Великобритания глобява RT с 200 хил. паунда

Британският медиен регулатор е наложил глоба от 200 хил. паунда на руската медия RT за нарушаване на правилата за безпристрастност в отразяването, съобщава "Ройтерс".

Британският медиен регулатор, известен като Ofcom, заяви, че е наложил глоба на ANO TV Novosti във връзка с услугата RT, защото не са спазени правилата за излъчване.

В мотивите на Ofcom се казва, че глобата е свързана с новините на RT и актуалните програми между 17 и 26 март, посветени на въпроси като отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, конфликта в Сирия и позицията на украинското правителство по отношение на нацизма и тяхното отношение към циганите.

От страна на RT излязоха с коментар, че налагането на глобата е безпредметно.

"Много погрешно е Ofcom да издава санкции срещу RT въз основа на констатации за нарушения, които понастоящем се проверяват от Върховния съд в Лондон. И докато продължаваме да оспорваме самата легитимност на самите определения за нарушения, смятаме, че мащабът на предложеното наказание е особено неподходящ и непропорционален", коментира говорител на руската телевизия.

Руските власти твърдят, че RT е начин Москва да се конкурира с господството на глобални медийни компании, базирани в САЩ и Великобритания, които според тях предлагат сравнително особен поглед към света.

Критиците твърдят, че RT, която излъчва новини на английски, арабски и испански език, е пропагандната ръка на руската държава и има за цел да подкопае доверието в западните институции.

#1 dedo adji 26.07.2019 в 15:56:51

Край на соцталгията. Връща се времето на Брежнев и бай Тошо. Само, дето те не можеха да глобяват Свободна Европа и Гласът на Америка. Само ги заглушаваха. Очакваме строеж на заглушители в Обединената джамахирия, пардон, кралство. Ако вече не са готови. А как ще се обезпечи събирането на глобата? Да очакваме ли кореспонденти на РТ взети заложници, като българските сестри в Либия? Или конфискуване имоти на РТ? Само, дето нямат работа с България, дори не и с елцинова Русия.

#2 deowin 26.07.2019 в 16:42:56

>Връща се времето на Брежнев и бай Тошо. Понеже англичаните са глобили RT заради едностранна пропаганда в най-добрите традиции на Брежнев и бай Тошо? Звучи като да се случва точно обратното. Поне в Англия. В Русия, естествено, промяната от онези времена до днес е само повърхностна.

#3 dedo adji 26.07.2019 в 17:23:25

Знаем за голямата ти любов към Русия, прасчо, но тук се говори за Англия. Русия е империя на злото, ОК. Как се получава, че бастионът на демокрацията възприема руски методи? Нямам сведения колко англичани гледат РТ и какъв ефект има върху тях. Аз не съм я гледал, мисля, че и ти не си. Но вярваш безапелационно, че показва едностранно, нещо, в което си ме обвинявал много пъти. Даже и да е вярно, явно показва страни, които западните медии не показват. И това, че няколко % англичани ги виждат, плаши английския СЕМ. И, представи си, надава същия ужасЕн вопъл, като 110 български wannabe интелектуалци: Подкопава доверието в западните институции!!! Че те нашите въобщаственици били пророци, бе. Колко ли е ниско това доверие, щом 2 седмици излъчване пред 5-10% от населението могат да го подкопаят. Горката Англия!

#4 deowin 26.07.2019 в 17:46:38

>възприема руски методи? Кое точно е "руски метод"? Да сложиш глобите и забраните върху пропаганда или пък слово на омразата в категория "цензура" би било брутално глупаво, повърхностно и необмислено опростенчество. Което всъщност означава, че най-вероятно правиш точно това. "Всички са маскари" е любимият припев за самите маскари - най-лесното извинение, че ти самият си такъв, е че всички са такива. Разбира се, далеч не всички са такива. За щастие.

#5 dedo adji 26.07.2019 в 18:54:02

...Разбира се, далеч не всички са такива. За щастие. ... За чие щастие? прасчо. Не виждам много щастливи наоколо. Че и ти не звучиш щастливо. За тебе е ясно - ти си чист като момина сълза. Само, дето и в такива сълзи се въдят милиони бактерии. И кои са другите, които не са такива? Ти упорито отказваш да назовеш някой чист като себе си, от страх да не му извадят кирливи ризи. И с пълно основание. Путин е диктатор, спор няма. Диктатор, който изправи на крака една страна след 70 годишен социален експеримент и 10г анархия. Само диктатор би могъл да го стори. И задушава свободата на словото. А как се нарича редактиране на книги, писани преди 150г заради няколко думички? Как се нарича заглушаване словото на "омразата"? Нелюбовта не е омраза. Но ако се потиска ще се превърне. Замазването с баданарката няма да заличи противоречията. Само ще внесе фалшиво успокоение между управниците. И Брежнев беше спокоен. И Тошо.

#6 Nenimir 26.07.2019 в 18:58:00

"посветени на въпроси като отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, конфликта в Сирия и позицията на украинското правителство по отношение на нацизма и тяхното отношение към циганите" Какво не им харесва на англичаните, че може да има официално изразена гледна точка различна от тяхната ли? Или че бендеровците в Западна Украйна не са с фашистки уклон? Пропаганда тече както от едната, така и от другата страна, но Англичаните просто трябва да се направят на интересни, държава която даже вече не може да остоява последиците от взетите решения-Брекзит.

#8 deowin 26.07.2019 в 22:02:19

>За чие щастие? За щастие на човечеството, естествено. За какъв бяс бих говорил за каквото и да било друго? А, момент, проекция.. ти би. Е, както вече казахме, доста сме различни. Аз не бих. Може би някой ден ще спреш да очакваш от мен същата интелектуална долнопробност, която е присъща за теб. >Че и ти не звучиш щастливо. Това е все едно октопод да каже на пойна птица, че не звучи като да пее. Вероятно ще трябва да поясня. Октоподът няма слух. Не може да чува звуци. Та и ти така. Ще повторя - няма да разпознаеш щастие дори да те плесне през челото. >Путин е диктатор, спор няма След което рационализираш защо е ОК да е диктатор. Хора като теб са брутално вредни за човечеството, защото именно тези като теб, а вие сте много, правят диктатори като Хитлер възможни - "вярно изтребва евреите, ама пък то си е и по-добре без тях, а и виж как Германия е в икономически подем, немците завладяват територии и налагат световен ред!". Моралната относителност е гигантски злокачествен тумор на човешката цивилизация, съставен от милиони, милиарди мутирали клетки като теб.

#9 dedo adji 26.07.2019 в 23:34:52

Прасчо, защо туй соросоидите не можете без Хитлер? Всеки път, когато извадят кирливите ризи на вашите господари, до уши опръскани с кал и кръв, вие скачате "Да, ама вижте Хитлер". Как Хитлер оправдава изтребването на индианците, многобройните преврати в почти всяка латиноамериканска държава, в по-ново време виетнамската война, разсипването на Ирак и Либия? И защо точно Хитлер? Малко ли са сатрапи и тирани: султан Сауд, емирите от залива, шахиншахът на Иран, все първи дружки на САЩ? Вярно, че те не са достигнали ужасните постижения на Хитлер, но само по мащаби, иначе по подлост и жестокост не му отстъпват и на милиметър. А Хитлер е създаден от запада и западът го финансира и поощрява до 01.09.39. И след това англофренците водят странна война, phoney war, още половин година а САЩ поддържат приятелски отношения 2г и кусур. Но той е най-голямото чудовище, защото е посегнал на свещените ви евреи и е бомбардирал свещената английска земя. Нищо, че е бил в прогимназията, когато фелдмаршал лорд Кичънър е устроил в Ю. Африка първите концлагери за бели. Виж гредата в своето око, прасчо. Пише ли за нея в твоята зла библия?

#10 deowin 26.07.2019 в 23:49:36

>Всеки път, когато извадят кирливите ризи на вашите господари Какви господари? Ако имаш предвид САЩ - тук американците дори не са споменавани. Спомена се Путин, който ти сам каза, че е диктатор. Хитлер също е диктатор. Точно както ти оправдаваш дейността на Путин, така по времето на Хитлер е имало полезни идиоти, които да оправдават дейността на Хитлер. Това аз наричам вредно за човечеството. На тази относителна моралност обръщам внимание, и на демонстрираната през историята на човечеството силна вреда от нея. Кое пак не разбра? >защо точно Хитлер? Защото е най-яркият пример и, съответно, вероятността да бъде разбран примерът с него е най-голяма. Да, ти продължаваш да не го разбираш. Някои хора сте отвъд всяка надежда и не можете да проумеете дори най-очевидни примери. Това изобщо не противоречи на факта, че най-много хора ще разберат паралел с Хитлер, а не с друг диктатор. Всичко друго, което си написал, е червена херинга - несвързано бръщолевене в опит да отместиш фокуса в стандартния банален стил "а вие що биете негри?". Да, разбирам, ти нямаш какво друго да кажеш. Нямаш нищо съществено да казваш. Това видимо не ти пречи да си говориш.

#11 Dox 27.07.2019 в 00:10:24

Само не мога да разбера защо наричате пропагандните методи и методите за цензуриране "руски". Че тези методи са използвани още в древен Рим, след това от Светата /прости, Господи!/Църква, и след Просвещението от всички крале и императори на запад от 15-ти век насам. В Русия се появяват чак през 18-ти век при Петър 1-ви, благодарение на който и руснаците, като нас, се сдобиват с нещастната съдба да имитират запада, в плен на илюзията да го "догонят", даже и като манталитет. Така че, "сефтето" на тия номера не е руско, а точно западноевропейско. А да си диктатор хич не е лесно. Необходими са много познания, способности, интелект, владеене на тънкости и пр. Но у нас още битува схващането, характерно за чорбаджийско-османския думбазлък по нашите земи от 19-ти век, че диктаторът коли и беси. И не прави нищо друго.

#12 deowin 27.07.2019 в 00:49:42

>да си диктатор хич не е лесно Поредният сипещ червени херинги. Какво значение, по дяволите, има дали е лесно или не? Говорим за това, че диктаторите са вредни за човечеството (с много малкото изключение на доброжелателните диктатори, каквито Макиавели споменава само двама). Съответно, полезните им идиоти, които рационализират, оправдават и санктифицират управлението на диктатори с думи като "изправи на крака една страна" или "да си диктатор хич не е лесно", сте също вредни за човечеството. Точка. Нищо повече, нищо по-малко.

#15 Dox 27.07.2019 в 08:12:15

12 deowin | 27.07.201900:49 ".....сте също вредни за човечеството. Точка. Нищо повече, нищо по-малко" ------------------------------ Е защо нищо повече бе? Земи ни напръскай там .... с некъв хербицид, пестицид, дефолиант или нещо .... . Сигнализирай в Световната Здравна Организация за сериозна опасност.... . Тамън ще излезеш от тия тесни рамки тука и ше станеш известен, ше те дават по ТВ-тата. Може един ден и книга да напишеш. Тя веднага ще се превърне в бестселър. След това - мъж /или жена или ... де да знам, може и същество/ на годината в Тайм, след това Нобелова награда за .....а бе, все ще се намери за какво ... и така. Действай. Не слагай точка. Колкото до диктаторите, представата ти за тях е на табладжия в бистрото.

#17 Nenimir 27.07.2019 в 11:40:34

>А бе,Кафето,ограничете го това прасе! То не се трае,но руши имиджа ви. < Защо, най малкото доста хора тук могат да се научат на правилен и изразителен български. Да не споменавам, че спори аргументирано, макар и не винаги да се харесва.

#18 dedo adji 27.07.2019 в 12:37:25

>13 scuba | 27.07.201901:57 А бе,Кафето,ограничете го това прасе! То не се трае,но руши имиджа ви... Как да го ограничат, бе скуби. ами че прасето е въплъщение на духа на кафенето. Затова не му трият и една запетайка, а трият тези, които го хващат в крачка и вкарват в ъгъла. Нищо, че се излага като кифладжия и излага и кафенето. Номенклатурен кадър не се пипа. А ненчо да се определи по-ясно, ако иска и той щатна бройка. Не стига само да плюеш България и българите. За ощастливители на човечеството по деосвински са нужни всеотдайни тролове, които не се колебаят.

#19 deaf 27.07.2019 в 13:51:25

Не разбирам от какво се възмущават поддръжниците на РТ?! Никой не е забранил на руските медии да излъчват за Англия,но когато те клеветят,(представянето едностранно на събитията е клевета),то е напълно нормално да бъдат глобени. Не че това ще ги спре да сипят гнусна пропаганда. Путин е осигурил за пропаганда неограничено количество пари. Ключовата дума е "неограничено". Дедо, примера с нашите медицински сестри в Либия е неуместен. Те са виновни за заразяването на над 400 либийски деца. Това никой нормален човек по света не го отрича.

Новините

Най-четените