернрота, ни на Ремлингена, ни на Сорокина, руският цар е господ, Русия е земя обетована. В Тракия руският цар е свети Петър само. А в Княжество България, гдето по-отблизо са запознати хората с вашите „порядки”, руският цар е просто цар и човек. Да си бъдем сами, да си разравяме огнището със своите собствени ръце — ние желаеме и по други причини. Историята на прогреса ни обажда с най-поразителни факти, че опеката над народите, била тя православна, или гнило-западна, е убийствена. Ние знаеме, че там, гдето народите не са се допущали да се месят в собствените свои дела, там тия народи са си останали деца пеленачета. В 24 брой на своята газета вие казвате ясно и открито, че всяко тържество на българите е смърт за Русия, че балканските държави не трябва да имат нищо свое, че те трябва да бъдат притежание на русите, или, по-ясно казано, те трябва да погълнат от вашата държава. Колко сте жестоки покровители. Колко се оправдава онова изречение, че вие правите народите на мост, за да преминете по тях, а по-после вземате за себе си и самия мост. Каква правдоподобност в думите на един наш стар деятел, че вие не знаете граматиката, защото не правите разлика между твой и мой! http://www.svobodata.com/page.php?pid=571

#6 goni 17.12.2015 в 17:42:11

Ало! Скалата! Цитата е точен! Но,защо не уточниш за коя година става въпрос!Би ли бил така любезен да уточниш за простолюдието, колко пъти България е била в национална катастрофа и поради каква причина?! И една моя лична молба! Колко пъти трябва да ни бият за да разберем за какво иде реч?!

#7 dedo adji 17.12.2015 в 19:13:08

Путин се прави на наивник. само павето не е разбрал, че южния поток го спря не българското а американското правителство. а той наказа не виновния а тоя, който му е под ръка и е беззащитен. Каква щеше да бъде файдата от потока не е ясно, развяваха се всевъзможни противоречиви версии. Но щом не го харесаха във вашингтон, вероятно е бил полезен за България.

#8 AlahAkbar 17.12.2015 в 23:36:28

Пускам сълзица, ми той путьо денонощно не спял и мислел как да ни стори добро!! Пък българите прости - не щат итова си е! Ма и турците и те прости излезнаха. Без да ги е тъпкал руския ботуш.

Новините

Най-четените